ΒΕΘ: Έρχονται ανατιμήσεις φωτιά ως και 44%-“Τσουρουφλίζει” η Ενέργεια

ΒΕΘ: Έρχονται ανατιμήσεις φωτιά ως και 44%-“Τσουρουφλίζει” η Ενέργεια

Έρχονται ανατιμήσεις από το 70% των βιοτεχνών της Θεσσαλονίκης, που ξεκινάνε από ένα συγκρατημένο 5%, για να φθάσουν, σε κάποιες περιπτώσεις ως και το  44%.  Έτσι, μπορεί οι 7 στους 10 βιοτέχνες να προχωρήσουν σε αυξήσεις, αλλά τουλάχιστον οι ακραίες προς τα άνω αφορούν μόνο το 5%-10% των επιχειρήσεων , ενώ σχεδόν οι μισές, δηλαδή οι 4 στις 10, θα αυξήσουν προϊόντα και υπηρεσίες από 10% ως 20%.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το δίμηνο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας, για το διάστημα Νοεμβρίου – 13 Δεκεμβρίου, που διενήργησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα, σε εκδήλωση του ΒΕΘ. Στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο απάντησαν 373 επιχειρήσεις μέλη του ΒΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί πως το Βαρόμετρο απαρτίζεται στο πρώτο μέρος του από ερωτήσεις επικαιρότητας, ενώ στο δεύτερο απο ερωτήσεις που αφορούν στην πορεία των βιοτεχνικών επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, δήλωσε, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοτέχνες, αρκετά αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα, λόγω των προγραμμάτων υποστήριξης των επιχειρήσεων αλλά και των κονδυλίων που πέφτουν στην εθνική οικονομία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και των πολλών χρηματοδοτικών εργαλείων

Όπως προκύπτει από την έρευνα οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις προσπαθούν μόνες τους να θωρακιστούν στο ενεργειακό ράλι λαμβάνοντας μια σειρά μέτρων.

Οι Βιοτέχνες κλείνουν τα φώτα

Συγκεκριμένα στην ερώτηση «Ποια μέτρα έχετε πάρει για την εξοικονόμηση ενέργειας στην επιχείρηση σας;» (οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δώσουν μέχρι τρεις απαντήσεις) το 24,3% απάντησε πως περιόρισε το χρόνο που είναι αναμμένα τα εξωτερικά φώτα, τις ώρες που δεν λειτουργεί η επιχείρηση του, το 14,8% πως μείωσε τις μετακινήσεις με τα οχήματα που χρησιμοποιεί για τη δουλειά του. Ποσοστό μόνο 14,8% δήλωσε πως έχει αντικαταστήσει τις ενεργοβόρες συσκευές, το 11,4% πως δεν έχει πάρει κάποια μέτρα, το 8,6% ότι μείωσε τις ώρες εργασίας, το 7,1% πως όρισε υπεύθυνο να ελέγχει αν είναι σβηστά τα φώτα σε χώρους που δεν χρειάζεται να είναι αναμμένα, το 6,2% ότι άλλαξε το είδος της θέρμανσης, το 3,8% μείωσε την παραγωγή, το 2,9% περιόρισε το προσωπικό, ενώ το 6,1% απάντησε πως τα όποια μέτρα δεν αφορούν την επιχείρηση του.

Έρχονται ανατιμήσεις

Το ενεργειακό ράλι ωθεί τους βιοτέχνες, σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στα ενεργειακά κόστη, να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών. Συγκεκριμένα το 69,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε, στη σχετική ερώτηση, πως σχεδιάζει, λόγω των τιμών της ενέργειας, να προχωρήσει σε αύξηση της τιμών των προϊόντων/ υπηρεσιών ή να προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις. Το 24,4% απάντησε πως δεν θα

υξήσεις τιμών ενώ το 5,9% δήλωσε «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».

Από το ποσοστό αυτών που απάντησαν θετικά αναφορικά με τις αυξήσεις τιμών το 43,6% προσανατολίζεται σε αυξήσεις 5% έως 10%, το 38,5% από 10% έως 20%, ενώ το 17,9% σε αυξήσεις άνω του 20%.

Δεν είναι ευχαριστημένοι από την κυβερνητική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Στην ερώτηση «πώς πιστεύετε ότι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στη χώρα μας;» το 45,4% των συμμετεχόντων απάντησε «χειρότερα από ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης», το 31,9% «το ίδιο όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», το 12,6% «καλύτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ενώ ένα 10,1% απάντησε «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».

Μείωση τζίρου για 4 στους 10 βιοτέχνες

Ικανοποιητική κρίνει το 45,4% την κατάσταση της επιχείρησης του, το 26% καλή ενώ το 28,6% τη χαρακτηρίζει κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο το 50,4% εκτιμά πως η κατάσταση της επιχείρησης του θα είναι η ίδια, το 35,3% χειρότερη, και μόλις το 14,3% καλύτερη.

Για το δίμηνο που ακολουθεί και δη για το διάστημα στην αρχή της νέας χρονιάς, το 78,4% απαντά πως σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό του, το 13,5% να απολύσει εργαζόμενους και το 8,1% να προσλάβει προσωπικό.

Για μείωση του τζίρου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κάνει λόγο το 43,7%, για αύξηση μιλά το 14,3% ενώ το 42% δηλώνει πως ο τζίρος του παρέμεινε ο ίδιος.

Παραμένει αρνητικός ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας

Ανατρέχοντας στο δείκτη οικονομικής συγκυρίας του ΒΕΘ, αυτός παραμένει αρνητικός, εικόνα που καταγράφεται από την έναρξη της διενέργειας του διμήνου Οικονομικού Βαρόμετρου του Επιμελητηρίου, δηλαδή από το διάστημα Μαρτίου Απριλίου, όποτε βρισκόταν στο -13,5.

Ωστόσο στο τελευταίο εξεταζόμενο διάστημα Νοεμβρίου Δεκεμβρίου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας καταγράφεται βελτιωμένος (-11,9) έναντι του προηγούμενο διμήνου (Σεπτεμβρίου Νοεμβρίου) όποτε είχε σημειώσει βουτιά αγγίζοντας το -17,2 ξεπερνώντας ακόμη και το διάστημα Ιουλίου Αυγούστου όταν βρισκόταν στο -14,7.

Σημειώνεται πως καλύτερο, αν και επίσης αρνητικό, ήταν το δίμηνο Μαΐου Ιουνίου, όποτε ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας βρισκόταν στο -8,4.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ΠΚΜ στην έκθεση συνεδριακού τουρισμού IBTM World 2022 της Βαρκελώνης

Η ΘΕΣΣαλονίκη απέκτησε 3 νέα καταστήματα PUBLIC με τα όλα τους!

Αδ. Γεωργιάδης: Θα δούμε πως θα πάνε τα προϊόντα στο εορταστικό καλάθι για να παρθούν και άλλες αποφάσεις

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top