Τι αλλάζει από σήμερα για εμβολιασμένους και μη

Τι αλλάζει από σήμερα για εμβολιασμένους και μη

Την ώρα που εντείνονται οι προσπάθειες ενίσχυσης της επιχείρησης εμβολιασμού, ειδικά στις ηλικιακές ομάδες όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, ξεκινά σήμερα η εφαρμογή κάποιων διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους πολίτες. Παράλληλα, για τους ανεμβολίαστους θα ισχύει υποχρεωτική διεξαγωγή τεστ για δραστηριότητες όπως οι μετακινήσεις προς τα νησιά και η είσοδος σε κέντρα διασκέδασης.

Μάλιστα, από τις 15 Ιουλίου η εστίαση θα χωριστεί σε μεικτούς χώρους και σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.

Από σήμερα λοιπόν οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ στις εξής περιπτώσεις:

Κατά τη μετακίνηση με πλοία

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

α) Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό covid-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

β) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό covid-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, ή

γ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν

Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Επίσης για τη μετακίνηση από νησί σε νησί, χρειάζεται self test και όχι rapid ή PCR.

Ανάλογα είναι τα μέτρα που ισχύουν για την είσοδο σε κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες (δωδεκάμηνης λειτουργίας) με την απαιτούμενη χρονική απόσταση να προσδιορίζεται με βάση την προγραμματισμένη ώρα προβολής.

Για την παρουσία θεατών στους αγώνες

Επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε ποσοστό 50% της χωρητικότητας των εξεδρών σε αγώνες ατομικών αθλημάτων εξωτερικού χώρου και εφόσον οι θεατές:

α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή β) έχουν αρνητικό self-test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα, ή γ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Νέο πλαίσιο λειτουργίας της ψυχαγωγίας

Από την Παρασκευή 2 Ιουλίου λειτουργούν μόνο ανοικτά (υπαίθρια) κέντρα διασκέδασης, περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή, υπό τις εξής προϋποθέσεις: 25% πληρότητα και υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

(α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή (β) βεβαίωσης αρνητικού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού covid-19 (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν

Η μάχη με την πανδημία, όπως διαπιστώνεται διεθνώς, κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ασφαλείς είναι οι εμβολιασμένοι πολίτες, ενώ οι ανεμβολίαστοι, αφενός κινδυνεύουν και αφετέρου μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες του ιού στην κοινότητα.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι οι εμβολιασμένοι -όντας ασφαλείς- δικαιούνται να επανέλθουν στην κανονικότητα που έχουν στερηθεί για 16 μήνες. Δεν αποκτούν προνόμια έναντι άλλων. Απαλλάσσονται από περιορισμούς που επιβλήθηκαν για λόγους δημόσιας υγείας. Το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης και της ψυχαγωγίας είναι μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού, ώστε να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα, το ισχυρότερο δυνατό τείχος ανοσίας. Για κάθε απόφαση υπήρξε συνεργασία με την Επιτροπή Βιοηθικής, όπως βεβαίως και με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Τονίζουν εξάλλου πως «όλες αυτές οι αποφάσεις εδράζονται στο τρίπτυχο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν από το κράτος και βεβαίως κάθε ενήλικος πολίτης έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια. Είναι χρέος, λοιπόν, της Πολιτείας να μεριμνά, έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να υπερισχύει έναντι πάντων. Και αυτό ακριβώς γίνεται. Συνεπώς, όχι μόνο τα μέτρα δεν διχάζουν την κοινωνία αλλά αντιθέτως συντείνουν στην κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Πώς θα προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών

Οι αρμόδιοι φορείς απαντούν πως η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά και με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που είναι Συνταγματική Ανεξάρτητη Αρχή. Η αυθεντικότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα ελέγχεται μέσω ψηφιακής εφαρμογής και δεν θα διατηρείται κανένα αρχείο. Απλώς θα διαπιστώνεται η γνησιότητα της προσκομιζόμενης ψηφιακής ή χάρτινης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και τίποτα περισσότερο. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων και βεβαίως στα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Ποια είναι η απάντηση για το αν αντέχει η οικονομία ένα τρίτο lockdown

Διά στόματος εκπροσώπων της, η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές πως με δεδομένο ότι υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού, το lockdown και κάθε οριζόντιο γενικευμένο μέτρο, δεν μπορεί να αποτελεί λύση. «Από την ώρα που ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάζεται, από την ώρα που υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσω της τόνωσης του εμβολιαστικού ρεύματος».

Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν εξάλλου πως «η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα, όμως, όπως κάθε χώρα, έχει υποστεί μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική αφαίμαξη προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία και η κοινωνία. Δεν πρέπει να τίθενται επί τάπητος λύσεις τύπου γενικού lockdown, που θα έχουν σοβαρές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές επιπτώσεις».

Ανοίγει ο δρόμος για την άμεση συμμετοχή των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών – φοροτεχνικών στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων

Μετά την ψήφιση του σχετικού Νόμου η κυβέρνηση προχωρά γρήγορα τις διαδικασίες για την συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και φοροτεχνικών στην απονομή των συντάξεων. Με υπογραφή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη Υπουργικής Απόφασης, ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία της εκπαίδευσης και πιστοποίησης.

Συγκεκριμένα, ορίζονται αναλυτικά η ύλη και το πρόγραμμα επιμόρφωσης, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και εξετάσεων, ο τρόπος εγγραφής στο μητρώο των πιστοποιημένων επαγγελματιών, καθώς και οι κυρώσεις προς τους πιστοποιημένους επαγγελματίες.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέστειλε στη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ την εισήγηση για την κατ’ αποκοπή αποζημίωση για τις βεβαιώσεις και τα σχέδια απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης που εκδίδουν οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα μπορούν να εκδίδουν βεβαιώσεις και σχέδια αποφάσεων μόνο για τους πρώην φορείς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Σημερινό πρόγραμμα πρωθυπουργού

Στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

Στις 16:00 ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ