ΒΕΘ: Γκάζι πάτησαν το 2022 οι εγγραφές, φρένο οι διαγραφές

ΒΕΘ: Γκάζι πάτησαν το 2022 οι εγγραφές, φρένο οι διαγραφές

Με θετικό πρόσημο για τις εγγραφές καθώς αυξήθηκαν κατά 16%, ενώ οι διαγραφές μειώθηκαν κατά 11%, κλείνει το 2022 έναντι του 2021 για το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικό πως την τρέχουσα χρόνια, που σε δύο ημέρες μας αποχαιρετά, όπως προκύπτει από το μητρώο του ΒΕΘ ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 513 βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ενώ ρολά κατέβασαν 234. Ένα χρόνο πριν 442 επιχειρήσεις έκαναν έναρξη, ενώ λουκέτο έβαλαν 263 επιχειρήσεις.

Ποιοι άνοιξαν, ποιοι έκλεισαν και γιατί

Τη μερίδα του λέοντος στις εγγραφές, αλλά και στις διαγραφές κρατούν οι ατομικές επιχειρήσεις τόσο το 2022, όσο και το 2021. Συγκεκριμένα το 2022 εγγραφή έκαναν 331 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ σε διαγραφή προχώρησαν 182 ατομικές επιχειρήσεις. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και το 2021 με 263 ατομικές επιχειρήσεις να ξεκινούν την επιχειρηματική τους ζωή και 186 να αποχωρούν από την ενεργό δράση.

Κατά τη διάρκεια του 2022, 43 επιχειρήσεις κρίθηκαν ασύμφορες ενώ δύο οδηγήθηκαν σε λουκέτο λόγω πτώχευσης. Ένα χρόνο νωρίτερα 38 κρίθηκαν ασύμφορες, ενώ μια πτώχευσε.

Αισθητή η παρουσία των ΙΚΕ

Εδραιώνεται με το πέρασμα του χρόνου ο εταιρικός τύπος των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) οι οποίες μπορούν να συσταθούν και με κεφάλαιο ενός ευρώ. Η συγκεκριμένη μορφή φαίνεται να αντικαθιστά σε μεγάλο βαθμό τον εταιρικό τύπο των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που συνεχώς περιορίζονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΒΕΘ, ο αριθμός των νέων ΙΚΕ το 2022 άγγιξε τις 84, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν 79. Συγκεκριμένα το 2022 δημιουργήθηκαν 331 ατομικές εταιρείες, 41 ΟΕ, 42 ΕΕ, 2 ΕΠΕ, 9 ΑΕ, 1 Κοινοπραξία και 3 Ενεργειακές Κοινότητες.

Αναφερόμενος στη χρονιά που μας αποχαιρετά ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης τόνισε πως «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης για να ξεπεράσουν τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες της δεκαετούς κρίσης, της πανδημίας και τώρα του ξέφρενου ενεργειακού ράλι και των συνεχών αυξήσεων σε πρώτες ύλες και μεταφορικά. Και όλα αυτά την ώρα που η κατανάλωση συρρικνώνεται καθώς τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Και τη νέα χρονιά δεν θα σταματήσουμε να ζητούμε στοχευμένα μέτρα στήριξης για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση και αναμφίβολα κυβερνητικές πρωτοβουλίες για μειώσεις φόρων και εισφορών. Επιπλέον θεωρούμε απαραίτητη μια ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου των χρεών σε 120 δόσεις. Για να δοθεί μια ανάσα στην αγορά και να αποτραπεί η συσσώρευση νέων κόκκινων δανείων. Ζητάμε, επίσης, να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις δράσεις του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Άρπαξαν από γυναίκα στην Κω χρήματα με το πρόσχημα της επιστροφής φορολογικής οφειλής

Θεσσαλονίκη: Πέθανε η γιαγιά με τα τερλίκια – «Είχε στενοχωρηθεί πολύ με τα δικαστήρια» λέει η κόρη της

Ανδραβίδα: 17χρονος ο δράστης της ληστείας σε μικροβιολογικό εργαστήριο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top