Τη σημασία της Ποσειδωνίας ανέδειξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε σχολική ενημερωτική εκδήλωση(VIDEO)

Τη σημασία της Ποσειδωνίας ανέδειξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε σχολική ενημερωτική εκδήλωση(VIDEO)

Εκπαιδευτική εκδήλωση για τη σημασία της Ποσειδωνίας διοργάνωσε για τους μαθητές της Β’ τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Συκεών η Αυτοτελής Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την συμβολή της «Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Κορώνειας – Βόλβης, Κερκίνης, Θερμαϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σχετικά με την σημασία της Ποσειδωνίας, όπως αυτή έχει αναδειχθεί στο πλαίσιο του έργου POSBEMED2 «Διακυβέρνηση και Διαχείριση των Συστημάτων Ποσειδωνίας και Αμμοθινών στη Μεσόγειο – Governance and management of Posidonia beach dune systems across the Mediterranean» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG MED 2014-2020.

Όπως έχει τονίσει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονία Απόστολος Τζιτζικώστας οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ήταν, είναι και θα πάντοτε ανοιχτές στην εκπαιδευτική κοινότητα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που τους απασχολούν και ιδιαίτερα σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έγινε στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος Δευτεροβάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με σκοπό τη διάχυση επιστημονικής και περιβαλλοντικής γνώσης. Στην εκδήλωση, που συμμετείχαν 30 μαθητές με τη συνοδεία διδασκόντων καθηγητών, αναπτύχθηκαν θέματα τόσο για την ανάδειξη της Ποσειδωνίας στο θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα όσο και για τον ευτροφισμό των θαλασσών.

Τους μαθητές υποδέχτηκε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος αφού επισήμανε την σημαντικότητα του επιστημονικού εγγραματισμού σε μαθητές μέσω σύγχρονων εμπειρικών διαύλων διάχυσης, όπως η συγκεκριμένη εκδήλωση, ξενάγησε τους μαθητές στον προαύλιο χώρο κάνοντας παράλληλα και ιστορική αναφορά στην «Βίλλα Αλλατίνη», όπου εδρεύει η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την λειτουργία της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ παράλληλα επιβράβευσε την προσπάθεια του Γενικού Λυκείου Συκεών για την διεξαγωγή των βιωματικών δράσεων τους. Επιπλέον ο κ. Γιουτίκας επισήμανε τη σπουδαιότητα της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο έργο POSBEMED2, κάνοντας σύντομη αναφορά στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και στη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης της Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιήθηκε με στόχο την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης και τρωτότητας των παράκτιων ζωνών.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο Δρ. Γεωπονίας και στέλεχος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νικόλαος Παπαδόπουλος παρουσίασε αναλυτικά στους μαθητές τα χαρακτηριστικά του θαλάσσιου φανερόγαμου «Posidonia oceanica», τονίζοντας την οικολογική σημασία του ως δομικό συστατικό του ευρύτερου θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος λειμώνων, θημώνων και αμμοθινών στην Μεσόγειο. Το μοναδικό αυτό θαλάσσιο μακροφυτό προσδίδει μοναδικά άμεσα και έμμεσα οφέλη στο ευρύτερο περιβάλλον, καθώς σχηματίζει μεγάλα λιβάδια, όπου πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί, τρέφονται, αναπαράγονται και βρίσκουν καταφύγιο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αλλαγή της ευρύτερης κοινής γνώμης, μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης των φορέων προκειμένου να ενώσουν τις προσπάθειες τους και να υλοποιήσουν δράσεις απαραίτητες για την βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου οικότοπου και των θημώνων Ποσειδωνίας.

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Κορώνειας – Βόλβης, Κερκίνης, Θερμαϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας, Λυδία Αλβανού, αφού απεύθυνε χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους και ευχαριστίες προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη συνεργασία, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του υδροβιότοπου της Επανομής, η οποία αποτελεί προστατευόμενη Ζώνη Νatura 2000. Η κ. Αλβανού, ανέπτυξε το θέμα του ευτροφισμού των θαλασσών, εξηγώντας αναλυτικά το φαινόμενο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και της ισορροπίας ολόκληρου του θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος.

Στο τέλος της εκδήλωσης επακολούθησε συζήτηση και απαντήθηκαν ερωτήματα που έθεσαν οι μαθητές και οι διδάσκοντες προς τους ομιλητές. Ερωτήματα τόσο για την επιστημονική διάσταση της Ποσειδωνίας όσο και για τις πρακτικές ορθής διαχείρισής της. Στο πλαίσιο ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για τη σημασία της Ποσειδωνίας δημιουργήθηκε ενημερωτικό βίντεο, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω:

Στοιχεία Επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο PosBeMed2:
– Νικόλαος Παπαδόπουλος τηλ. 2313-319717,
e-mail: [email protected]
– Ανθή Καραμουχτάρη τηλ. 2313-319637,
e-mail: [email protected]
Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Συνεργασιών,
Αυτοτελής Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Link έργου: https://posbemed2.interreg-med.eu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022: «Η Δύναμη των Μουσείων» (VIDEO) 

Πάτρα: Καθαρή φαρμακευτική κεταμίνη βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας-Τα πιθανά σενάρια

Επικεφαλής ΟΗΕ: «Ελπίζουμε ότι θα οργανωθούν περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις»

ΥΠΕΞ: Πρωτοφανής αύξηση της έντασης και της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας

Πλεύρης: Την 1η Ιουνίου οι αποφάσεις για τις μάσκες (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Για 8η χρονιά η INTERLIFE δίπλα στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι: Τελικός πριν τον… τελικό!

Όχι στο άλλοθι των πρόωρων εκλογών!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top