Αντίστροφα αποτελέσματα φαίνεται να έχει μέχρι τώρα το κλίμα ανησυχίας που έχει καλλιεργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικότερα μέσα στις γιορτές το οποίο αφορά τις ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, όπως αντιπυρετικά, εισπνεόμενα και παυσίπονα από τις προθήκες των φαρμακείων.
Σύμφωνα με φαρμακοποιούς που μίλησαν στο GRTimes, ο κόσμος «δείχνει να έχει πανικοβληθεί από όλα όσα ακούει το τελευταίο διάστημα και αυτό δείχνει να έχει ακριβώς αντίστροφα αποτελέσματα τουλάχιστον σ’ ότι αφορά ένα από τα αιτήματα των φαρμακοποιών προς τους πολίτες να μη στοκάρουν φάρμακα στο σπίτι τους, τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη».
Αυτό σημαίνει ότι όσοι βρίσκουν αντιπυρετικά ή εισπνεόμενα ή παυσίπονα φάρμακα σε κάποιο από τα φαρμακεία, προσπαθούν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα σκευάσματα «διότι νιώθουν ότι κάποια στιγμή θα εκλείψουν από τις προθήκες».
Η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έχει οδηγήσει πολλούς από τους φαρμακοποιούς, να ορίσουν από μόνοι τους ένα προσχηματικό πλαφόν διάθεσης φαρμάκων έτσι ώστε να μη λείψει από κανέναν που τα έχει πραγματικά ανάγκη.
«Ναι είναι αλήθεια αυτό. Ο κόσμος όπου βρίσκει αντιπυρετικά σε απόθεμα προσπαθεί να προμηθευτεί όσο το δυνατόν περισσότερα. Δυστυχώς όλα αυτά που ακούγονται έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα πανικού το οποίο δε χρειάζεται», υπογραμμίζει στο GRTimes, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύση Ευγενίδης.
Συμφωνούμε με την ανακοίνωση του ΙΣΘ
Στο μεταξύ απόλυτα εναρμονισμένοι με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, βρίσκονται οι φαρμακοποιοί της πόλης.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, με σημερινές του δηλώσεις τόνισε ξεκάθαρα, ότι «η χορήγηση του φαρμάκου δεν μπορεί να είναι μια εμπορική συναλλαγή. Είναι η ολοκλήρωση μιας ιατρικής διαδικασίας, η οποία ξεκινά με τη λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση, τη διάγνωση και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων ασθενούς ώστε να αρχίσει και η αποθεραπεία του».
Πρόσθεσε επίσης ότι «ο Ιατρικός Σύλλογος έχει εξηγήσει την αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική της διάθεσης των φαρμάκων χωρίς συνταγή. Μόνο ο γιατρός – με την επιστημονική επάρκεια που διαθέτει- είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».
«Συμφωνούμε απόλυτα με τις δηλώσεις αυτές και είναι και κάτι που το ζητούν και οι φαρμακοποιοί» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης, στο GRTimes.
Βελτιώνεται η κατάσταση
Ο τελευταίος πάντως δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για μια βελτιωμένη κατάσταση σ’ ότι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, ειδικότερα αυτές τις λίγες ώρες που οι βιομηχανίες ανοίγουν ξανά μετά το τέλος των διακοπών λόγων των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Αντίθετα φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για ακόμη πιο εφιαλτική εφημερία κατά την πρωτοχρονιά, καθώς αντιπυρετικά και παυσίπονα δεν υπήρχαν παρά ελάχιστα στις προθήκες των φαρμακείων κατά την πρώτη ημέρα του χρόνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το… αντίδοτο για τις ελλείψεις στα φάρμακα: Τι προτείνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ