Το GRTimes στη Νάουσα: 600 φιάλες ξινόμαυρο στα νερά του ποταμού Αράπιτσα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Το GRTimes στη Νάουσα: 600 φιάλες ξινόμαυρο στα νερά του ποταμού Αράπιτσα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Με επιτυχία μόλις ολοκληρώθηκε η βύθιση περισσότερων από 550 φιαλών Ναουσαίικου κρασιού στα παγωμένα νερά του ιστορικού ποταμού Αράπιτσα, στον Χώρο θυσίας Νάουσας.

Ρεπορτάζ: Ντέπη Χιωτοπούλου 

Είναι μια ιστορική στιγμή, μια πρωτοπόρα και καινοτόμα δράση δήλωσαν ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του Δήμου Νάουσας. Η πόλη του οίνου και της γεύσης πρωτοπορεί και τα 22 οινοποιεία του Δήμου Νάουσας συμμετείχαν βυθίζοντας στα 12 μ. περισσότερες από 550 φιάλες.

«Το κρασί της Νάουσας έχει μια ιστορική σχέση με την πόλη, με αναφορές από πολύ παλιά και σήμερα 22 οινοποιεία τα οποία εξάγουν σε 45 χώρες δείχνουν την εξωστρέφειά τους και τέτοιες δράσεις αποδεικνύουν ότι στη Νάουσα έχουμε αντιληφθεί τη δυναμική του κρασιού» δήλωσε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Γιώργος Φουντούλης δήλωσε στο GRTimes.gr πως «το εγχείρημα είναι η βύθιση 500 και πλέον φιαλών στα 12 μ. βάθος νερού, για να γίνει έρευνα να δούμε πώς παλαιώνει ένα ξινόμαυρο στο νερό» προσθέτοντας ότι ανά ένα με δυο χρόνια θα βγάζουν κάποιες φιάλες να κάνουν αναλύσεις και γευσιγνωσίες για να βλέπουν την πορεία του κρασιού.

 

«Σήμερα είναι μια πολύ χαρούμενη μέρα, η Νάουσα πρωτοπορεί όπου ο δήμος μαζί με τους οινοποιούς, την εστίαση, τους ξενοδόχους, τους επαγγελματίες της πόλης αναδεικνύει τον πλούτο της πόλης αλλά και του ξινόμαυρου» δηλώνει στο GRTimes.gr η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού δήμου Νάουσας Δώρα Μπαλτατζίδου.

 

Η ίδια μας ενημέρωσε ότι πρόκειται για μια πολύ παλιά πρόταση του οινοποιού κ. Φουντή, η οποία επεξεργάστηκε από τους αρμόδιους εδώ και ενάμιση χρόνο, και σήμερα βυθίζονται οι φιάλες στα ιστορικά νερά του ποταμού Αράπιτσα – ενός αναπτυξιακού πνεύμονα της περιοχής. Και οι λάτρεις του κρασιού θα έχουν τη δυνατότητα να έρχονται στη Νάουσα και να δοκιμάζουν τα κρασιά.

 

 

«Πρόκειται για μια καινοτόμα και πρωτοπόρα δράση και χαίρομαι που ο δήμος Νάουσας αναδεικνύει τον οινοτουρισμό» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης στο GRTimes.gr τονίζοντας πώς το ξινόμαυρο πρωτοπορεί παγκοσμίως. Όπως ο ίδιος επισήμανε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι δίπλα σ’ όλους όσοι επιχειρούν για να αναδείξουν τα κάλλη της περιοχής.

 

 

Σημειώνεται ότι η καινοτόμα δράση πραγματοποιήθηκε στον χώρο Θυσίας της Νάουσας, εκεί όπου 13 Ναουσαίες με τα παιδιά τους, στις 10 Απριλίου του 1822, για να γλυτώσουν από τους Τούρκους, προτίμησαν να πέσουν στα παγωμένα νερά της Αράπιτσας.

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top