ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Το πρώτο ντιμπέιτ με Λίνκολν και τα Σιφνέϊκα σκιάδια

ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Το πρώτο ντιμπέιτ με Λίνκολν και τα Σιφνέϊκα σκιάδια

Τετάρτη ξημέρωσε και το ντιμπέϊτ μας περιμένει απόψε στις 9 το βράδυ, για την τηλεοπτική μάχη των πολιτικών αρχηγών.

Γράφει ο «Φιλίστωρ»

Έξι δημοσιογράφοι, πέντε πολιτικοί αρχηγοί, έξι θεματικές ενότητες με διάρκεια τριών ωρών, ενώ την ίδια ώρα στο MEGA έχει ποδοσφαιρικό ιταλικό εμφύλιο Μίλαν – Ίντερ στον ημιτελικό του Champions League. Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερο με ημιτελικό Eurovision.

Από τις 8 θα αρχίσουν να καταφθάνουν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης κι αυτή θα είναι και η σειρά που θα κάθονται. Απέναντι τους οι Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και Ράνια Τζίμα (MEGA), με συντονιστή τον Γιώργο Κουβαρά (ΕΡΤ).

Οι κανόνες: εκφώνηση της ερώτησης από δημοσιογράφο σε 30 δευτερόλεπτα, απάντηση σε 1,5 λεπτό, με δυνατότητα επέκτασης 15 έως 45 δευτερόλεπτα και ανώτατο όριο τα τρία λεπτά (όποιος μιλήσει στο ένα πόδι στη γωνία και αύριο με τον κηδεμόνα του…).

Σε έξι ενότητες ερωτήσεων: 1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2) Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, 3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος, 5) Περιβάλλον και Ενέργεια και 6) Νέα Γενιά. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης (πρώτο κόμμα σε δύναμη εκτός βουλής στις εκλογές του 2019) διαμαρτύρεται που δεν είναι «με τα αγόρια».

Ιστορικά τα πολιτικά ντιμπέϊτ δεν άρχισαν στις 26 Σεπτεμβρίου 1960 στην τηλεοπτική προεδρική μάχη των ΗΠΑ: Κένεντι εναντίον Νίξον (με τον κάθιδρο, χωρίς μακιγιάζ ¨Νίξον να χάνει με το καλημέρα), αλλά έναν αιώνα πριν! Χωρίς τηλεόραση φυσικά, στις 15 Οκτωβρίου 1858, ανάμεσα στους υποψήφιους για τη θέση του γερουσιαστή του Ιλινόϊς, Άβρααμ Λίκνολν (ναι ο γνωστός) και του Στέφεν Α. Ντάγκλας, το πρώτο πολιτικό ντιμπέϊτ της σύγχρονης ιστορίας, με διαδοχικές ομιλίες, κλείσιμο κλπ, μπροστά σε κοινό και μάλιστα επαναλήφθηκε έξι φορές.

Οι δυο τους, εξαιρετικοί ρήτορες κονταροχτυπήθηκαν –χωρίς ντιμπέϊτ- και για τη θέση του Αμερικανού προέδρου. Όσο για το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέϊτ, αυτό έγινε στις 21 Μαϊου 1956 (ναι υπήρχε τηλεόραση) από το ABC ανάμεσα στον Adlai Stevenson και τον Estes Kefauver που διαγκωνίζονταν για τη θέση του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών, διάρκειας μιας ώρας.

Και μια που αναφέραμε την Eurovision σκέτη απογοήτευση ήταν ο πρώτος ημιτελικός και δεν προοιωνίζει καλά πράγματα για τον δεύτερο με τη συμμετοχή της Ελλάδας και τον victor Vernicos στο “What They Say” (it’s all greel to me…).

Υπέρ βωμών, εστιών και ψάθινων καπέλων

Σήμερα 10 Μαΐου γιορτάζει ο Σίμων και η Σιμωνία.

Τέτοια μέρα πριν 164 χρόνια, το 1859 δηλαδή, ξέσπασαν πρωτοφανή επεισόδια και διενέξεις στην Αθήνα, με αφορμή τα μαθητικά σκιάδια (ψάθινα καπέλα) που εκτιμάται πως οδήγησαν στην έξωση του βασιλέως Όθωνα από την Ελλάδα εντός τριετίας.

Η απίθανη κι όμως άκρως ελληνική ιστορία, που έμεινε με την ονομασία «Σκιαδικά», άρχισε από την ιδέα του τότε υπουργού Εξωτερικών Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και ειδικά στα καπέλα, να προτιμούνται τα ψάθινα εκ Σίφνου, παρά τα εισαγόμενα (και φυσικά ακριβότερα).

Την πατρική παραίνεση άκουσε ο μαθητής υιός του Κλεων και παρότρυνε τους συμμαθητές του να φορούν σκιάδια με γαλανόλευκες κορδέλες στις κυριακάτικες εξόδους τους στο Πεδίον του Άρεως. Δεν άργησε να γίνει μόδα, με τους νεολαίους να ονομάζονται «Γαριβαλδινοί», σε αντίθεση με τους «Αυστριακούς» που φορούσαν άσπρα ψηλά καπέλα εξωτερικού.

Επειδή οι εισαγωγείς καπέλων κινδύνευαν να χάσουν την πελατεία τους έστειλαν στις 10 Μαΐου 1859 υπαλλήλους τους με κουρελιασμένα σκιάδια στο Πεδίο του Άρεως για να διακωμωδήσουν τους νεαρούς και τα επεισόδια άρχισαν. Η χωροφυλακή παρενέβη, δέρνοντας τους νεαρούς μαθητές και φοιτητές, και συλλαμβάνοντας τρεις. Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες και νέα εκτεταμένα επεισόδια με έφοδο στρατού στο Πανεπιστήμιο (τέθηκε θέμα ασύλου τότε) την επόμενη μέρα, οδήγησαν τελικά στην απελευθέρωση των συλληφθέντων και αποπομπή του αστυνομικού διευθυντή Αθηνών.

Τώρα μετά από τέτοιο ντόρο γιατί σήμερα όχι μόνο δεν φοράμε αλλά και δεν ξέρουμε τι είναι το σκιάδιο (ίσως σήμερα ορισμένοι το ξέρουμε ως το προστατευτικό ήλιο που έχουμε στις οροφές των αυτοκινήτων), ένα κρίμα το φέρουμε… Πάντως, ο Νικηφόρος Λύτρας, το απεικόνισε στην ελαιογραφία του «Το Ψάθινο Καπέλο» του 1925.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Συμιακό γαριδάκι και τα κατσίκια της αργκανιάς

ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Ο κρυπτοορθόδοξος βασιλεύς και η μασαμπούκα με τη λαδορίγανη

ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Τούμπα της μαμής, με ανοιχτομάτη ταύρο…

ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: May the Fourth be with you

ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Αιγυπτιακά πικράγγουρα με τόνο από χρυσάφι

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top