Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας για το ωράριο του ολοήμερου

Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας για το ωράριο του ολοήμερου

«Κανείς δεν καταργεί το σχόλασμα στις 15.00» απαντά το υπουργείο Παιδείας στην αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας του ολοήμερου. «Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια και θα εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά κι αυτό γιατί καταχρηστικά δώσαμε παράταση στη φετινή»

Απαντήσεις στο καυτό ερώτημα του ωραρίου λειτουργίας του διευρυμένου ολοήμερου, που απασχολεί χιλιάδες γονείς και τους κρατά τις τελευταίες ημέρες σε «αναμμένα κάρβουνα» έδωσε στο GRTimes, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης.

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι στην ουσία «τινάζεται» ο οικογενειακός προγραμματισμός «στον αέρα» και κάνουν λόγο για «παιδοφυλακτήρια». Αναρωτιούνται μάλιστα πώς θα τεθεί σε λειτουργία το διευρυμένο ολοήμερο, όταν απουσιάζει το κατάλληλο προσωπικό και οι ανάλογες υποδομές, ώστε τα παιδιά τους να μένουν στο σχολείο μέχρι τις 17.30.

«Το διευρυμένο – αναβαθμισμένο ολοήμερο, θα μπορούσε να αποτελεί διέξοδο για γονείς και μαθητές, εφόσον όντως παρείχε τη δυνατότητα για επιπλέον ποιοτικές, δωρεάν δραστηριότητες, σε σύγχρονα, αναβαθμισμένα κτίρια με όλες τις απαιτούμενες υποδομές. Δραστηριότητες για τις οποίες οι γονείς σήμερα πρέπει να καταβάλουν σημαντικά χρηματικά ποσά (εφόσον έχουν τη δυνατότητα) για να τις προσφέρουν στα παιδιά τους», υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς. Και προσθέτει: «Δεν μπορούμε, όμως, να δεχτούμε να αποτελεί απλά φύλαξη των παιδιών μας, αποσκοπώντας στην αύξηση του εργασιακού μας χρόνου και μάλιστα σε κτίρια πολλές φορές ακατάλληλα και αφιλόξενα, που μας αποτρέπουν να αφήσουμε τα παιδιά περισσότερες ώρες στο σχολείο. Σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός της υποστελέχωσης, αλλά και της μη πρόβλεψης για μόνιμο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό, όπως είναι το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, ο τραπεζοκόμος και ο υπεύθυνος ολοημέρου.

Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας
Σύμφωνα με τα όσα αποσαφήνισε στο GRTimes ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, το σχόλασμα στις 15.00 στο κανονικό ολοήμερο δεν θα καταργηθεί.

«Θα καταργηθεί για όσα παιδιά ενταχθούν στο διευρυμένο ολοήμερο, στο οποίο υπάρχουν δύο επιλογές. Να σχολούν οι μαθητές στις 16, ή στις 17.30. Μάλιστα, πρόκειται για ένα νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε εδώ και δύο χρόνια και καταχρηστικά φέτος δεν τέθηκε σε ισχύ, προκειμένου να υπάρξει ένα διάστημα προσαρμογής. Οπότε δεν άλλαξε κάτι, δεν αλλάξαμε κάτι. Δεν είναι δική μας υπαιτιότητα, αν ορισμένοι δεν διαβάζουν τους σχετικούς νόμους», ανέφερε ο κ. Κόπτσης.

Εξήγησε σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης, πως «κατά το διευρυμένο αναβαθμισμένο ολοήμερο θα λειτουργούν ομάδες-όμιλοι, όπου θα απασχολούνται τα παιδιά και γι’ αυτό το λόγο μάλιστα θα προσλάβουμε επιπλέον εκπαιδευτικούς και θα γίνει ό,τι χρειάζεται για τη σωστή λειτουργία τους».

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα – σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα περιλαμβάνει αναβαθμισμένο περιεχόμενο, μέσω δραστηριοτήτων όπως εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων. Επίσης, προβλέπεται επιπλέον χρόνος για μάθηση, μελέτη και παιχνίδι στο σχολείο.

Διαβάστε τη σχετική απόφαση του Υπουργείο Παιδείας: ΥΑ_ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ_ΟΛΟΗΜΕΡΟ

Το υπουργείο Παιδείας επιπλέον εκτιμά ότι με το νέο, διευρυμένο χρονικά και αναβαθμισμένο ποιοτικά, ολοήμερο, επιτυγχάνεται προσέγγιση του σχολικού με το εργασιακό ωράριο των γονέων, εξασφαλίζεται περισσότερος ελεύθερος, δημιουργικός χρόνος για τα παιδιά στο σπίτι εφόσον η μελέτη θα ολοκληρώνεται στο σχολείο και, επιπρόσθετα, επεκτείνονται οι δωρεάν παροχές εκπαίδευσης.

«Στα κάγκελα» οι γονείς
Οι γονείς ωστόσο, κάνουν λόγο για ένα ακόμη «πυροτέχνημα» το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί, χωρίς υποδομές, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς χώρους σίτισης και ανάπαυσης, ενώ διευκρινίζουν πως το έγγραφο που τους δόθηκε από τα σχολεία να συμπληρώσουν είχε μόνο δύο επιλογές, των 16 και των 17.30. Μιλώντας στο GRTimes, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, υπογράμμισε πως δεν έγινε καμία απολύτως σχετική διαβούλευση για το θέμα, κάνοντας λόγο για «πάμε και όπου βγει» και στα θέματα της Παιδείας.

«Τέτοιες «αναβαθμίσεις» τις έχουμε ζήσει κι άλλες φορές, όπως την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, που οδήγησε νηπιαγωγεία σε kibo, σε καταστήματα οικοδομών, ακόμα και σε αυλές γυμνασίων και λυκείων, με αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα και χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού», αναφέρεται σχετικά σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας. «Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι ούτε αυτή τη φορά η ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών και η στήριξη των οικογενειών τους. Αλλά να μένουν τα παιδιά μας όσο περισσότερο γίνεται στο σχολείο, ώστε εμείς οι γονείς να είμαστε «διαθέσιμοι» για τους εργοδότες μας περισσότερες ώρες, χωρίς το άγχος ότι «δεν έχουμε που να αφήσουμε τα παιδιά», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Καταργούν το σχόλασμα στις 15.00 με το “έτσι θέλω”»: «Στα κάγκελα» χιλιάδες γονείς

Φοιτητικές εκλογές: Διαφορετικά αποτελέσματα για την πρωτιά δίνουν ΔΑΠ και Πανσπουδαστική

Debate: Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην τρίωρη τηλεμαχία – Κόντρες, σπόντες και δεσμεύσεις (VIDEO) 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top