Ζέρβας για Casa Bianca: Επιτομή του κοσμοπολιτισμού της Θεσσαλονίκης

Ζέρβας για Casa Bianca: Επιτομή του κοσμοπολιτισμού της Θεσσαλονίκης

Την ιστορία του κτιρίου της Casa Bianca παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της ξενάγησής της στην έκθεση «Στρατιωτικοί Άγιοι στο Βυζάντιο».

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Όπως είπε ο κ. Ζέρβας κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του “αποτύπωμα αυτής της τρικυμιώδους περιόδου είναι αυτό το υπέροχο κτίριο, η Κάζα Μπιάνκα, που κτίσθηκε ακριβώς εκείνη την περίοδο μεταξύ 1911 και 1913 από τον θεσσαλονικιό ιταλοεβραϊκής καταγωγής Επιχειρηματία, τον Ντίνο Φερνάντεζ Ντίαζ προς τιμήν της Ελβετίδας συζύγου του Μπλάνς (Μπιάνκα) ντε Μάγιερ”.

Το υπέροχο αυτό κτίριο σχεδιάσθηκε από το μεγάλο Ιταλό αρχτέκτονα Πιέτρο Αριγκόνι, παππού του Κωστή Μοσκώφ και φιλοξένησε ένα μεγάλο έρωτα της κόρης του ιδιοκτήτη του Ντίνο Ντίαζ, Αλίνε με τον Έλληνα ανθυπολοχαγό Σπύρο Αλιμπέρτη που μπήκε ως απελευθερωτής με τα ελληνικά στρατεύματα το 1912, σημείωσε.

“Η Κάζα Μπιάνκα, που σήμερα φιλοξενεί τη Δημοτική μας Πινακοθήκη, είναι λοιπόν μια επιτομή του κοσμοπολιτισμού της Θεσσαλονίκης μας, εκείνων των ταραγμένων αλλά εξαιρετικά δημιουργικών χρόνων”, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

“Η έκθεση «Στρατιωτικοί Άγιοι στο Βυζάντιο», την οποία έχουμε την τιμή να εγκαινιάζετε σήμερα, είναι ψηφίδα μιας διαρκούς υπόμνησης”, είπε στη συνεχεία, διευκρινίζοντας ότι η έκθεση αυτή διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σωματείο «Βυζαντινή Οικουμένη» που τελεί υπό την πνευματική καθοδήγηση της Αυτού Θειότητας Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εικονογραφικό υλικό της – δικής μας- Αγιορειτικής Εστίας.

Την επιστημονική και καλλιτεχνική ευθύνη της έκθεσης υπογράφει η Βυζαντινολόγος Δρ. Φλώρα Καραγιάννη που μας εξασφάλισε την άρτια τεκμηρίωση, συμπλήρωσε.

“Η Θεσσαλονίκη των 24ων αιώνων ιστορίας, των πολλών πολιτισμών, του κοσμοπολιτισμού αλλά και της εθνικής ιδέας, του αυτοκρατορικού μεγαλείου αλλά και της προσφυγικής υποδοχής και μέριμνας είναι καθρέπτης που απεικονίζει με τρόπο εμφατικό τη μακραίωνη πορεία μας στο χρόνο.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τη μεγάλη σημασία που είχε η απεικόνιση των στρατιωτικών αγίων στη βυζαντινή τέχνη, καθώς οι στρατιωτικοί άγιοι αποτελούσαν πρότυπο υπερασπιστών της ακεραιότητας των συνόρων του κράτους αλλά και της πίστης. Ακεραιότητα που εδράζεται στην κοινή εθνική συνείδηση και την κοινή μνήμη όλων μας. Στον πατριωτισμό και την συλλογική μνήμη ως έθνος και ως κοινωνία”, σημείωσε στη συνεχεία ο κ. Ζέρβας.

“Πατριωτισμός δεν είναι η ρητορεία, πατριωτισμός δεν είναι ο πανηγυρικός της ημέρας. Είναι η μέριμνα για την εθνική ισχύ και άμυνα της χώρας, την εσωτερική ασφάλεια, το σεβασμό των θεσμών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, την ενίσχυση της οικονομίας”, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως η ξενάγησή της στη Δημοτική Πινακοθήκη και στην έκθεση με θέμα «Στρατιωτικοί Άγιοι του Βυζαντίου» της έφερε στο νου μια υποβλητική εικόνα του φημισμένου ζωγράφου Μιχαήλ Δαμασκηνού, που βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη για την οποία είπε τα εξής:

«Είναι μια ιδιαίτερα εκφραστική σύνθεση φιλοτεχνημένη με σχεδιαστική τόλμη και θερμή χρωματική παλέτα. Ο Δαμασκηνός παρουσιάζει τον Χριστό να ευλογεί τέσσερις στρατιωτικούς αγίους, που απεικονίζονται πάνω στα άλογά τους, κρατώντας στα χέρια τους το σύμβολο του μαρτυρίου τους, ατενίζοντας τους αγγέλους που κατέρχονται από τα νέφη για να τους στέψουν το “ουράνιο στέφος”.

Ένας απ’ αυτούς είναι ο Άγιος Δημήτριος, ο αθλοφόρος, αεικλεής και φιλόπολις, ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Συγκαταλέγεται κι αυτός στους στρατιωτικούς, τροπαιοφόρους αγίους, που μαρτύρησαν για την πίστη τους, όπως ο Άγιος Γεώργιος, ο Θεόδωρος Τήρωνας και ο Θεόδωρος ο Στρατηλάτης, για να αναφέρω ενδεικτικά τους γνωστότερους, αλλά και μια γυναίκα, η Αγία Θεοδώρα της Βάστα, που μεταμφιέστηκε σε άντρα, πολέμησε σαν άντρας και σκοτώθηκε σαν άντρας.

Ένοπλοι της εκκλησίας

Η ρώμη, η γενναιότητα, η αυταπάρνηση αυτών των ένοπλων της εκκλησίας μας -416 στρατιωτικούς αγίους έχει μετρήσει ένας ερευνητής- συγκίνησαν βαθιά τους Χριστιανούς. Τους αγάπησαν σαν προστάτες και παράκλητους, σαν υπερασπιστές τους απέναντι στους αλλόπιστους εχθρούς, σαν παραστάτες στις δυσκολίες και τα δεινά των πολέμων και των καταστροφών.

Τους ενσωμάτωσαν στη λαϊκή παράδοση, τους γιόρτασαν με πανηγύρια και λατρευτικά έθιμα, τους ιστόρησαν σε θρύλους στις κρίσιμες στιγμές των αγώνων των Ελλήνων για την ελευθερία. Τους απεικόνισαν έφιππους, με στρατιωτική περιβολή, με ραδινή κορμοστασιά, λογχοφόρους και δορυκρατούντες, δρακοντοκτόνους και πολεμιστές, σύμβολα του σθένους απέναντι στο μαρτύριο και του θριάμβου πάνω στο θάνατο.

Όλες οι εικόνες της έκθεσης αντανακλούν την αγάπη και το δέος που οδήγησαν τα πινέλα των αγιογράφων μας – κι αυτή ακριβώς η συναισθηματική σχέση ζωγράφου και απεικονιζόμενου αγίου πολλαπλασιάζει και τη συγκίνηση που αισθανόμαστε σήμερα μπροστά στις εικόνες της θαυμάσιας αυτής έκθεσης».

Σε ανάμνηση της επίσημης επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος προσέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα έργο του Κωστή Γεωργίου. Το έργο αυτό, εμπνευσμένο από το «Θ» της Θεσσαλονίκης, σχεδιάστηκε ειδικά για τα 55α Δημήτρια και προσφέρθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία τίμησε τον πολιτιστικό θεσμό με τη συμμετοχή της στη φετινή διοργάνωση.

Παρόντες στη σημερινή ξενάγηση ήταν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top