Θετική γνωμοδότηση για υδατοδρόμιο στη λίμνη Ιωαννίνων – Επένδυση 250.000 ευρώ

Θετική γνωμοδότηση για υδατοδρόμιο στη λίμνη Ιωαννίνων – Επένδυση 250.000 ευρώ

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στη δημιουργία του υδατοδρομίου Ιωαννίνων στη λίμνη Παμβώτιδα (υφιστάμενες χερσαίες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επιβατών και των αποσκευών τους, πλωτές εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων και υδάτινη επιφάνεια για την ασφαλή προσλίμνωση, απολίμνωση και υδατοδρόμηση των υδροπλάνων).

Φορέας υλοποίησης του έργου με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ είναι ο Δήμος Ιωαννιτών. Το υδατοδρόμιο θα περιλαμβάνει χερσαίες και πλωτές εγκαταστάσεις πολύ μικρού μεγέθους. Επιπλέον θα χρησιμοποιούνται υδάτινοι διάδρομοι για την προς – απολίμνωση των υδροπλάνων. Η συνολική, αναγκαία επιφάνεια που θα διατεθεί για την ανάπτυξη των χερσαίων και των πλωτών εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 3.774,93 τ.μ. Οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου (κτίριο εξυπηρέτησης επιβατών) έχουν συνολική επιφάνεια 60 τ.μ. και προτείνεται να χωροθετηθούν ανατολικά (δεξιά) και σε μικρή απόσταση από την υφιστάμενη, τσιμεντένια προβλήτα του λιμένα Περάματος. Πρόκειται να εγκατασταθεί προκατασκευασμένος, μετακινούμενος οικίσκος, για την εξυπηρέτηση των επιβατών των υδροπλάνων και του πτητικού έργου γενικότερα. Ο οικίσκος θα περιλαμβάνει χώρους για την έκδοση και έλεγχο των εισιτηρίων, την αναμονή των επιβατών και τη φύλαξη των αποσκευών τους καθώς και χώρους υγιεινής. Παραπλεύρως του οικίσκου υφίσταται εξαγωνικός οικίσκος με κεραμοσκεπή, επιφάνειας περίπου 50 τ.μ., ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τις ανάγκες του υδατοδρομίου. Ο οικίσκος αυτός είχε το ρόλο κτιρίου επιβατών κατά την παλαιότερη περίοδο (2004-2009) λειτουργίας του υδατοδρομίου. Θα παραμένει σε κατάσταση αναμονής και, όταν θα δημιουργηθεί η ανάγκη χρήσης και αυτού του οικίσκου, θα λάβουν χώρα μόνο εργασίες επίχρισης (φρεσκάρισμα χρώματος εσωτερικά και εξωτερικά) και εσωτερικής διαρρύθμισης αυτού.

Για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων θα εγκατασταθεί πλωτή προβλήτα σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, διαστάσεων 20 μ. Χ 3 μ. Η προβλήτα θα συνδυάζεται με γέφυρα (ράμπα) για τη γεφύρωση του υψομετρικού χάσματος της επιφάνειας του νερού με την επιφάνεια του υφιστάμενου, μικρού κρηπιδώματος του λιμένα Περάματος. Επιπλέον, το υδατοδρόμιο λίμνης Παμβώτιδας θα περιλαμβάνει και νοητή, υδάτινη (λιμναία) επιφάνεια (υδατοδιάδρομου) για τη διενέργεια των διαδικασιών προς-απολίμνωσης. Οι διάδρομοι αυτοί “χωροθετούνται” στα βορειοδυτικά της λίμνης. Μετά την προσλίμνωσή τους, τα υδροπλάνα θα πλέουν και θα εκτελούν τους κατάλληλους ελιγμούς για την προσέγγιση και πρόσδεσή τους στην πλωτή προβλήτα του υδατοδρομίου και το αντίστροφο, τα υδροπλάνα θα υδατοδρομούν ώστε να προσεγγίσουν το διάδρομο απολίμνωσης όπου και θα προβαίνουν στην ομώνυμη διαδικασία.

Πηγή: tornonews.gr 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top