Τουρισμός – Νησιά: Αβεβαιότητα και άνοιγμα δίχως κρατήσεις

Τουρισμός – Νησιά: Αβεβαιότητα και άνοιγμα δίχως κρατήσεις

Δέκα μόλις μέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού – και κατ’ επέκταση των υπερτοπικών μετακινήσεων- οι επιχειρηματίες του κλάδου αγωνιούν σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών και στους εργαζόμενους του τουρισμού, αναμένοντας παράλληλα τις ανακοινώσεις από δυναμικές αγορές όπως της Μεγάλης Βρετανίας, σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην πράσινη λίστα επιλογής διακοπών. «Ανοίγουμε δίχως κρατήσεις’ υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα» αναφέρουν με αγωνία στο GRTimes.gr φορείς και επιχειρηματίες του τουρισμού.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Οδεύοντας με όχι και τόσο σταθερά βήματα προς το πολυπόθητο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού -όπου η 15η Μαΐου έχει οριστεί ως η επίσημη έναρξη-, με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη να έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επαφές κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Βερολίνο, για την επίλυση ζητημάτων σ’ ότι αφορά την απελευθέρωση των ταξιδιών ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα, αλλά και τα βρετανικά ΜΜΕ να αποκαλύπτουν πως ελληνικά νησιά εντάσσονται στην πράσινη λίστα των περιοχών, στις οποίες θα μπορούν να ταξιδέψουν οι Βρετανοί με την επανεκκίνηση του τουρισμού από τις 17 Μαΐου, ωστόσο το κλίμα που επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού, και δη σε περιοχές που εξαρτώνται αφενός από δυνατές αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία αφετέρου από τον μαζικό τουρισμό και τους μεγάλους tour operators δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Επαφές Θεοχάρη στο Βερολίνο

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, υπεύθυνο για θέματα Τουρισμού Thomas Bareiß, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της άρσης του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας για τους εμβολιασμένους Γερμανούς τουρίστες οι οποίοι επιστρέφουν από την Ελλάδα.

Παράλληλα υπήρξε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για την εφαρμογή του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού. «Η Γερμανία θα είναι έτοιμη να το παρέχει προς το τέλος του Ιουνίου, ενώ η Ελλάδα προηγείται, καθώς θα είμαστε σε θέση να το χορηγήσουμε στους Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου» δήλωσε σχετικά ο κ. Θεοχάρης.

Σε συνάντηση του υπουργού Τουρισμού με τα κορυφαία στελέχη του TUI Group, από τους μεγαλύτερους tour operator στον κόσμο, ανακοινώθηκε ότι για το 2021, η TUI ξεκινά τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα από τις 14 και 15 Μαΐου με πτήσεις προς τα αεροδρόμια Ηρακλείου, Αράξου, Κέρκυρας, Ρόδου και Κω.

Από την άλλη, βρετανικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι  πέντε ελληνικά νησιά – η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Κως, η Ρόδος και η Ζάκυνθος – θεωρούνται προορισμοί χαμηλού κινδύνου για κορωνοϊό με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών να αναθεωρεί τις ταξιδιωτικές οδηγίες και πιθανό να τα εντάξει στην «πράσινη λίστα».

Το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο προς τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ο οποίος σκοπεύει να άρει την απαγόρευση των ταξιδιών στο εξωτερικό δυο μέρες μετά το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, δηλαδή στις 17 Μαΐου, ενώ έως τα τέλη της εβδομάδας αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Το GRTimes.gr αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί σε δημοφιλή ελληνικά νησιά που απορροφούν μεγάλο κομμάτι τουριστών από τις συγκεκριμένες αγορές.

Κέρκυρα – Αβεβαιότητα

Με την έναρξη των πτήσεων να ξεκινούν προς το νησί των Φαιάκων στις 15 Μαΐου και την TUI να φέρνει Γερμανούς τουρίστες, οι εμπλεκόμενοι του τουρισμού αισθάνονται πλήρη αβεβαιότητα.

Τα παραπάνω αναφέρει ο Δημήτρης Διαβάτης τουριστικός πράκτορας και ξενοδόχος που δραστηριοποιείται στην Κέρκυρα, ο οποίος μιλώντας στο GRTimes.gr επισημαίνει ότι «κρατήσεις δεν έρχονται και είναι αβέβαιοι και οι τουρίστες απ’ τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαριστεί με τι όρους θα μπορούν να ταξιδέψουν».

Καθοριστικό παράγοντα για τον κλάδο του τουρισμού στην Κέρκυρα αποτελούν οι ανακοινώσεις της Βρετανικής κυβέρνησης που αναμένονται εντός των επομένων ημερών.

Η TUI Μεγάλης Βρετανίας έχει προγραμματισμένες πτήσεις από τις 17 Μαΐου ενώ αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους όπως easyjet, Ryanair κτλ. θα ξεκινήσουν από αρχές Ιουνίου.

Σ’ ότι αφορά τα ξενοδοχεία, στόχος των ξενοδόχων είναι να ανοίξουν όλα, ωστόσο «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρατήσεων» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Διαβάτης.

Υπενθυμίζεται ότι νούμερο ένα αγορά για την Κέρκυρα αποτελεί η Μεγάλη Βρετανία με την Γερμανία και την Πολωνία να ακολουθούν.

Κως – Αισιοδοξία με προϋποθέσεις

Στις 15 Μαΐου αναμένονται οι πρώτες πτήσεις και στο νησί του Ιπποκράτη – την Κω- με την TUI να μεταφέρει στα αεροσκάφη της τουρίστες από Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, το ουσιαστικό άνοιγμα του τουρισμού για τους εμπλεκόμενους του τουρισμού στην Κω, αναμένεται έναν μήνα αργότερα.

Τα παραπάνω αναφέρει η Κωνσταντίνα Σβύνου πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) η οποία μιλώντας στο GRTimes.gr αναφέρει χαρακτηριστικά «ανοίγουμε δίχως κρατήσεις».

Η ίδια εξηγεί ότι αφενός η αργή πορεία των εμβολιασμών με τους εμβολιασμένους να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, αφετέρου η μη ένταξη της χώρας μας στην πράσινη λίστα, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για καλύτερες προβλέψεις σχετικά με τη φετινή σεζόν.

«Είμαστε αισιόδοξοι αλλά με προϋποθέσεις’ από τα μέσα Ιουνίου και μετά βλέπουμε να τονώνεται ο ρυθμός των κρατήσεων» αναφέρει η κα. Σβύνου προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ξενοδοχείων στο νησί θα λειτουργήσει τη φετινή σεζόν.

Υπενθυμίζεται ότι βασικές αγορές για την Κω είναι από Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Πολωνία.

Ρόδος – Πρώτη πτήση από Ισραήλ

Το ίδιο σκηνικό παρατηρείται και στο νησί του Ήλιου – την Ρόδο- με τις κρατήσεις να βρίσκονται σε στασιμότητα και ουσιαστικό άνοιγμα του τουρισμού να φαίνεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Τα παραπάνω αναφέρει στο GRTimes.gr o Διονύσης Τσιλιγκίρης διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ ενημερώνοντας ότι οι  πρώτες πτήσεις στο νησί φτάνουν στις 13 Μαΐου από Ισραήλ.

Τα πρώτα ξενοδοχεία ‘ξεσκονίζονται’ για τη φετινή έναρξη λειτουργίας τους, ωστόσο όλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής για το τι ανακοινώσεις θα γίνουν από τη βρετανική κυβέρνηση.

Εντός Μαΐου αναμένονται πτήσεις και από Πολωνία (στις 28/5) ενώ πιθανόν είναι να ξεκινήσουν μια εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 21 Μαΐου.

Οι αγορές από τις Σκανδιναβικές χώρες παραμένουν αδύναμες, «με δυο πτήσεις την εβδομάδα δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά πράγματα» αναφέρει ο κ. Τσιλιγκίρης προσθέτοντας ότι ερωτηματικά παραμένουν για τουρίστες από Γερμανία αλλά κυρίως από Γαλλία. Σημειώνεται ότι η βρετανική αεροπορική εταιρία Jet2 ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις πτήσεις της στις 24 Ιουνίου.

Ζάκυνθος – Ανησυχία

Μεγάλη η ανησυχία που επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού και στο «φιόρο του Λεβάντε» – την όμορφη Ζάκυνθο- η οποία αναμένει τις πρώτες πτήσεις στο νησί στις 17 και 18 Μαΐου από Πολωνία και Αυστρία.

Το τοπίο, όπως επισημαίνει στο GRTimes.gr ο Γιάννης Φιλιπποπολίτης τουριστικός πράκτορας στη Ζάκυνθο, δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής, αναμένοντας τις αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης.

«Το 50% του τουρισμού στη Ζάκυνθο προέρχεται από την Βρετανική αγορά» αναφέρει ο κ. Φιλιπποπολίτης εξηγώντας ότι ο κόσμος στο νησί διακατέχεται από αβεβαιότητα και μεγάλη ανησυχία.

Οι Σκανδιναβικές αγορές, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν πρόκειται να κάνουν την εμφάνισή τους πριν τις αρχές Ιουλίου ενώ η Jet2 θα ξεκινήσει πτήσεις στο νησί στις 24 Ιουνίου.

«Πέρυσι η σεζόν διήρκησε τρεις μήνες – Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο» αναφέρει ο tour operator, αντί για έξι που συνηθίζεται υπό κανονικές συνθήκες, με τη Μεγάλη Βρετανία να έχει διάρκεια μόλις 40 ημέρες.

Ηράκλειο Κρήτης – Λίγες οι κρατήσεις  

Σε χαμηλούς ρυθμούς κινούνται οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και στο Ηράκλειο της Κρήτης που παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός ανοίγει στις 15 Μαΐου, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο για το επιχειρείν της κρητικής πόλης.

«Η Γερμανία είναι στο ‘κόκκινο’, όλα αλλάζουν καθημερινά» αναφέρει στο GRTimes.gr ο Νίκος Χαλκιαδάκης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.

Και μπορεί η TUI να ξεκινά τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα από τις 14 και 15 Μαΐου με πτήσεις μεταξύ των οποίων και στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικός tour operator στον οποίο ανήκουν τρία ξενοδοχεία στην περιοχή ανακοίνωσε ως έναρξη λειτουργίας τους την 15η Ιουνίου.

Όπως λέει ο κ. Χαλκιαδάκης οι ξενοδόχοι ετοιμάζονται ωστόσο το κλίμα δεν είναι και ιδιαίτερα ευχάριστο. Ο ίδιος βλέπει άνοιγμα του τουρισμού από τις αρχές Ιουνίου και μετά και συμπληρώνει «όλη η Κρήτη διαθέτει 150.000 κρεβάτια, πώς θα γεμίσουν όλα αυτά;».

Σκιάθος – Χαμένος ο Μάιος

Άλλο ένα νησί που εξαρτάται κυρίως από τη βρετανική αγορά, η Σκιάθος –η νήσος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη- φαίνεται να χάνει τη σεζόν σ’ ότι αφορά το μήνα Μάιο προσδοκώντας ξεκίνημα στον τουρισμό το πρώτο 15νθημερο του Ιουνίου.

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο Αλέκος Ευσταθίου πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, «η μεγάλη δεξαμενή τουριστών στο νησί είναι η Βρετανία» γεγονός που σημαίνει ότι και εκεί έχουν την προσοχή τους στραμμένη στις ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον.

Οι πρώτες πτήσεις στο νησί αναμένονται στις 15 Μαΐου από το Ισραήλ, ακολουθεί η   TUI στις 17/5 ενώ περισσότερες πτήσεις και αεροπορικές θα προστεθούν από τα τέλη Μαΐου με την Condor (σ.σ. αρχικά οι πτήσεις ήταν προγραμματισμένες για Απρίλιο). Η βρετανική Jet2 έχει ανακοινώσει έναρξη πτήσεων στις 24 Ιουνίου, η Σκανδιναβική αγορά πηγαίνει προς τα τέλη Ιουνίου ενώ τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα θα πραγματοποιούνται και από Ρουμανία.

Σημειώνεται ότι η TUI Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, κατά το χρονικό διάστημα 17 Μαΐου – 27 Μαΐου, λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών θα πετάει μόνο από τέσσερα αεροδρόμια. Αυτά είναι το Λονδίνο Γκάτουικ, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ και Μπρίστολ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ