Τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό ανάμεσα στα 20 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης κατέγραψε η Ελλάδα τον Ιανουάριο

Τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό ανάμεσα στα 20 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης κατέγραψε η Ελλάδα τον Ιανουάριο

Περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 7,2% υποχώρησε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο στη χώρα μας από 7,6% το Δεκέμβριο και 8,8% τον Νοέμβριο.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, ο τιμάριθμος υποχώρησε στο 8,5% από 9,2% το Δεκέμβριο. Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε περαιτέρω μείωση, σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο ευρωζώνης, και διαμορφώθηκε στο 7,2% από 7,6% τον Δεκέμβριο, 8,8% τον Νοέμβριο, 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο.

Ουσιαστικά δηλαδή ο ρυθμός αύξησης των τιμών στη χώρα μας τον Ιανουάριο υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και είναι χαμηλότερος κατά 1,3 μονάδες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που διαμορφώθηκε στο 8,5% και συγκεκριμένα ο 6ος χαμηλότερος.

Αναλυτές επισημαίνουν πως δεδομένου ότι η μηνιαία μέτρηση αντανακλά με μεγαλύτερη ακρίβεια τη νεότερη τάση στην πορεία των τιμών, οι μετρήσεις προδίδουν μία ευρύτερη καθοδική πορεία που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, τα στοιχεία της Eurostat πιστοποιούν ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι ένα πανευρωπαϊκό και επίμονο φαινόμενο, καθώς οι τιμές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμάται πως αυξήθηκαν κατά 11,6% σε ετήσια βάση.

Κυριότερος πληθωριστικός παράγοντας ήταν για έναν ακόμα μήνα η ενέργεια, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 17,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, ποσοστό που απέχει πολύ όμως από το +41,5% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά ανατιμήσεων παρατηρήθηκαν στη Λετονία (21,6%), την Εσθονία (18,8%) και τη Λιθουανία (18,4%). Στην Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10,9%, ενώ στην Ολλανδία, που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη, ο ρυθμός αύξησης των τιμών τον Ιανουάριο υπολογίζεται στο 8,4%. Στην Πορτογαλία, που πληθυσμιακά και οικονομικά μοιάζει πολύ με την Ελλάδα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Λεωνίδας Μπακούρας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος και στην ΕΔΑ Αττικής

Υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Στέλιος Αγγελούδης

Στη Βουλή η ρύθμιση για το μπλόκο στο κόμμα του Κασιδιάρη

Εργασίες συντήρησης σήμερα στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από την ΠΚΜ 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top