Τι συμβολίζει η σύγχρονη «κιβωτός» που κατασκευάζεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Τι συμβολίζει η σύγχρονη «κιβωτός» που κατασκευάζεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Αυτές τις ημέρες η κατασκευή μιας σύγχρονης «κιβωτού» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τραβά τα βλέμματα περαστικών και τουριστών που επισκέπτονται τη «Νύφη του Θερμαϊκού». Πολλοί αρχικά νόμιζαν πως επρόκειτο για την κατασκευή ενός ακόμη μπαρ στη γραφική περιοχή της πόλης ενόψει καλοκαιριού, ωστόσο το μυστήριο λύθηκε.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα act project με το όνομα «Ship of Tolerance» (μετ. Το πλοίο της ανοχής), το οποίο δημιουργούν οι καλλιτέχνες, Ίλια και Εμιλία Καμπακόφ και το οποίο αναμένεται να «ανοίξει πανιά» στις 18 Μαΐου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι διοργανωτές, η αποστολή του «Ship of Tolerance» είναι να εκπαιδεύσει και να συνδέσει τη νεολαία διαφορετικών ηπείρων, πολιτισμών και ταυτοτήτων, μέσω της γλώσσας της τέχνης.

Το εννοιολογικό κομμάτι έχει ως στόχο να αντικατοπτρίσει τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικοί πολιτισμοί ερμηνεύουν την ανεκτικότητα και πώς αυτές οι ερμηνείες αλληλοσυνδέονται. Τα πανιά του πλοίου θα συνθέτουν ένα παζλ από πίνακες εκατοντάδων μαθητών της χώρας, διαφορετικών εθνοτήτων και κοινωνικών καταβολών, μεταφέροντας έτσι ένα μήνυμα ανεκτικότητας και ελπίδας.

Συμμετέχοντας στη δημιουργία αυτού του πλοίου, τα παιδιά θα μάθουν να σέβονται τις διαφορετικές κουλτούρες και ιδέες, ενώ θα εκτιμήσουν τον τρόπο που διαφέρουν από τις δικές τους. Εν ολίγοις, μέσω αυτής της δημιουργικής διαδικασίας, θα επιδείξουν και θα αποκτήσουν ένα ζωντανό μάθημα ανεκτικότητας και σεβασμού.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω act project έχει πραγματοποιηθεί 11 φορές σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, όπως στη Σίβα της Αιγύπτου, στη Βενετία της Ιταλίας, στο Σαν Μόριτζ της Ελβετίας, στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, στην Αβάνα της Κούβας.

Τι περιλαμβάνει το project – Τα πανιά από ζωγραφιές

Το έργο θα ξεκινήσει με μια προσέγγιση μαθητών ηλικίας από 8 έως 12 ετών, τα οποία θα συζητήσουν την έννοια της ανεκτικότητας και τα πλεονεκτήματα άλλων πολιτισμών, φυλών και ιδεών. Για τρεις εβδομάδες θα συνεργαστούν με ντόπιους καλλιτέχνες διδασκαλίας ώστε να διευρύνουν τους δικούς τους πολιτιστικούς, δημιουργικούς και ακαδημαϊκούς ορίζοντές, ενώ στο τέλος της περιόδου εργαστηρίου, τα παιδιά θα ζωγραφίσουν εικόνες, μερικές εκ των οποίων θα αποτελέσουν μέρος της εγκατάστασης και θα τοποθετηθούν στο πανί του πλοίου.

Τα παιδιά επίσης, μπορούν να παρακολουθήσουν την διαδικασία κατασκευής του έργου αλλά και να συναντήσουν τους νεαρούς μαθητευόμενους ξυλουργούς από το Μάντσεστερ της Αγγλίας, που αυτές τις ημέρες κατασκευάζουν το σκάφος σανίδα – σανίδα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Επιλεγμένοι πίνακες ζωγραφικής, δημιουργίες παιδιών θα σχηματίσουν ένα γιγάντιο πανί, που θα ανυψωθεί στην κορυφή του πλοίου, μόλις αυτό ολοκληρωθεί.

Η όλη διαδικασία θα κρατήσει τρεις με τέσσερις εβδομάδες και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκατοντάδες επισκέπτες, θα περνούν από την κατασκευή, ώστε να τη δουν, να μάθουν για το έργο και να εμπνευστούν από το μήνυμά του.

Εγκαίνια στις 18 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω σύμφωνα με τους διοργανωτές, το project αναμένεται να εγκαινιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στις 18 Μαΐου την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων και θα καταπλεύσει στο λιμάνι της πόλης, μέχρι τις 31 Μαΐου.

Το έργο σκοπεύει να συγκεντρώσει παιδιά από την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ουκρανία και την Ρωσία και αναμένεται να επικεντρωθεί στον εορτασμό της πλούσιας διαφορετικότητας στην Ελλάδα, καθώς και στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων που έφτασαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και παιδιών από τη Βόρεια Μακεδονία.

Μάλιστα τα εγκαίνια θα συνοδευτούν με συναυλία από ταλέντα που προέρχονται τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό και θα χρηματοδοτηθεί από τον αμερικάνο επιχειρηματία Ντέιβιντ Ροκφέλερ Τζούνιορ.

Επίσης το έργο στηρίζεται από ισχυρούς κοινωνικούς και καλλιτεχνικούς παράγοντες, στη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών οργανισμών, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, το Donopoulos International Fine Arts, το MOMus-Experimental Center, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τον μεγιστάνα Ντέιβιντ Ροκφέλερ Τζούνιορ, το Osten Art και το Κέντρο Mladinski Kulturen.

Ο Ίλια και η Εμιλία Καμπακόφ

Ο Ίλια και η Εμιλία Καμπακόφ, έργο των οποίων αποτελεί το «Ship of Tolerance» το οποίο κατασκευάζεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, είναι πρώην Σοβιετικοί καλλιτέχνες με έδρα την Αμερική και συνεργάζονται σε περιβάλλοντα που συνδυάζουν στοιχεία της καθημερινότητας με εκείνα του εννοιολογικού. Ενώ το έργο τους είναι βαθιά ριζωμένο στο σοβιετικό κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο στο οποίο ενηλικιώθηκαν, το έργο των Καμπακόφ εξακολουθεί να έχει μια παγκόσμια σημασία.

Ο Ίλια Καμπακόφ γεννήθηκε στην Ντνιπροπετρόφσκ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης το 1933. Σπούδασε στην Ακαδημία Τέχνης Surikov της Μόσχας και ξεκίνησε την καριέρα του ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων τη δεκαετία του ’50. Παράλληλα ήταν μέλος μιας ομάδας Conceptual καλλιτεχνών στη Μόσχα, με έργα εκτός του επίσημου σοβιετικού συστήματος τέχνης. Το 1985 έλαβε την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Dina Vierny, στο Παρίσι και μετακόμισε στη Δύση δύο χρόνια αργότερα λαμβάνοντας εξάμηνη διαμονή στο Graz της Αυστρίας.

Το 1988 ο Καμπακόφ άρχισε να συνεργάζεται με τη μελλοντική σύζυγό του Εμιλία και έκτοτε όλη τους η δουλειά είναι συλλογική. Σήμερα ο Καμπακόφ αναγνωρίζεται ως ο σημαντικότερος Ρώσος καλλιτέχνης που εμφανίστηκε στα τέλη του 20ου αιώνα, καθώς τα έργα του μιλούν τόσο για τις συνθήκες που επικράτησαν στη μετασταλινική Ρωσία, όσο και την κατάσταση παγκοσμίως.

Έργα του βρίσκονται στις συλλογές του Μουσείου Τέχνης Zimmerli, του Κέντρου Πομπιντού (Beaubourg), του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, του Guggenheim, του Ερμιτάζ, της γκαλερί Tretjakov (Μόσχα), του Νορβηγικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και σε μουσεία στο Κολόμπους του Οχάιο, στη Φρανκφούρτη και στην Κολονία, ενώ το 2017 διοργανώθηκε στην Tate Modern μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο έργο του.

Η Εμιλία Καμπακόφ γεννήθηκε επίσης στο Ντνιπροπετρόφσκ της Σοβιετικής Ένωσης το 1945. Σπούδασε στο Μουσικό Κολλέγιο στο Ιρκούτσκ και μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1973. Από εκεί μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1975, όπου εργάστηκε ως επιμελήτρια και έμπορος έργων τέχνης. Η Εμιλία συνεργάζεται με τον Ίλια από το 1989 και οι δυο τους ζουν πλέον μόνιμα στο Λονγκ Άιλαντ των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top