Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Με απαρτία πραγματοποιήθηκε τελικά η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, που αφορά την εκλογή νέου προέδρου μετά τη διαγραφή του Δρόσου Τσαβλή ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία που διεξάγεται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, μια διαδικασία τυπική αφού ακόμα και με μία ψήφο εκλέγεται ο υποψήφιος κ. Πέτρος Λεκάκης.

Θυμίζουμε ότι πολλές παρατάξεις έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε.

Μετά την ανεξαρτητοποίηση της δημοτικής συμβούλου, Ιωάννας Σπανού, από την παράταξη του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, τη θέση του προεδρεύοντος στην ειδική συνεδρίαση ανέλαβε ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Αβαρλής, ως ο επόμενος της παράταξης Ζέρβα με τους περισσότερους «σταυρούς» στις τελευταίες εκλογές. Σύμφωνα με τον κ. Αβαρλή, στη διαδικασία σήμερα το πρωί συμμετείχαν 32 από τους 49 δημοτικούς συμβούλους, οπότε εξασφαλίσθηκε η απαιτούμενη απαρτία.

Στη δεύτερη φάση, από τις 11.30 έως και τις 13.30, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου προσέρχονται στο Δημαρχείου ούτως ώστε να προχωρήσουν σε μυστική ψηφοφορία. Για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, στη θέση του Δρόσου Τσαβλή, οριστικοποιήθηκε η υποψηφιότητα του νυν αντιδημάρχου Αθλητισμού Νεολαίας και Εθελοντισμού Πέτρου Λεκάκη. Η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει και πάλι στις 13:30, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αβαρλής.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου να ολοκληρωθεί σήμερα, ώστε το δημοτικό συμβούλιο να λειτουργήσει άμεσα και απρόσκοπτα προς όφελος της πόλης, όπως αναφέρεται σε σχετική της ανακοίνωση.

Ζαριανόπουλος: Απαράδεκτη η κατάσταση

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζιαριανόπουλος, ανακοίνωσε την αποχώρηση της παράταξης από τη διαδικασία. Έκανε λόγο για αντιδημοκρατικό νόμο. «Την κακή κατάσταση που έχει επιφέρει ο νόμος την έκανε ακόμα χειρότερη η στάση της διοίκησης. Έχει βγάλει τον δήμο στα μανταλάκια και έχει γελοιοποιήσει τον δήμο. Έχετε την αποκλειστική ευθύνη. Πολιτικά δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία, αποχωρούμε από την διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νοτοπούλου: Στο “παρά πέντε” στήθηκε κάλπη

Όπως ανέφερε η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί”, είναι μια κρίσιμη ώρα η εκλογή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ύψιστη στιγμή που καλούμαστε όλοι να υποστηρίξουμε τον δημοκρατικό θεσμό. Θα πρέπει όμως, όπως είπε, να φροντίσει η διοίκηση για να μην περιέλθει ξανά σε αξιέδο καταγγέλλοντας το γεγονός «ότι στο παραπέντε στήθηκε κάλπη όπως προβλέπει ο νόμος» απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Αποχή και ανακοινώσεις

Από τη σημερινή συνεδρίαση απέχουν οι παρατάξεις «Πόλη Ανάποδα» και «Οικολογία Αλληλεγγύη» αλλά και ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η «Πόλη Ανάποδα» η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου είναι «πολύ προβληματική και ελάχιστη σχέση έχει με τους δημοκρατικούς θεσμούς», τονίζοντας ότι, «στην πραγματικότητα, η διοικούσα παράταξη υποδεικνύει τον εκλεκτό της και έπειτα οι δημοτικοί σύμβουλοι επικυρώνουν την εκλογή του υποδειχθέντα, ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση ακόμη και αν η υποψηφιότητά του συγκεντρώσει λιγότερες θετικές από αρνητικές ψήφους».

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος, κάνει λόγο για «ακατανόητη βιασύνη» στην ανάδειξη νέου προέδρου, τονίζοντας πως «δεν έχει, ακόμη, προσδιοριστεί το πώς θα διεξαχθεί η συνεδρίαση με κάλπη και ταυτόχρονα με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, στην οποία προφανώς δεν θα επιτραπεί να υπάρξει η παραμικρή συζήτηση». «Είναι κρίμα να συνοδεύεται εξαρχής η εκλογή και η θητεία του νέου προέδρου με προχειρότητες, μεθοδεύσεις και παρατυπίες ενώ θα μπορούσε η εκλογή να γίνει με νέα πρόσκληση και για την επόμενη Κυριακή» προσθέτει.

Η ανακοίνωση αποχής της παράταξης «Πόλη Ανάποδα»:

Η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο για την εκλογή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πολύ προβληματική και ελάχιστη σχέση έχει με τους δημοκρατικούς θεσμούς: στην πραγματικότητα, η διοικούσα παράταξη υποδεικνύει τον εκλεκτό της και έπειτα οι δημοτικοί σύμβουλοι επικυρώνουν την εκλογή του υποδειχθέντα, ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση ακόμη και αν η υποψηφιότητά του συγκεντρώσει λιγότερες θετικές από αρνητικές ψήφους! Πρόκειται δηλαδή για διαδικασία ορισμού που δεν έχει καμία σχέση με εκλογές.
Τη διαδικασία αυτή την είχαμε καταγγείλει ήδη την πρώτη φορά που έλαβε χώρα, κατά τη σχετική ειδική συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου 2019. Τότε η προεδρεύουσα κα. Σπανού είχε ρωτήσει απλώς το σώμα αν επικυρώνεται η εκλογή του υποδειχθέντος από την παράταξή του προέδρου και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα με ένα απλό «Επικυρώνεται». Σημειώναμε μάλιστα στην ανακοίνωσή μας την επόμενη μέρα ότι με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που κατέλαβε θέση με βαρύνουσα σημασία, έχαιρε της εκπεφρασμένης (μειοψηφικότατης) αποδοχής μόνο της επταμελούς παράταξης του δημάρχου και των τριών δημοτικών συμβούλων που είχαν καταθέσει δήλωση σύμπραξης.

Κατά συνέπεια, η παράταξή μας «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» θα απέχει από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση για την εκλογή Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενη με τον τρόπο αυτό για τον «νομότυπο» ευτελισμό και αυτού του κορυφαίου θεσμού του δημοτικού συμβουλίου. Ένας ευτελισμός μάλιστα που ενισχύθηκε περαιτέρω από όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες με την αποπομπή του κ. Τσαβλή, τις διεργασίες που ακολούθησαν στη διοικούσα παράταξη και την ανεξαρτητοποίηση της κας Σπανού αφότου είχε αποστείλει η ίδια την πρόσκληση για την ειδική συνεδρίαση.
Η παραπάνω δήλωση απεστάλη από τον δημοτικό σύμβουλο της Πόλης Ανάποδα – Δύναμης Ανατροπής, Κώστα Ξενόπουλο, στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και στον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση αποχής του Μιχάλη Τρεμόπουλου – «Οικολογία Αλληλεγγύη»:

Χθες το βράδυ έστειλα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους το παρακάτω μήνυμα:

Στάλθηκε πριν λίγο ένα email από τον παραταξιακό λογαριασμό του ΓΓ του Δήμου «ΕΥΘ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ | ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου εκτός της διοικούσας πλειοψηφίας.

Κατ’ αρχήν θεωρώ θετική την τοποθέτηση κάλπης στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ώστε να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.
Δεν είναι δυνατόν, όμως, να αλλάζει έτσι πρόχειρα η διαδικασία και χωρίς να έχει γίνει νέα πρόσκληση από τον/την προεδρεύοντα/ουσα της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 66 παρ. 4 του ν. 3852/201010, οι δημοτικοί σύμβουλοι δύνανται να ανεξαρτητοποιηθούν με δική τους πρωτοβουλία από τη δημοτική παράταξη στην οποία ανήκουν, μέσω υποβολής γραπτής δήλωσής τους προς το προεδρείο του οικείου δημοτικού συμβουλίου. Κατ’ αντιστοιχία με όσα γίνονται παγίως δεκτά στην περίπτωση της παραίτησης αιρετών από αξίωμα, η γραπτή αυτή δήλωση πρέπει να διατυπώνεται κατά τρόπο σαφή, ώστε να προκύπτει η βούληση του δημοτικού συμβούλου να αποχωρήσει, οριστικά, από τη δημοτική παράταξη.

Η προεδρεύουσα κα Ιωάννα Σπανού έχει παραιτηθεί επίσημα από τη διοικούσα παράταξη, με κοινοποίηση στο Πρωτόκολλο του Δήμου, και δεν έχει οριστεί αντικαταστάτης. Αυτός είναι και ο λόγος που αναλαμβάνει να ορίσει τη διαδικασία ο ΓΓ του Δήμου. Και υιοθετεί τον λεκτικό ακροβατισμό να περιορίζει την παραίτηση σε απλή «δημοσιοποίηση της πρόθεσης της συμβούλου που υπογράφει τη σχετική πρόσκληση να ανεξαρτητοποιηθεί».

Παραμένει ακατανόητη η βιασύνη της διοίκησης Ζέρβα να ορίσει αύριο νέο πρόεδρο, ακόμη και αν δεν έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις για την ειδική αυτή συνεδρίαση. Δεν έχει, ακόμη, προσδιοριστεί το πώς θα διεξαχθεί η συνεδρίαση με κάλπη και ταυτόχρονα με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, στην οποία προφανώς δεν θα επιτραπεί να υπάρξει η παραμικρή συζήτηση.

Είναι κρίμα να συνοδεύεται εξαρχής η εκλογή και η θητεία του νέου προέδρου με προχειρότητες, μεθοδεύσεις και παρατυπίες ενώ θα μπορούσε η εκλογή να γίνει με νέα πρόσκληση και για την επόμενη Κυριακή. Γι’ αυτό και η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» δεν θα συναινέσει στον παραπέρα υποβιβασμό της λειτουργίας του οργάνου και δεν θα παραβρεθώ στη συνεδρίαση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ