Το αποτύπωμα του Covid-19 στον ψυχισμό των παιδιών – Ο καθ. παιδοψυχιατρικής Κ.Κώτσης αναλύει στο GRTimes

Το αποτύπωμα του Covid-19 στον ψυχισμό των παιδιών – Ο καθ. παιδοψυχιατρικής Κ.Κώτσης αναλύει στο GRTimes

Το αποτύπωμά της στη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών αναμένεται να αφήσει με το πέρασμά της η πανδημική κρίση του Covid-19, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των ειδικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο επίκουρος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κύριος Κωνσταντίνος Κώτσης, περιγράφει στο GRTimes τους προβληματισμούς γύρω από το θέμα των πιθανών επιπτώσεων  της πανδημίας στον ψυχισμό των παιδιών.

Ρεπορτάζ: Μαριαλένα Τσόγκα

Σχεδόν ένας χρόνος συμπληρώνεται από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τη νέα πραγματικότητα να μην έχει αφήσει ανεπηρέαστη τη ζωή των παιδιών και των εφήβων. Όπως γίνεται γνωστό από (εν εξελίξει) μελέτη του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, τα περιοριστικά μέτρα που προκύπτουν από την πανδημική κρίση του Covid-19 έχουν αλλάξει σημαντικά την καθημερινή ζωή των παιδιών και των εφήβων, ενώ το «άγχος της μόλυνσης» επιτείνει την αβεβαιότητα για το μέλλον. Σε δημοσίευμα του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Κλινικής για Παιδιά και Εφηβικής Ψυχιατρικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, Κάτριν Ζέβεκε, κάνει λόγο για ψυχοκοινωνικές διαταραχές που είναι ήδη ορατές και αναμένεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού, με την Αυστριακή Εταιρεία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, Ψυχοσωματικής και Ψυχοθεραπείας να ζητά την άμεση επαναλειτουργία σχολείων και μονάδων φροντίδας παιδιών, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

«Υπάρχουν παιδιά που έχουν περάσει τη μισή και περισσότερη ζωή τους, βλέποντας τους ανθρώπους να φοράνε μάσκα»

Στο όνομα της προάσπισης της δημόσιας υγείας, η επιβολή της χρήσης μάσκας και άλλων μέσων προστασίας έγινε επιτακτική ανάγκη για τους πολίτες, αλλάζοντας κυριολεκτικά την όψη του έξω κόσμου. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κύριο Κωνσταντίνο Κώτση, κανείς δεν μπορεί να κάνει μια πρόβλεψη με ασφάλεια για τις επιπτώσεις της χρήσης της μάσκας. «Πράγματι υπάρχουν παιδιά που έχουν περάσει τη μισή και περισσότερη ζωή τους, πχ αν είναι 3 ή 4 ετών,  βλέποντας τους ανθρώπους να φοράνε μάσκα. Ουσιαστικά βλέποντας και αναγνωρίζοντας μόνο τα μάτια» λέει στο GRTimes ο κύριος Κώτσης. Με βάση τα λεγόμενά του, η επικοινωνία έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της εξωλεκτικής της έκφρασης, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς για το μέλλον. Ο ίδιος υπογραμμίζει στη συνέχεια πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα είναι λιγότερο ή περισσότερο ικανά αυτά τα παιδιά να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις του προσώπου, ενώ έχουν βιώσει ένα τόσο εκτεταμένο διάστημα της ζωής τους, βλέποντας τους ανθρώπους με μάσκες.

Επιπρόσθετα, το αλλεπάλληλο άνοιγμα-κλείσιμο των σχολείων, απαιτεί την προσαρμογή των παιδιών σε αυτό. Με βάση τα όσα επισημαίνει ο ειδικός, άλλα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και άλλα όχι. Από τη μία πλευρά, τα παιδιά και οι οικογένειες που αντιμετώπιζαν προβλήματα πριν την πανδημία εικάζεται ότι δυσκολευτήκαν περισσότερο στις συνθήκες της κοινωνικής απομόνωσης και του εγκλεισμού, καθώς και της απομάκρυνσης από το οικείο περιβάλλον του σχολείου. Από την άλλη όμως, παιδιά που δυσκολεύονταν στη προσαρμογή τους στο σχολικό περιβάλλον ίσως και να ανακουφίστηκαν παροδικά από την καθημερινή αγωνία να βρίσκονται εκεί. Η επάνοδος στο σχολείο μετά από μακρά περίοδο εγκλεισμού πιθανολογείται ότι γέμισε τα παιδιά με το άγχος, τόσο για το τι αλλαγές θα αντιμετώπιζαν πρακτικά, όσο και για το αν θα ήταν το ίδιο γνώριμο το σχολικό περιβάλλον, με τον κύριο Κώτση να μη παραλείπει να επισημάνει το μέγεθος της προσαρμοστικότητας των παιδιών, ικανότητα που προϋπάρχει σε διαφορετικό βαθμό στο καθένα ξεχωριστά.

«Η σωστή ενημέρωση θα αποτρέψει την υιοθέτηση συμπεριφορών στιγματισμού μεταξύ των παιδιών»

Ο ρόλος των γονέων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας είναι σύμφωνα με τον παιδοψυχίατρο, ιδιαίτερα σημαντικός και καθοριστικός. Αν συνολικά υπάρχει μια στάση στιγματισμού, τότε αναπόφευκτα αυτό θα περάσει και στα παιδιά. «Γενικά στις μέρες μας τείνει να επικρατεί η άποψη ότι αυτός που νόσησε από Covid-19 είναι αυτός που δεν πρόσεχε» λέει χαρακτηριστικά ο ειδικός, συμπληρώνοντας πως η σωστή ενημέρωση προστατεύει τους ανθρώπους από τον φόβο και το στιγματισμό. Με απλά λόγια, οι γονείς οφείλουν να ενημερώνονται και να ενημερώνουν με κατάλληλο για κάθε ηλικία τρόπο, για τις αλλαγές που έχει επιφέρει στις ζωές όλων η πανδημία.

«Πως τα παιδιά θα ξεπεράσουν την πανδημική κρίση»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το “κλειδί” για να μπορέσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν την κρίση αυτή, είναι ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετωπίζουν οι ενήλικες στην  οικογένεια τους. Αν δηλαδή, οι γονείς αντιμετωπίζουν με υπομονή και ψυχραιμία τις δύσκολες καταστάσεις και μπορούν να τις αντέξουν, τότε δείχνουν και στα παιδιά ότι στη ζωή συμβαίνουν πράγματα τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και πολλές φορές να αποδεχτούν και να προσαρμοστούν σε αυτά.

Πάντως σύμφωνα με τον κύριο Κώτση εκτός από αρνητικές συνέπειες, η πανδημία ενδέχεται να αποτελεί και μια ευκαιρία για θετικές αλλαγές στη ζωή των ατόμων. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, «η κατάσταση της πανδημικής κρίσης, ενδεχομένως να ενισχύσει το αίσθημα ευαισθησίας για τον διπλανό μας. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να βγούμε έξω από μια ατομική θεώρηση και να σκεφτούμε με όρους συλλογικούς ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον καλύτερο για τα παιδιά. Δεν είμαστε ο καθένας μόνος του, αλλά όλοι μαζί απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού και στις συνέπειες της πανδημίας. Χρειάζεται να εκτιμήσουμε την αξία της συλλογικότητας και της κοινής προσπάθειας και έτσι κατά τη γνώμη μου θα διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά». Ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη νοσηρή πραγματικότητα του κορωνοϊού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top