Υγειονομικοί: Στα επίπεδα Νοέμβρη η Θεσσαλονίκη – Φόβοι για “εμπόλεμη κατάσταση” (VIDEO)

Υγειονομικοί: Στα επίπεδα Νοέμβρη η Θεσσαλονίκη – Φόβοι για “εμπόλεμη κατάσταση” (VIDEO)

Δραματική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με το προσωπικό των νοσοκομείων να έχει φτάσει στα όρια του – Τι λένε οι υγειονομικοί.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Κινητοποίηση μπροστά στις πύλες των νοσοκομείων πραγματοποιούν σήμερα υγειονομικοί στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία, με την ΕΝΙΘ να καλεί παράλληλα για τρίωρη στάση εργασίας (08.00-11.00).

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα οι υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν από τις 9 το πρωί μπροστά στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου Ιπποκράτειο, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, την ώρα μάλιστα που η πανδημία δείχνει για άλλη μια φορά “τα δόντια” της και η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Χαρακτηριστικό είναι όπως είπε η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα, περιγράφοντας την κατάσταση αυτή τη στιγμή, ότι “έχουμε φτάσει στις συνθήκες του Νοέμβρη πριν την εμπόλεμη κατάσταση. Όσον αφορά στις εντατικές έχουν πιάσει όρια και ετοιμαζόμαστε να ξανά βιώσουμε, δυστυχώς, την ίδια κατάσταση χωρίς κάποιοι υπεύθυνοι – ανεύθυνοι να έχουν πάρει μάθημα, να έχουν αξιοποιήσει την εμπειρία σκύψει στο πρόβλημα του κόσμου “.

Σε ερώτηση για το αν έχουν ξεκινήσει μεταφορές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία η κα. Κατσίμπα απάντησε “βεβαίως”, λέγοντας στη συνέχεια πως” κάθε νοσοκομείο που είναι να εφημερεύσει, στα περισσότερα τουλάχιστον έτσι γίνεται, αδειάζει κρεβάτια με αρρώστους με κορωνοϊό, τους οποίους στέλνει είτε στην “Αρωγή”, είτε σε άλλα νοσοκομεία, όπως είναι ο “Άγιος Δημήτριος” που ξανά έγινε νοσοκομείο μιας νόσου, όπως και όλα τα άλλα ουσιαστικά, για να μπορούν να έχουν κάποια κρεβάτια άδεια, να υποδεχθούν στην εφημερία ασθενείς”. Συμπλήρωσε δε, ότι μόνο τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία.

Όπως είπε αρχικά η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, “ένα χρόνο ακριβώς από την πρώτη κινητοποίηση που είχαμε, ακριβώς στο ίδιο σημείο, τα αιτήματά μας παραμένουν τα ίδια και απαράλλαχτα. Κανένα αίτημα που αφορά στη ζωή του κόσμου δεν έχει ικανοποιηθεί”.

“Άλλη μια φορά, εναποδίδουνε στις πλάτες όλων των εργαζομένων, την πορεία των νοσηλευομένων, είτε είναι στα απλά κρεβάτια είτε στις ΜΕΘ. Οι δυνατότητες και οι αντοχές του προσωπικού έχουν κάποια όρια και η προστασία της ζωής και της υγείας του κόσμου είναι υποχρέωση του κράτους και αν δεν γίνονται σχεδιασμοί με βάση αυτά τότε δεν υπολογίζεται ούτε ο κόσμος, ούτε οι εργαζόμενοι. Ακολουθείται μια εγκληματική πολιτική σε βάρος και των δύο”, σημείωσε.

Ο Θανάσης Σιούλης, μέλος ΕΝΙΘ και εκπρόσωπος νοσοκομειακών γιατρών ΑΧΕΠΑ, τόνισε με τη σειρά του ότι “το βιώνουμε και πάλι έπειτα από 13 μήνες εμπειρίας αυτής της πανδημίας και σοβαρής ταλαιπωρίας όλης της κοινωνίας, διότι δυστυχώς τα μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί είναι πλημμελή. Παρά τις φωνές των υγειονομικών, η πολιτεία δεν έχει σκύψει στα προβλήματα των υγειονομικών που μας ταλαιπωρούν, τόσο σε ό,τι αφορά τα μέτρα υποδομής, τη δημιουργία κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όσο και σε προσλήψεις. Με αυτή λογική σίγουρα περιμένουμε τα αδιέξοδα και τις χειρότερες μέρες.

Σχετικά με την κατάσταση που βρίσκονται στα νοσοκομεία, ανέφερε πως φαίνεται σταδιακά να αθροίζονται ασθενείς με αυξημένες προσελεύσεις, με παρατεταμένη νοσηλεία και έλλειψη κλινών που αρχίζουν να είναι υπαρκτές τόσο σε κλινικές απλής νοσηλείας όσο και σε ΜΕΘ. Ειδικά για το ΑΧΕΠΑ επισήμανε ότι από τα κατώτερα όρια του Ιανουαρίου νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή περίπου τριπλάσιοι ασθενείς, περίπου 180 διασωληνωμένοι και μη και οι ΜΕΘ κινούνται οριακά με δύο ή τρία κενά ημερησίως.

Το μέλος του σωματείου εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και μέλος του γενικού συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, Ελένη Μπακιρλή, ανέφερε από τη μεριά της ότι τα πράγματα είναι τα ίδια σε σχέση με πέρυσι ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη και τις νέες κλίνες ΜΕΘ που δόθηκαν στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως για να λειτουργήσουν χρειάζονται προσωπικό.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι τα νοσοκομεία γίνονται μίας νόσου παραθέτοντας ενδεικτικά στοιχεία από το 2019 και το 2020 για το ΑΧΕΠΑ, όπου κατά 2.000 είναι λιγότερα τα χειρουργεία, κατά 10.000 λιγότερες είναι οι εισαγωγές και κατά 80.000 τα εξωτερικά ιατρεία. «Να μου πείτε όταν δεν έχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, πού έχουν πάει όλοι αυτοί οι ασθενείς. Γιατί δεν θρηνούμε μόνο τους 8.500, δεν βάζουμε και όσους έχουν αποβιώσει που δεν μπόρεσαν να βρουν νοσοκομείο, γιατί δεν είχαν λεφτά να πάνε στον ιδιώτη», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός, τόνισε ότι η πίεση είναι συνεχόμενη από εφημερία σε εφημερία. Μάλιστα, όπως είπε, “στην τελευταία εφημερία φτάσαμε να έχουμε 150 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες και 26 περιστατικά στη ΜΕΘ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ