Ζέρβας για παραλιακό μέτωπο: Από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά πρότζεκτ της νέα εποχής

Ζέρβας για παραλιακό μέτωπο: Από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά πρότζεκτ της νέα εποχής

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

“Ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά πρότζεκτ της νέα εποχής”, χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την ενοποίηση, την ανάπλαση και την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, το οποίο προχωρά με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

“Το ενιαίο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, για το οποίο συζητάμε σήμερα, μιας πόλης απόλυτα συνδεδεμένης με τη θάλασσα,  είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά πρότζεκτ της νέα εποχής. Είναι ένας στόχος οραματικός, μεγαλεπήβολος, αλλά συγχρόνως και απαιτητικός. Είναι ένα έργο που μπορεί να μετασχηματίσει τη Θεσσαλονίκη”, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι, η γεωγραφία, η φύση, η ιστορία της πόλης, μετατρέπονται σε ένα τεράστιο αξιοποιήσιμο πλεονέκτημα.

“Με αυτό το έργο μπορούμε να ξανά συστηθούμε στον κόσμο ως ένα αστικό πολεοδομικό συγκρότημα με φιλοδοξίες, δυνατότητες, αυξημένο βοιωτικό επίπεδο, και να κοιτάξουμε στα μάτια περιοχές – υπόδειγμα αστικής ανάπτυξης, με πρώτο μοντέλο που έρχεται στο μυαλό όλων να είναι αυτό της Βαρκελώνης και της αλλαγής που έγινε από το 1992 όταν η πόλη στράφηκε προς τη θάλασσα, όταν μέχρι την τότε γυρνούσε τη πλάτη προς τη θάλασσα, κάτι που, ίσως, σε κάποιο βαθμό, συμβαίνει σήμερα και στη πόλη μας”, υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Πισίνες μέσα στη θάλασσα στην Αρετσού έως το 2030

Ο κ. Ζέρβας, τόνισε ότι είναι επιτέλους ευκαιρία η περιοχή αυτή να εξυγιανθεί, να στραφεί, να αξιοποιήσει και να ενοποιήσει πλήρως το ομορφότερο και ελκυστικότερο κομμάτι της που είναι το θαλάσσιο μέτωπο, εξηγώντας ότι τεχνικά και οικονομικά είναι εφικτή η δημιουργία ενός ενιαίου παραλιακού μετώπου που θα ξεκινάει από το Καλοχώρι και θα φτάνει μέχρι το Αγγελοχώρι, με συνολικό μέτωπο 40 χιλιομέτρων, ενώ στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης είναι εννέα χιλιόμετρα, τα οποία ξεκινάνε από την περιοχή των λαχανόκηπων και φτάνουν στα όρια του δήμου Καλαμαριάς.

Η συνεχόμενη παράκτια ζώνη, όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα είναι μια ζώνη αναψυχής, με περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές, χώρους πολιτισμού και αθλητισμού και ανάπτυξης. Πρόσθεσε δε, ότι “είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσει το έργο με τη μέγιστη συναίνεση” καθώς “αυτό είναι που θα κρίνει την ταυτότητα για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης” και ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Θυμίζουμε ότι, για τις λεπτομέρειες που αφορούν το σχέδιο ενοποίησης αυτής της παράκτιας ζώνης των 40 χιλιομέτρων ενημερώνεται απόψε, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια και τον αρχιτέκτονα μηχανικό – πολεοδόμο και συντονιστή της μελετητικής ομάδας Τάκη Δούμα.

(σ.σ. φωτογραφία αρχείου)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top