Το Ινστιτούτο Θερβάντες ανοίγει παράρτημα στη Θεσσαλονίκη-«Σταθμός» στην ιστορία της πόλης (ΦΩΤΟ)

Το Ινστιτούτο Θερβάντες ανοίγει παράρτημα στη Θεσσαλονίκη-«Σταθμός» στην ιστορία της πόλης (ΦΩΤΟ)

Οι στόχοι και οι φιλοδοξίες του Ινστιτούτου Θερβάντες παρουσιάστηκαν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από κοινού η διεύθυνση του Ινστιτούτου και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου παραρτήματος, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη στις 9 Οκτωβρίου.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Το Ινστιτούτο Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη είναι γεγονός! Μετά από χρόνιες διαβουλεύσεις ο επίσημος φορέας της ισπανικής γλώσσας και πολιτισμού εγκαινιάζει νέο παράρτημα στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για πρωτοβουλία που υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία του Ινστιτούτου Θερβάντες με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ενώ όπως τονίστηκε και στη συνέντευξη Τύπου στόχος είναι η προώθηση της διδασκαλίας της ισπανικής γλώσσας και του πολιτισμού.

“Μάθε τη δεύτερη πιο διαδεδομένη γλώσσα στον πλανήτη”

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ “η ιδέα του παραρτήματος του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη ήταν της Ισραηλιτικής Κοινότητας και αποτέλεσε για εμάς ηθική υποχρέωση. Ήταν δύσκολο να επιτευχθεί ο σχεδιασμός αλλά με επιμονή, υπομονή, αποφασιστικότητα και τόλμη καταφέραμε την υλοποίηση του. Πρόκειται για έναν επίσημο κρατικό φορέα, ο οποίος έχει ως στόχο την εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας, μια γλώσσα που αποτελεί τη δεύτερη πιο διαδεδομένη στον κόσμο, αφού πάνω από το 50% του πλανήτη είναι ισπανόφωνοι”.

Φλαμένγκο, ισπανικές γεύσεις και Λαντίνο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Επιπροσθέτως ο κ. Σαλτιέλ έκανε γνωστό ότι πέραν από τη διδασκαλία ισπανικών στα εγκαίνια , τα οποία θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 26 (σ.σ. Ισραηλιτική Κοινότητα) και στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αγίου Μηνά 11) έχει σχεδιαστεί μια σειρά από διασκεδαστικές εκδηλώσεις και ένα πλούσιο πρόγραμμα μύησης στην ισπανική κουλτούρα.

“Πέραν των ισπανικών θα διδάσκονται και Λαντίνο (σ.σ. Ισπανοεβραϊκά), θα δούμε παραστάσεις φλαμένγκο από χορευτές, θα δοκιμάσουμε ισπανικές γεύσεις και θα τραγουδήσουμε σεφαραδίτικα τραγούδια” είπε.

“Σταθμός στην ιστορία της πόλης”

Από πλευράς του ο επίτιμος πρόξενος της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη, Σαμ Ναχμίας τόνισε ότι “σήμερα γράφεται ιστορία στην πόλη. Δεν είναι απλά ένα σπουδαίο γεγονός αλλά σταθμός στην ιστορία της πόλης. Είμαστε περήφανοι που εκπληρώνεται ένα όνειρο πολλών χρόνων με την καθοριστική συνεισφορά της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης”.

Ιστορικοί οι δεσμοί φιλίας Ισπανών-Ελλήνων

Επιπλέον η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, Tena García Pilar επισήμανε ότι “πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ το παράρτημα του Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη. Ήταν μια περίπλοκη διαδικασία αλλά το αποτέλεσμα ήταν εντελώς φυσικό καθώς στις ελληνικές πόλεις και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη κυλάει η ισπανική γλώσσα και ιστορία και είναι ιστορικοί οι δεσμοί που συνδέουν τους δύο λαούς” ενώ συμπλήρωσε ότι έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρων για δοκιμαστικά μαθήματα ισπανικών.

Η συνεργασία με το ΑΠΘ και η μετάφραση ισπανόφωνων έργων

“Δεν θα μείνουμε μόνο στο πλαίσιο της διδασκαλίας αλλά στοχεύουμε στην συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ισπανική γλώσσα είναι η γλώσσα του μέλλοντος καθώς αυξάνεται ραγδαία η μελέτη και η εκμάθηση της. Οι ομιλητές ξεπερνάνε τα 500 εκατομμύρια και αυτό έχει και οικονομικό αντίκτυπο καθώς ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον η μετάφραση ισπανόφωνων έργων της λογοτεχνίας και της ποίησης αποτελεί προτεραιότητα για το Ινστιτούτο Θερβάντες και δεσμεύομαι προσωπικά στη ενίσχυση της προσπάθειας αυτής” διευκρίνισε.

Λίγα λόγια για το Ινστιτούτο Θερβάντες

Το Ινστιτούτο Θερβάντες είναι επίσημος φορέας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε από το Ισπανικό Κράτος, το 1991. Σκοπός του είναι η προώθηση της διδασκαλίας των ισπανικών και των άλλων επίσημων γλωσσών της Ισπανίας, και η συμβολή στη διάδοση του πολιτισμού των ισπανόφωνων χωρών στον κόσμο.

Τα κεντρικά της γραφεία στεγάζονται στη Μαδρίτη και στην Αλκαλά ντε Ενάρες, τον τόπο γέννησης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, του συγγραφέα του Δον Κιχώτη.

Το ινστιτούτο διαθέτει ένα εκτενές δίκτυο 88 κέντρων που συνδέουν 64 χώρες και στις πέντε ηπείρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απ. Τζιτζικώστας για Beyond: Στόχος να τιμηθούν Σαν Φρανσίσκο και Silicon Valley (VIDEO)

Καβάλα: «Έλα στον στάβλο» τα τελευταία λόγια του 56χρονου που σκότωσε γυναίκα και παιδί (ΦΩΤΟ)

Αυγενάκης: «Ο πρόεδρος της ΕΠΟ… ονειρεύεται πως ο λόγος του είναι ο νόμος»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top