Ζάγκας: Να προσέξουμε το Σέιχ Σου ως «κόρη οφθαλμού»-Παραλίγο να το χάσουμε φέτος (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ζάγκας: Να προσέξουμε το Σέιχ Σου ως «κόρη οφθαλμού»-Παραλίγο να το χάσουμε φέτος (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στη σημασία της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, στην ανάγκη να αυξηθεί η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο και στην εκστρατεία εθελοντικής δενδροφύτευσης από τον Όμιλο Αστυνομικών Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ Χάρης Ζάγκας μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Όπως τόνισε ο κ. Ζάγκας, η πανδημία ανέδειξε με δραματικό τρόπο την έλλειψη πρασίνου στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στο πολεοδομικό συγκρότημα όπου «είμαστε όχι οριακά, αλλά δραματικά». Συγκεκριμένα, ενώ ο ΠΟΥ απαιτεί αναλογία ανά κάτοικο 8-10 τ.μ  πρασίνου -και μάλιστα ποιοτικά και καλώς κατανεμημένα εντός της πόλης-, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει λίγο παραπάνω από 2 τ.μ τα οποία δυστυχώς μειώθηκαν περαιτέρω τα τελευταία χρόνια καθώς «με τα έργα του μετρό χάσαμε κάποιους χώρους πρασίνου». Ως παράδειγμα ανέφερε την Πλατεία Αχειροποιήτου και τον άξονα της Εγνατίας στο κέντρο της πόλης από όπου «πολλά δέντρα εξαφανίστηκαν».

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αυξήσει την αναλογία πρασίνου και να προσέξει ως “κόρη οφθαλμού” το περιαστικό δάσος, το Σέιχ Σου που έχει τα ζητήματά του με το φλοιοφάγο έντομο και παραλίγο να το χάσουμε σε μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού», είπε ο καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συστηματικοί. Να αποφεύγουμε τη δημιουργική λογιστική», όσον αφορά στον αριθμό των δέντρων που φυτεύτηκαν και να «είμαστε συνεχώς σε δράση».

«Θαύματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη», πρόσθεσε ο κ. Ζάγκας, αλλά αν όλοι προσπαθήσουν, όπως συμβαίνει με τον Όμιλο Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, μπορεί η κατάσταση να βελτιωθεί. Επισήμανε δε πως «πρέπει να επιμείνουμε στο θέμα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών», καθώς οι «φωτιές πρέπει να εντοπίζονται έγκαιρα και να σβήνονται εν τη γενέσει».

Επίσης ανέδειξε το μείζον πρόβλημα της συγκέντρωσης στα δάση μεγάλης ποσότητας πλεονάζουσας νεκρής βιομάζας που αποτελεί καύσιμη ύλη και βοηθά στην έναρξη και διάδοση των πυρκαγιών. Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα αυτό ή δεν το περιορίσουμε, «κάθε καλοκαίρι θα είμαστε θεατές στο ίδιο δραματικό έργο. Κάθε χρόνο θα καίγεται ένα κομμάτι δάσους μέχρι να καούν όλα…».

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Χάρης Ζάγκας στη Μαρία Σαμολαδά:

(Φωτογραφία αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Δ. Αποστόλου για τις δενδροφυτεύσεις του Ομίλου Αστυνομικών Θεσσαλονίκης (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Φωτιά στο Σέιχ Σου: 90 στρέμματα κάηκαν συνολικά

Πεταμένα λάστιχα και μπιτόνια καυσίμων στο Σέιχ Σου (ΦΩΤΟ)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top