Το galloping του πληθωρισμού και το trotting της ανάπτυξης

Το galloping του πληθωρισμού και το trotting της ανάπτυξης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ο πληθωρισμός καλπάζει κερδίζοντας, στο τελευταίο τρίμηνο, κάθε μήνα, κι’ από μία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον, σημειώνοντας, με το 12,1% του Ιουνίου, ρεκόρ σχεδόν 30ετίας για τη χώρα μας, με την ελληνική οικονομία να προσπαθεί να αντιτάξει σε αυτό το galloping, το ρυθμό ενός σταθερού αναπτυξιακού trot, κάτι που ως τώρα το επιτυγχάνει, αλλά που δεν της αρκεί γιατί πρέπει να καλπάσσει αναπτυξιακά.

Οι τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν φουντώσει και συνεχίζουν να ενισχύονται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, επηρεάζοντας πλέον ανοδικά τις τιμές σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, αποτελούν απειλή για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της εθνικής οικονομίας, σε μία περίοδο που η διεθνής οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού.

Οι Ευρωπαίοι κάνουν πως δε βλέπουν την ύφεση να έρχεται, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ήδη είναι εδώ και μάλιστα μιλάνε για φαινόμενο με διάρκεια κάποιων ετών. Διότι όπως δεν μπορεί κάποιος να πάει κόντρα στους νόμους της φύσης, έτσι δεν μπορεί να πάει  κόντρα και στους θεμελιώδεις νόμους της οικονομίας.

Πώς όμως θα κρατήσει πορεία  η ελληνική οικονομία μέσα σε αυτή την καταιγίδα; Πώς θα καταφέρουμε να κρατήσουμε το κεφάλι έξω από το νερό και πάνω από τα κύματα, τώρα μάλιστα που το διασωστικό ελικόπτερο μας έχει ρίξει ένα σωσίβιο που γράφει με φωτινούς αριθμούς 57 δις ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ), ένα σωσίβιο που πρέπει οπωσδήποτε να γραπώσουμε και να κρατήσουμε γερά;

Toν τελευταίο ενάμισι χρόνο δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για τα δισεκατομμύρια που θα εισρεύσουν στην οικονομία, λες και πρόκειται για  καραμέλες,  καθώς έχουμε κατακλυστεί από υποθέσεις και εκτιμήσεις περί μόχλευσης κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, πρόσθετων χρηματοδοτικών πόρων,  πακτωλού άμεσων ξένων επενδύσεων.

Το αξιοπερίεργο είναι, ότι ίσαμε τώρα και παρά την μεγάλη πίεση που ασκείται από τον υψηλό πληθωρισμό, το καράβι δεν έχει ξεφύγει από την πορεία του. Μπορεί το +7% στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, να μη διατηρηθεί στο υπόλοιπο του έτους- κάτι που θεωρείται πλέον ή βέβαιο- αλλά και ένα ποσοστό + 4% θα είναι πραγματικό επίτευγμα, αν ληφθούν υπόψη οι αναπροσαρμοσμένες προβλέψεις για την ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ, που είναι λίγο πάνω από +2%.

Τη χώρα μας στην παρούσα δεινή συγκυρία, φαίνεται πως τη βοηθούν οι μεγάλες αλλαγές της προηγούμενης δεκαετίας, κατά την οποία όμως, μαζί με τα ξηρά κάηκαν και πάρα πολλά χλωρά , αυτό να μη το λησμονούμε. Λίγο – πολύ αυτό που είπαν διεθνώς πασίγνωστοι οικονομικοί αναλυτές στο συνέδριο του Economist, ήταν, ότι η Ελλάδα σε αυτή θύελλα που ξέσπασε, έχει περισσότερες πιθανότητες να τα πάει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες, γιατί έχει σφυρηλατήσει αντοχές και προετοιμάσει ένα μεταρρυθμιστικό – αναπτυξιακό σχέδιο στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής.

Σε αυτό το καθησυχαστικό σενάριο, οι πιο σκεπτικιστές επισημαίνουν και πολύ ορθά, ότι η χώρα, δεν έχει χρόνο να χάσει, περιθώρια να χαλαρώσει , γιατί αντιμετωπίζει δύο μεγάλα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν, το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας  της οικονομίας που παράγει και θέλει να εξάγει.

Στην πραγματικότητα για την Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της δυναμικής ανάπτυξης, οπότε το αναπτυξιακό trotting, που δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε, πρέπει οπωσδήποτε, το ταχύτερο, να γίνει και πάλι galloping.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top