Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις των ενστόλων για το νέο μισθολόγιο

Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις των ενστόλων για το νέο μισθολόγιο

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ΄ αριθμ. 309-313/2021 αποφάσεις της, απέρριψε τις αιτήσεις ενστόλων που ζητούσαν την ακύρωση της από 19.7.2017 πράξης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, που αφορά το νέο αναμορφωμένο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με νέους βασικούς μισθούς και νέα επιδόματα.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ, η προσβαλλόμενη πράξη είναι απλή ερμηνευτική εγκύκλιος των διατάξεων του ν. 4472/2017 και δεν έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, αλλά και «δεν σκοπεί να εισαγάγει νέες ρυθμίσεις για τα ζητήματα του νέου μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και δεν έχει κανονιστικό χαρακτήρα».

Κατά συνέπεια, καταλήγει η Ολομέλεια του ΣτΕ, αποτελεί «απλή ερμηνευτική εγκύκλιο προς τις αναφερόμενες στον πίνακα αποδεκτών υπηρεσίες, στερούμενη εκτελεστού χαρακτήρα».

Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε ως απαράδεκτες τις αιτήσεις ακύρωσης: Της Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ), του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής 2000 και 417 αξιωματικών της ΕΛΑΣ, αποφοίτων του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (ΤΕΜΑ).

Η ΠΟΜΕΝΣ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας τα εξής:

«Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Ένα και πλέον χρόνο μετά τη συζήτηση της υπόθεσης του νέου μισθολογίου των ΕΔ – ΣΑ (Ν.4472/2017) ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 10.1.2020, δημοσιεύθηκαν σήμερα, 5.3.2021, οι πολυαναμενόμενες αποφάσεις του ανώτατου Δικαστηρίου.

H Ολομέλεια του ΣτΕ απέφυγε να απαντήσει στο μείζον ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη του νέου μισθολογίου, καθώς και στα επί μέρους ουσιώδη νομικά ζητήματα που τέθηκαν, και περιορίστηκε να απορρίψει τις αιτήσεις επικαλούμενη τυπικό λόγο, με το σκεπτικό ότι η προσβαλλόμενη πράξη «δεν σκοπεί να εισαγάγει νέες ρυθμίσεις για τα ζητήματα του νέου μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και δεν έχει κανονιστικό χαρακτήρα».

Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας, όπως και οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας, είχε προσφύγει στο ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό το νέο μισθολόγιο που θεσπίσθηκε με τον Ν.4472/2017, διότι ούτε αποκατέστησε τους μισθούς στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί την 31.7.2012, ούτε εφήρμοσε τα κριτήρια και τις αρχές που είχε υποδείξει το ίδιο το ανώτατο Δικαστήριο με τις προηγούμενες αποφάσεις του.

Μάλιστα, το Στ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε ομόφωνα ταχθεί στο πλευρό των ΕΔ – ΣΑ, δικαιώνοντας πλήρως τις θέσεις μας, διαπιστώνοντας την αντισυνταγματικότητα του μισθολογίου και παραπέμποντας το ζήτημα, λόγω σπουδαιότητας, στην Ολομέλεια.

Εν τέλει όμως η Ολομέλεια, με τις αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα, δεν προχώρησε στην εξέταση της ουσίας της υπόθεσης, αφήνοντας το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη του Ν. 4472/2017 εκκρεμές.

Η Ομοσπονδία μας αναμένει την δημοσίευση του πλήρους κειμένου της απόφασης, ώστε από κοινού με τις Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας, να εξετάσει τις επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, με σκοπό την τελική δικαίωση όλων των εν ενεργεία συναδέλφων μας και την πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών μας».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ