Το ελληνικό ακτινίδιο βλέπει τη 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη

Το ελληνικό ακτινίδιο βλέπει τη 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ανεβαίνει θέση στην παγκόσμια κατάταξη το ελληνικό ακτινίδιο κι’ όλα δείχνουν πως φέτος θα ανακηρυχθεί δεύτερο, αμέσως μετά της Νέας Ζηλανδίας, καθώς η παραγωγή της Ιταλίας έχει μειωθεί δραματικά, ενώ αντίθετα οι νέοι οπωρώνες που μπήκαν στην παραγωγή το 2018-2019, εκτιμάται ότι θα δώσουν στη χώρα μας  280.000-300.000 tn. προϊόντος.

Η συγκομιδή ακτινιδίων, που άρχισε το Σεπτέμβριο, ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, με καλά αποτελέσματα για παραγωγούς και εμπορικές επιχειρήσεις, παρά τις πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις στο κόστος λόγω των αυξήσεων στα μεταφορικά, την κατανάλωση ενέργειας, τα υλικά συσκευασίας που αναπόδραστα καταλήγουν στην τιμή καταναλωτή.

Όπως είπε στο GRTimes.gr o κ. Χρήστος Κολιός, πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου ( ΕΔΟΑ) μέλος δ.σ. του ΣΕΒΕ και επικεφαλής της εξαγωγικής «Κολιός ΑΒΕΕ», το ελληνικό ακτινίδιο, ένα πολύ δυναμικό εξαγώγιμο προϊόν, έχει καταφέρει με επιτυχία να μπει από το 2019 και μετά στις αγορές της Νότιας Κορέας και της Ταϋλάνδης, ενώ πλέον αποσπά εξαιρετικές κριτικές σε Καναδά και Αργεντινή, αγορές στις οποίες υποχωρούν οι Ιταλοί λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής τους.

Η μείωση της ιταλικής παραγωγής και άρα της προσφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ανεβάσει  τις τιμές παραγωγού στην Ελλάδα στα 0,85-0,95 ευρώ/κιλό, αύξηση στο εισόδημα που περιορίζεται συνεπεία των ανατιμήσεων.

Η κατανάλωση του ακτινιδίου στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή, αφού αυτό το πολύ ευεργετικό φρούτο δεν έχει ακόμη κερδίσει τον Έλληνα  που καταναλώνει μόλις περί τα 900-1.000 γρ. ακτινιδίων το χρόνο.  Συνεπώς, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής εξάγεται.

Το 60% των εξαγωγών κατευθύνονται σε χώρες της Ευρώπης, ενώ το υπόλοιπο 40% πηγαίνει σε Ρωσία, Ουκρανία, Ινδία, Αμερική. Το ενδιαφέρον των Ελλήνων εξαγωγέων έχει στραφεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής,  όπως Βραζιλία και Μεξικό, που αγαπούν το συγκεκριμένο φρούτο.

«Έχουμε ζητήσει από το ΥΠΑΑ&Τ να προχωρήσουν οι ενέργειες για να συναφθούν διμερείς διακρατικές συμφωνίες , καθώς πρόκειται για μεγάλες αγορές, με καταναλωτές που γνωρίζουν και προτιμούν τα ακτινίδια», υπογράμμισε ο κ. Κολιός.

Εκλογή δ.σ. στην ΕΔΟΑ

Πρόσφατα η Αστική μη Κερδοσκοπική ΕΔΟΑ (ΑΜΚΕ), που σημειωτέον έχει έδρα Θεσσαλονίκη, εξέλεξε  το διοικητικό της συμβούλιο,  το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα με πρόεδρο τον κ. Κολιό.

«Ο πρώτος στόχος της ΕΔΟΑ είναι η αναγνώρισή της και επισήμως από το ΥΠΑΑ&Τ. Στη συνέχεια θα προχωρήσει στην οργάνωση του φορέα και στην στελέχωσή του, προκειμένου να παρέμβει αποτελεσματικά υπέρ παραγωγών, τυποποιητών και διακινητών», τόνισε ο κ. Κολιός και πρόσθεσε:

«Σκοπός μας είναι να εφαρμοσθεί η εθνική νομοθεσία για την προστασία της ποιότητας του προϊόντος, η οποία δεν εφαρμόζεται αυστηρά με αποτέλεσμα να εξάγονται πολλά ακτινίδια, ατυποποίητα, προς την Ιταλία και χώρες των Βαλκανίων.

«Επίσης, να συμβάλλουμε στον καθορισμό ειδικών καλλιεργητικών πρακτικών, με τελική επιδίωξη την υψηλή ποιότητα του ακτινιδίου. Οι τυποποιητές και διακινητές θα εισφέρουν την εμπειρία τους, σε συνεργασίες που θα αναπτύξουν με ερευνητές και εξειδικευμένα ινστιτούτα». Ορθές πρακτικές υπάρχουν , αλλά όπως εξηγεί ο κ. Κολιός, στο βωμό του χρήματος, αρκετοί έμποροι φυτοπροστατευτικών ειδών πωλούν π.χ. νιτρικά τον Αύγουστο μήνα, κάτι που απαγορεύεται.

« Θέλουμε να προβάλλουμε το ελληνικό ακτινίδιο στις χώρες – στόχους για εξαγωγές, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν.

«Οι εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και θέλουν να συμβάλλουν  σε θέματα ανάπτυξης της έρευνας σχετικά με την καλλιέργεια, ενημέρωση και κατάρτιση των παραγωγών.

«Η ποιότητα του προϊόντος πρέπει να διασφαλίζεται και γι’ αυτό η συνεργασία με τους παραγωγούς είναι εξαιρετικά σημαντική», επισήμανε ο κ. Κολιός.

Ισχυρή στο εσωτερικό, αλλά και με ισχυρότερη παρουσία στο εξωτερικό, στις διεθνείς εκθέσεις και fora, η ΕΔΟΑ για να προωθήσει τους παραπάνω στόχους, θα πρέπει να στελεχωθεί και να αποκτήσει τους μηχανισμούς και τα άτομα που θα τις επιτρέψουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στα θέματα που αφορούν όλη την αλυσίδα αξίας του ακτινιδίου.

Σημειώνεται ότι η ΕΔΟΑ ως τώρα χρηματοδοτείται από τις συνδρομές των μελών που αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% των παραγόμενων και διακινούμενων ακτινιδίων (συνεταιρισμοί και ιδιωτικές επιχειρήσεις). Η αναγνώριση της Διεπαγγελματικής θα επιτρέψει τη συμμετοχή της σε προγράμματα και δράσεις στοχευμένες που συνοδεύονται από χρηματοδοτήσεις.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top