Το αμερικανικό θηρίο USNS YUMA στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Το αμερικανικό θηρίο USNS YUMA στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσε το πρωί το πλοίο «USNS YUMA» του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, σε μια συμβολική, όπως τη χαρακτήριζαν στρατιωτικοί παρατηρητές, παρουσία, με αφορμή την αυριανή μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο του ΟΧΙ.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα πολεμικό πλοίο υποστήριξης και ταχείας μεταφοράς 600 τόνων φορτίου και προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, το οποίο βρέθηκε αρχικά στον Πειραιά και στη συνέχεια στην Αλεξανδρούπολη λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της νέας πενταετούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Έχει μήκος 103 μέτρα, το πλάτος του είναι 28,5 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 43 κόμβων αποτελώντας μια από τις αιχμές των επιχειρήσεων μεταφοράς αμερικανικών στρατευμάτων.

Το πλοίο, τύπου καταμαράν, εφοδιασμένο με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και δυνατότητα μεταφοράς ακόμα και μικρών υποβρυχίων, «έδεσε» στην προβλήτα στις 9 το πρωί. Μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολη, τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθεί αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός καθώς και προσωπικό προς τη Βουλγαρία και Ρουμανία για τη διεξαγωγή ασκήσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι το USNS Yuma ναυπηγήθηκε το 2017 και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχει επισκεφθεί τα λιμάνια της Ρότα στην Ισπανία, της Αουγκούστα στην Ιταλία, της Γκαζένιτσα στην Κροατία, πριν ταξιδέψει αρχικά στον Πειραιά και στη συνέχεια στην Αλεξανδρούπολη, όπου και θα επιστρέψει μετά τη Θεσσαλονίκη. Μετέπειτα, θα κινηθεί προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, προκειμένου να πάρει μέρος στην άσκηση Sea Breeze παρακάμπτοντας τον Βόσπορο, γεγονός, που δεν άρεσε ιδιαίτερα στη γειτονική Τουρκία.

Δείτε εικόνα μέσα από το GRTimes:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top