Την ενοχή του Λάσα για εγκληματική οργάνωση πρότεινε η εισαγγελέας

Την ενοχή του Λάσα για εγκληματική οργάνωση πρότεινε η εισαγγελέας

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Ο φερόμενος ως αρχηγός της Γεωργιανής μαφίας και δύο συγκατηγορούμενοι του που φέρονται ότι έχουν τον τίτλο του Vor V Zakone, κατά την ΕΛ.ΑΣ, ηγούνταν ενός δομημένου δικτύου δράσης κλεφτών – διαρρηκτών οικιών –κυρίως της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Την ενοχή του 59χρονου Λάσα Σουσανασβίλι, που φέρεται ως αρχηγός της Γεωργιανής μαφίας, και των δύο συνεργών του, για «εγκληματική οργάνωση», πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ενώ ζήτησε να αθωωθούν για την «ηθική αυτουργία σε κλοπές» που διέπραξαν άλλα μέλη της οργάνωσης. Οι τρεις κατηγορούμενοι που φέρονται ότι έχουν τον τίτλο του Vor V Zakone, κατά την ΕΛ.ΑΣ, ηγούνταν ενός δομημένου δικτύου δράσης κλεφτών – διαρρηκτών οικιών –κυρίως της ανατολικής Θεσσαλονίκης ενώ διώκονταν για ανάλογα αδικήματα και από τις γαλλικές αρχές.

Ο Λάσα έχει ήδη καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης 14 ετών, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ως επικεφαλής ενός τεράστιου δικτύου με εγκληματική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, βάσει κατηγορητηρίου που συνέταξαν οι ισπανικές αρχές ενώ αποφυλακίστηκε το 2015 λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Η δευτεροβάθμια δίκη εκκρεμεί στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καθώς αναβλήθηκε επειδή δεν προσήλθε ο Ισπανός αξιωματούχους των ισπανών διωκτικών αρχών ο οποίος είναι βασικός μάρτυρας κατηγορίας.

Το 2018, ο Λάσα Σουσανασβίλι συνελήφθη ξανά μαζί με τους δύο συγκατηγορούμενους που φέρονταν ως συνδιευθύνοντες της εγκληματικής οργάνωσης, με αίτημα των Γάλλων. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την έκδοση τους στη Γαλλία, διατάσσοντας την εκτέλεση του σχετικού ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, αλλά ο Άρειος Πάγος τους δικαίωσε εν μέρει, αποφασίζοντας, τον Ιανουάριο του 2019, να τους εκδώσει μόνο για τη διάπραξη κλοπών στη γαλλική επικράτεια και όχι για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη οι Γάλλοι ανακάλεσαν το αίτημα τους για έκδοση ενώ από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα που τελέστηκαν στη χώρα μας. Σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία με βάση την οποία δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Οι φερόμενοι ως ηθικού αυτουργοί των κλοπών που διαπράχθηκαν στη Θεσσαλονίκης, σε προγενέστερη δίκη, καταδικάστηκαν με καθείρξεις αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς με δικαστική απόφαση ανεστάλη η εκτέλεση των ποινών του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τους από το Εφετείο, με βάση τις διατάξεις του Νέου Ποινικού Κώδικα.

Η δίκη του Λάσα Σουσανασβίλι και των δύο συγκατηγορουμένων του βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς η εισαγγελέας της έδρας έκανε την πρόταση της. Ζήτησε να αθωωθούν οι τρεις κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στις κλοπές που διέπραξαν άλλα μέλη της οργάνωσης ενώ ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο για την ένταξη τους σε εγκληματική οργάνωση και ο Λάσα για τη διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης. Στις απολογίες τους, και οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

«Δεν έχω σχέση με αυτά τα αληταριά»

«Τον Ιούλιο 2015 με άφησαν ελεύθερο επειδή ήμουν ανάπηρος. Το Σεπτέμβριο είχα το εφετείο (με το ισπανικό κατηγορητήριο). Θα μπορούσα να φύγω από την Ελλάδα αλλά ήθελα να δικαιωθώ. Λόγω προβλημάτων υγείας μπήκα στην κλινική «Αρωγή» επειδή ήμουν σε άσχημη κατάσταση, ύστερα από3,5 χρόνια στη φυλακή. Έπαθα δύο εγκεφαλικά – το ένα στη φυλακή- και δύο εμφράγματα» ανέφερε, με τη συνδρομή διερμηνέα, ο Λάσα Σουσανασβίλι κατά την απολογία του και συμπλήρωσε: «Ήξεραν ότι θα παλέψω για Δικαιοσύνη. Ο μοναδικός μάρτυρας Ισπανός και οι γεωργιανές αρχές πίεσαν τις αρχές της Ελλάδας γιατί δεν με παρέδωσαν στις ισπανικές αρχές. Πρωταγωνιστής ήταν ο πρόεδρος της Γεωργίας Σακασβίλι».

«Δεν έχω κάνει τίποτα στην Ελλάδα, η ζωή μου ήταν διαφανής. Μπορούσε ο καθέναν να δει τι κάνω. Εκτός από κάτι καλό δεν έχω κάνει τίποτα άλλο. Κάθε 3-4 μήνες είχα δίκη, ήμουν παρών και καμιά αναβολή δεν δόθηκε εξαιτίας μου. Στη Θεσσαλονίκη με κατηγόρησαν ότι είμαι σε εγκληματική οργάνωση και σύμφωνα με το εφετείο είμαι παγκόσμιος αρχηγός. Αν δείτε καλά τη δικογραφία είναι συνέχεια της προηγούμενης (των Ισπανών). Τι σχέση μπορώ να έχω εγώ με αυτά τα αληταριά (τους κλέφτες), σε λίγο θα είμαι 60 χρονών…» απολογήθηκε.

«Μια ζωή δούλευα και δεν είχα ανάγκη από λεφτά. Δεν το κρύβω, είχα εκατομμύρια. Είχα μπίζνες στη Γεωργία, τις πήραν από τα χέρια μου. Είχα δύο εταιρείες (ανέφερε ονόματα) και πουλούσα αέριο σε όλο τον Καύκασο. Από το 1992 ζούσα στη Ρωσία και πηγαινοερχόμουν στη Γεωργία. Είμαι ανιθαγενής. Φταίει ο Σακασβίλι, στο πρόσωπο του οποίου απέκτησα πολλούς εχθρούς. Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας και της Γεωργίας δεν είναι τόσο αθώες… Όταν ήρθα στην Ελλάδα, το 2009-2010, ξεκίνησαν να με διώκουν. Ήρθε χαρτί από την Ιντερπόλ Γεωργίας και με κατηγορούν για εκβιάσεις κ.α. Λένε ότι είμαι εχθρός του γεωργιανού λαού και της κυβέρνησης» επισήμανε ,μεταξύ άλλων, ο 59χρονος κατηγορούμενος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ