Βιολογικά προϊόντα στο… πιάτο φέρνουν απεξαρτημένοι

Βιολογικά προϊόντα στο… πιάτο φέρνουν απεξαρτημένοι

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Βιολογικά φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούν οι ίδιοι φέρνουν στο σπίτι των καταναλωτών απεξαρτημένοι του προγράμματος ΑΡΓΩ.

Στο οικολογικό αγρόκτημα των τριών στρεμμάτων και στο θερμοκήπιο των 100 τ.μ. που τους παραχώρησε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, πρώην χρήστες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων «ΑΡΓΩ» καλλιεργούν εδώ και χρόνια εποχιακά οπωροκηπευτικά.

Πλέον, μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ που έχουν δημιουργήσει πωλούν ένα ολόκληρο κοφίνι με διάφορα είδη έναντι μόλις 10 ευρώ, τιμή που θεωρείται πολύ καλή για προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.

«Η ιδέα αφορούσε στην επανένταξη των ανθρώπων της απεξάρτησης, έγινε όμως ακόμα πιο κεντρική κατά την περίοδο της κρίσης, όπου η ανεργία στον γενικό πληθυσμό ήταν πολύ μεγάλη και ακόμα μεγαλύτερη στους ειδικούς πληθυσμούς. Έχοντας αυτό ως δεδομένο και με την επιστημονική αντίληψη ότι η εργασία ενισχύει και διατηρεί το αποτέλεσμα της απεξάρτησης δημιουργήσαμε μία ΚΟΙΝΣΕΠ, την πρώτη που στήθηκε από απεξαρτημένα άτομα στην Ελλάδα.

Μία από τις βασικές δραστηριότητες που ούτως ή άλλως την κάναμε εργοθεραπευτικά ήταν η παραγωγή και η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων. Αυτήν τη δράση την ονομάζουμε βιοκοφινάκι, υπό την έννοια ότι μπορεί να φέρει στο σπίτι του καθενός κάθε εβδομάδα βιολογικά λαχανικά και φρούτα της εποχής με βάση την παραγωγή και όχι τη ζήτηση», είπε στο GRTimes.gr ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος ΑΡΓΩ και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΚΟΙΝΣΕΠ, Στέλιος Γκιουζέπας.

Από την παραγωγή στον καταναλωτή

Το αγρόκτημα και το θερμοκήπιο που κατασκευάστηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έχουν εποχιακή παραγωγή, ντομάτες, πιπεριές, μπρόκολο, κουνουπίδι και άλλα οπωροκηπευτικά, με τα οποία παρασκευάζονται και σάλτσες και σύντομα αναμένεται να πάρει και τη σχετική πιστοποίηση.

«Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της σελίδα μας στο Facebook και να δηλώσουν ότι θέλουν να ενταχθούν στο πελατολόγιο. Εφόσον υπάρχει παραγωγή, τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ ενημερώνουν ότι υπάρχει διαθέσιμο κοφινάκι με συγκεκριμένα προϊόντα. Και αν ο πελάτης θέλει να αγοράσει, του παραδίδονται στο σπίτι την ίδια ή το αργότερο την επόμενη ημέρα, εντός βέβαια του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης», περιέγραψε στο GRTimes.gr η Μαρία Ιωακειμίδου, εθελόντρια – μέλος της δράσης, η οποία επισήμανε ότι στις καλλιέργειες βοηθούν εθελοντικά γεωπόνοι.

Η ίδια τόνισε ότι υπάρχει μέχρι στιγμής μεγάλη στήριξη αρχικά από τους ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς υποστήριζαν τις δράσεις του προγράμματος, αλλά και από άλλο κόσμο που μαθαίνει για την προσπάθεια.

Δημιουργία θέσεων εργασίας

Βασικός στόχος της προσπάθειας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για απεξαρτημένα άτομα. «Τα κέρδη από το αγρόκτημα υποστηρίζουν τα παιδιά που τελείωσαν το πρόγραμμα απεξάρτησης, για την επαναφορά τους στην αγορά εργασίας, καθώς η ανεργία έχει καταγραφεί ως ένας από τους σημαντικότερους λόγους υποτροπής. Και επαναφορά στην αγορά εργασίας σε ένα προστατευμένο περιβάλλον για ανθρώπους που μέχρι πρότινος ζούσαν στο περιθώριο», ανέφερε η κ. Ιωακειμίδου.

Με επιδότηση της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ έχουν δημιουργηθεί δύο θέσεις εργασίας, ενώ στόχος είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

«Ξεκινήσαμε δειλά – δειλά τον Ιούνιο του 2018 και πλέον έχουμε καταφέρει να έχουμε δύο θέσεις εργασίας, τις οποίες κάνουμε βιώσιμες. Και σκοπεύουμε να τις αυξήσουμε με επέκταση του αγροκτήματος που θέλουμε να κάνουμε σε χώρο εκτός του Ψυχιατρείου. Παράλληλα, σχεδιάζουμε να επεκταθούμε και σε άλλες δραστηριότητες και συγκεκριμένα στην ανακύκλωση – επανάχρηση, που ήδη λειτουργεί εργοθεραπευτικά», ανέφερε ο κ. Γκιουζέπας.

Αυξημένη κίνηση και λόγω κορωνοϊού

Δεδομένου ότι γίνεται διανομή κατ’ οίκον, το διάστημα της κρίσης του κορωνοϊού οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί. «Η κίνηση είναι αυξημένη και λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Κυρίως όμως αυξήθηκε γιατί πλέον αισθανθήκαμε έτοιμοι να το διαφημίσουμε και διότι από στόμα σε στόμα έγινε γνωστή η προσπάθεια και ο ένας πελάτης φέρνει τον άλλο», είπε ο κ. Γκιουζέπας.

Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πελατολόγιο και να ενισχύσουν την προσπάθεια μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2310668616 ή στη σελίδα στο Facebook ΑΡΓΩ. 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top