Toυρισμός: Εκρηκτική η ζήτηση από τη διεθνή αγορά- το 25% των Αμερικανών βλέπει Ελλάδα

Toυρισμός: Εκρηκτική η ζήτηση από τη διεθνή αγορά- το 25% των Αμερικανών βλέπει Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

To 2022 θα είναι μία εκρηκτική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς η ζήτηση δείχνει να καταγράφει ρεκόρ 20ετίας, ενώ το κλίμα αισιοδοξίας τονώνεται και από τα καλά νέα που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού το 25% των Βορειοαμερικανών, σκανάρει διαδικτυακά τις προτάσεις για Ελλάδα.

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να έχει καλυφθεί ως και το 70% του συνόλου των διαθέσιμων δωματίων στα resort hotels, όπως  δήλωσε ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, σε εκδήλωση της Τράπεζας για τον Ελληνικό Τουρισμό, αναφερόμενος ειδικά σε στοιχεία από δείγμα 140 ξενοδοχείων 4ης και 5ης κατηγορίας, πελατών της Eurobank, η οποία σημειωτέον είναι ιδιαίτερα ισχυρή στον κλάδο Toυρισμού & Leisure, κυρίως στα ξενοδοχεία resort.

Στο τέλος Νοεμβρίου, βάσει προκρατήσεων, είχε «καπαρωθεί» άνω του 40% των δωματίων στα ξενοδοχεία του δείγματος και μάλιστα σε τιμές υψηλότερες εκείνων του 2019, ενώ όλα δείχνουν ότι η νέα θερινή σεζόν θα είναι μία χρονιά υψηλότατων πληροτήτων και εσόδων.

Oι προβλέψεις για το 2022, παρά την αναζωπύρωση της πανδημίας, είναι πολύ αισιόδοξες, ενώ δεν αποκλείεται το 2021, να κλείσει στο  υπεραισιόδοξο σενάρια για τον ελληνικό τουρισμό, που θέλει τα έσοδα να φτάνουν στα 12 δις. ευρώ, όπως είπε ο κ. Ευθύμιος Λαμπαδιάρης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Hotels & Leisure Finance Division.

Κάνοντας την ανασκόπηση της τουριστικής χρονιάς 2021, ο κ. Λαμπαδιάρης μίλησε για ένα πράγματι πολύ αισιόδοξο σενάριο, το οποίο όμως δεν αποκλείεται να επαληθευτεί. Όλα θα εξαρτηθούν από την κίνηση του τελευταίου διμήνου του έτους και ουσιαστικά από την τουριστική κίνηση στην αγορά της Αθήνας.

Το 25% των Βορειοαμερικανών, βλέπει Ελλάδα

Πολύ αισιόδοξα ήταν όμως και τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Walter Lo Faro, επικεφαλής του αμερικανικού διαδικτυακού tour operator  Expedia, για τη Νότιο Ευρώπη.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο κ. Lo Faro τόνισε ότι «οι Αμερικανοί αγαπούν την Ελλάδα χωρίς covid αλλά και με covid»,  λέγοντας δε ότι το 25% των αναζητήσεων που γίνονται από την Bόρειο Αμερική, για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2022, αφορά την Ελλάδα. Μέσω της Εxpedia έντονο ενδιαφέρον για τη χώρα μας εκδηλώνεται από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τον Καναδά και τις Σκανδιναβικές χώρες, με το 63% των εν δυνάμει επισκεπτών να είναι ζευγάρια, το 11% οικογένειες και το 11% single tourist.

Nέες χρηματοδοτήσεις 750 εκ.€

Όπως είπε ο κ. Βασιλείου, από το 2022 και για διάστημα 2-3 ετών, η Eurobank θα διαθέσει 750 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό και δη για επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Στη διετία 2020-2021 η Τράπεζα στήριξε τον κλάδο με την αναστολή δόσεων (190 εκ. ευρώ), με κεφάλαια κίνησης ύψους 230 εκ. ευρώ , ενώ χρηματοδότησε και νέες επενδύσεις με 200 εκατ. ευρώ, υλοποιώντας παράλληλα τα γενικότερης εφαρμογής μέτρα στήριξης της Πολιτείας.

Από εδώ όμως και στο εξής, το πακέτο των 750 εκατ. ευρώ, αφορά κυρίως νέες επενδύσεις, αναβαθμίσεις υφιστάμενων μονάδων αλλά και εξαγορές, τόνισε ο αναπλ. CEO της Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, βάσει δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί αλλά και συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, 275 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για νέες μονάδες και επεκτάσεις υφισταμένων. Επιπλέον 225 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν για αναβαθμίσεις ενώ ποσό 250 εκατ. ευρώ αφορά εξαγορές και αναχρηματοδοτήσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Ξένο και ελληνικό ενδιαφέρον για εξαγορές

Σε ό,τι αφορά τις εξαγορές, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι από το εξωτερικό αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες/εταιρείες.

Με την υλοποίηση των projects που θα αιμοδοτηθούν από αυτά τα 750 εκατ. ευρώ, θα προστεθούν στο ξενοδοχειακό δυναμικό 2.000 νέα δωμάτια ενώ θα αναβαθμιστούν 4.700 δωμάτια. Η μερίδα του λέοντος των επενδυτικών αυτών σχεδίων αφορά τα Δωδεκάνησα και την Αττική, ενώ στην Χαλκιδική θα κατευθυνθεί το 9%.

Αν και αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Βασιλείου εστίασε στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, που αφορούν κυρίως υποδομές σε δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, προβλήματα μεγάλα για πολλά νησιά και, στην έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού.

Ταμείο Ανάκαμψης και Τουρισμός

Σημαντική πηγή άντλησης επενδυτικών πόρων για τις τουριστικές επιχειρήσεις θα αποτελέσει το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον κ. Σπύρο Βενετσιάνο, αναπλ. γενικό διευθυντή Toμέα Structured Finance να ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον το 50% των αναπτυξιακών επενδύσεων στον κλάδο θα χρηματοδοτηθούν από το RRF. Η Tράπεζα το Δεκέμβριο θα δημοσιοποιήσει σχετική πρόσκληση ενώ ήδη το ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρήσεων, είναι πολύ μεγάλο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βενετσιάνος και στο reverse factoring, εργαλείο που προωθεί η Τράπεζα προκειμένου να διευκολυνθούν μικρότερες επιχειρήσεις του τουριστικού οικοσυστήματος που προμηθεύουν αξιόχρεες εταιρείες – πελάτες της. Για το σκοπό αυτό διατίθενται 60 εκατ. ευρώ.

Business Banking Τουρισμός 2022

Ο κ. Δημήτρης Οικονόμου, αναπλ. γενικός διευθυντής του Small Business Banking, παρουσίασε το πρόγραμμα αλλά και την πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η Τράπεζα για να υποστηρίξει τουριστικές επιχειρήσεις, όλων των μεγεθών, βοηθώντας τες να πλοηγηθούν στις ενισχυτικές δράσεις της νέας προγραμματικής περιόδου και να αξιοποιήσουν τις υποστηρικτικές υπηρεσίες της ίδιας της Eurobank ή του δικτύου συνεργατών της.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ