Υπογράφηκε το ΜoU, πραγματικότητα το Τεχνολογικό Κέντρο της Cisco

Υπογράφηκε το ΜoU,  πραγματικότητα το Τεχνολογικό Κέντρο της Cisco

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η πολυεθνική Cisco και τα Υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έβαλαν τις υπογραφές τους στο Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη ενός Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, ενός από τα 15 που λειτουργεί ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός παγκοσμίως.

Σήμερα μπήκαν οι υπογραφές, το φθινόπωρο θα γίνουν τα εγκαίνια, στο κτίριο των άλλοτε Δημοτικών Σφαγείων, ενός Κέντρου που θα φέρει τη Θεσσαλονίκη στο χάρτη της Ψηφιακής Πρωτοπορίας, ενός κέντρου που θα λειτουργεί σαν εργαλείο για το ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ενός κέντρου που θα εκπαιδεύει στις ψηφιακές τεχνολογίες. 

Η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχθηκε τυχαία για τη δημιουργία του Κέντρου, ξεχωρίζει για το καινοτομικό και τεχνολογικό της οικοσύστημα και τη γεωγραφική της θέση, αλλά η υπογραφή του ΜοU, έχει τη δική της ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα όπως είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ Άδωνις Γεωργιάδης καθώς μέσα και από το Κέντρο της Cisco έρχονται ακόμη πιο κοντά η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, σε μία εποχή που “συζητούμε σε καθημερινή βάση συνεργασίες με αμερικανικές επιχειρήσεις”.

Απευθυνόμενος στα διευθυντικά στελέχη της Cisco ο Υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: “Η Θεσσαλονίκη, με τις προφανείς τεχνικές της ιδιαιτερότητες, θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους για την επιλογή σας”.

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας, τις υπογραφές τους έβαλαν δύο εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. Βεβαίως για το Δήμο, υπέγραψε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας που υποστήριξε και έτρεξε το project δημιουργίας του Κέντρου Προηγμένων Ψηφιακών Τεχνολογιών στο διατηρητέο και ανακαινισμένο κτίριο των Παλιών Σφαγείων ΚΑΙ η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ( ΑΜΚΕ), στην οποία πέραν του βασικού εταίρου, της Cisco, μετέχει και η Lever του Ομίλου Σαμαράς & Συνεργάτες.

Ζέρβας: All Smart στις σύγχρονες πόλεις

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε την ταχύτητα με την οποία, Δήμος και Ιδιωτικοί Φορείς προχώρησαν στη δημιουργία του Κέντρου, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και θα μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Στόχος του Δήμου, όπως ειπε ο κ. Ζέρβας, είναι η επανενταξη της Θεσσαλονίκης σε κάθε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη τεχνολογικής πρωτοπορίας, κάτι που επιτυγχάνεται με την είσοδο της Θεσσαλονίκης στο παγκόσμιο δίκτυο των 15 Ερευνητικών Κέντρων Προηγμένων Τεχνολογιών της Cisco.

O Δήμαρχος υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που θα έχει η δημιουργία του Κέντρου για τις σύγχρονες πόλεις, καθώς στα αστικά κέντρα όλα θα είναι  smart και όλα τα προβλήματα, θα λύνονται smart, με έξυπνες τεχνολογικές λύσεις σαν αυτές που θα αναπτύσσει το Κέντρο της Cisco στη Θεσσαλονίκη. Ο Δήμος, μπαίνει σε μία σχέση συνεργασίας με τoν τεχνολογικό κολοσσό που θα έχει αποτύπωμα και σε πολλές δραστηριότητες της πόλης, με πιο άμεση και πολιτιστική, τη Ψηφιακή Πλατφόρμα που θα αναδείξει τα 55α Δημήτρια σε ένα πολιτιστικό e-festival.

Πιερρακάκης: Το 2021 η Ελλάδα στην εποχή του 5G

Τη σημασία δημιουργίας του Κέντρου τόνισε ο πλέον αρμόδιος Υπουργός της κυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης λέγοντας ότι όλο το κράτος θα είναι στο  gov.gr και το κράτος είναι ένα. Ο Υπουργος έδωσε έμφαση στη σημασία και τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού ,  προτείνοντας μάλιστα η χώρα να πάρει παραδείγματα από το Ισραήλ και τον τρόπο με την οποία ανέπτυξε τα οικοσυστήματα καινοτομίας.

Στο πλαίσιο των τεχνολογικών εξελίξεων, η Ελλάδα πλέον περνάει στην Eποχή του 5G και το 2021 στο Δίκτυο θα ενταχθούν μεγάλα τμήματα του ιστού της χώρας.

Cisco: Η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχθηκε τυχαία

Η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχθηκε τυχαία για τη Φιλοξενία του Κέντρου, είπε ο κ. Αντώνης Τσιμπούκης, γενικός διευθυντής της  Cisco Ελλάς και εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ. Η Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει για τις τεχνολογικές της επιδόσεις και στόχος της Cisco ειναι να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο σε τεχνολογικό κέντρο των Βαλκανίων.

Ο κ. Τσιμπούκης αναφέρθηκε στα άλματα που έκανε η χώρας μας στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζοντας την θετική συμβολή που μπορεί να έχει η Cisco στην κατεύθυνση αυτή, σαν μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, που επενδύει στο Διαδίκτυο και την Κυβερνοασφάλεια.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική πολυεθνική απασχολεί συνολικά 80.000 άτομα προσωπικό, κάνεις ετήσιους τζίρους της τάξης των 55 δισ. , ενώ στην Ελλάδα έχει παρουσία από το 1998 και σήμερα απασχολεί 160 άτομα και έχει πάνω από 200 μεγάλους πελάτες.

Το Προφίλ του Κέντρου Τεχνολογίας της Cisco

To Kέντρο ήδη έχει αρχίσει να εξοπλίζεται στο κτίριο των Παλαιών Σφαγείων, που παραχώρησε στην Εταιρεία ο Δήμος Θεσσαλονίκης για περίοδο 4 ετών. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια η ΑΜΚΕ θα επενδύσει συνολικά περί τα 12 εκατ. ευρώ και θα αναπτύξει δράσεις στους εξής πέντε άξονες: Καινοτομία, Τεχνολογί, Εκπαίδευση, Start Ups και Διασύνδεση με ΑΕΙ, Πολιτισμός.

Όπως είπε στο GRTimes,gr o account manager  Ελλάδος κ. Λαμπρογεώργος το Κέντρο θα αναπτύσσει λύσεις για τις smart cities, για την έξυπνη γεωργία, την Τηλεδιάδραση αλλά και τον Ψηφιακό Πολιτισμό.

Στο Κέντρο, θα εγκατασθούν και δύο start ups αρχικά, από τους κλάδους των ΙοΤ και Ενέργειας, που σε επόμενο χρόνο θα δώσουν τις θέσεις τους σε άλλες  start ups. Το Κέντρο θα είναι ανοικτό στους συνεργάτες της Cisco ΚΑΙ, σε αυτό θα λειτουργεί και Εκπαιδευτικός Πυρήνας, για φοιτητές, μαθητές, αλλά και ανέργους επιστήμονες.

Σύντομους χαιρετισμούς στη εκδήλωση εκφώνησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και η διευθύντρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλοίκη κα. Μαρία Αντωνίου.

Παρόντες ήταν ο Υφυπ. Εσωτερικών ( ΥΜΑΘ) κ. Καράογλου, ο πρόξενος των ΗΠΑ κ. Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο βουλευτής κ. Δημήτρης Κούβελας, ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιος, ο πρόεδρος της ΑΖΚ κ. Λουφάκης και ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονιας κ . Καρακωστάνογλου. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top