Τουρισμός: Προσδοκίες και προβληματισμός για τη γερμανική αγορά με το «βλέμμα» στην ITB

Τουρισμός: Προσδοκίες και προβληματισμός για τη γερμανική αγορά με το «βλέμμα» στην ITB

Η «καρδιά» του παγκόσμιου τουρισμού θα χτυπάει από αύριο, Τρίτη 5 Μαρτίου, στο Βερολίνο, στην ITB τη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση. Ο ΕΟΤ συμμετέχει με Περίπτερο 1.000 τ.μ. και 85 συνεκθέτες και οι επαγγελματίες του τουρισμού της χώρας μας προσδοκούν πολλά από την πλέον δυναμική αγορά για την Ελλάδα. Ωστόσο, η οικονομική ύφεση και στη Γερμανία, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, έχει βάλει «φρένο» στις προκρατήσεις της φετινής σεζόν.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Στο Βερολίνο της Γερμανίας από αύριο Τρίτη 5 και για τρεις μέρες, έως την Πέμπτη 7 Μαρτίου, θα είναι στραμμένη όλη η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Η διεθνής τουριστική έκθεση ITB, η οποία διεξάγεται από το 1966, φέτος έχει τίτλο «Πρωτοπορία στη μετάβαση στα ταξίδια και τον τουρισμό. Μαζί» και θα συγκεντρώσει 400 κορυφαίους ομιλητές, μεταξύ των οποίων από διεθνείς εταιρείες (Booking, Google, Microsoft, Airbnb κλπ.) οι οποίοι -μέσα από 200 εκδηλώσεις- θα συζητήσουν για τις νέες στρατηγικές στην ταξιδιωτική βιομηχανία σε μεταβατική περίοδο.

Σε τέσσερα stages, με συνολικά 17 θεματικές και περισσότερους από 24.000 συμμετέχοντες, θα συζητηθούν οι τρέχουσες, αλλά και οι μελλοντικές προκλήσεις στον κλάδο του τουρισμού.

Η παρουσία του ΕΟΤ

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) συμμετέχει στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση στο Βερολίνο, την ITB, και αντιπροσωπεία του Οργανισμού με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Φραγκάκη θα δώσει δυναμικό «παρών».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποστολή των τελευταίων ετών, καθώς στα 1.000 τ.μ. του Ελληνικού Περιπτέρου θα φιλοξενηθούν συνολικά 85 συνεκθέτες, μεταξύ των οποίων ελληνικές επιχειρήσεις τουρισμού, Περιφέρειες και Δήμοι. Παράλληλα στο Περίπτερο του ΕΟΤ θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις και θα πραγματοποιηθούν ειδικές παρουσιάσεις στο γερμανικό κοινό για τα GReco Islands, τους  προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά της Αττικής. Επιπλέον οι επισκέπτες της ITB θα έχουν την ευκαιρία μίας γαστρονομικής εμπειρίας γευσιγνωσίας ελαιόλαδου από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Λέσβο.

Οι προσδοκίες επιχειρηματιών και φορέων του τουρισμού της Β. Ελλάδας

«Νούμερο ένα» αγορά για τη Χαλκιδική η γερμανική, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, με ένα «ντέρμπι» να καταγράφεται ήδη από πέρυσι, με τη βρετανική αγορά.

Για το νησί της Θάσου, στην πρώτη θέση σε αεροπορικές αφίξεις βρίσκονται οι Γερμανοί τουρίστες οι οποίοι φθάνουν απευθείας στο διεθνές αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Χρυσούπολη Καβάλας, κυρίως με πτήσεις τσάρτερ.

Για την περιοχή της Πιερίας οι Γερμανοί τουρίστες βρίσκονται στην τρίτη θέση, σ’ ότι αφορά τις αγορές από Κεντρική Ευρώπη.

Το GRTimes.gr αποτυπώνει το κλίμα για τη φετινή σεζόν, τόσο από τη συγκεκριμένη αγορά, αλλά και για το πότε ξεκινούν να φθάνουν οι πρώτοι τουρίστες.

Πιερία – Τρίτη αγορά η Γερμανική

Προορισμός που προσφέρει θάλασσα και βουνό και δη τον θεϊκό Όλυμπο, η Πιερία παίρνει μερίδιο της τουριστικής της πίτας και από τη γερμανική αγορά. Μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών της να εξαρτάται από τον οδικό τουρισμό, ωστόσο, το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης φέρνει ένα μεγάλο μερίδιο επισκεπτών από το εξωτερικό και στην Πιερία.

Άλλωστε το 80% των τουριστών διακινείται μέσω tour operators, είτε από τις βαλκανικές αγορές, είτε από την Κεντρική Ευρώπη και το υπόλοιπο 20% αφορά τους ανεξάρτητους ταξιδιώτες.

«Η Γερμανία είναι μια δυναμική αγορά για την Πιερία, κυρίως για τα μεγάλα ξενοδοχεία, ωστόσο είναι αρκετοί και εκείνοι που ταξιδεύουν μεμονωμένα» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και αντιπρόεδρος του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.).

Στην Πιερία κυριαρχούν μεν οι Βαλκάνιοι, με «νούμερο ένα» αγορά τους Ρουμάνους, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό απορροφάει και η Κεντρική Ευρώπη με Αυστριακούς, Ιταλούς και Γερμανούς τουρίστες. Η πρώτη πεντάδα στους Βαλκάνιους είναι: Ρουμανία, Σερβία/Β. Μακεδονία (Σκόπια), Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία/Βουλγαρία.

Νέες αγορές

Επόμενοι στόχοι των εμπλεκόμενων του τουρισμού της Πιερίας, είναι η βρετανική αγορά με συντονισμούς που έχουν ήδη γίνει από τους φορείς με tour operators. Σ’ ότι αφορά νέες αγορές, στο «μικροσκόπιο» των επιχειρηματιών και φορέων του τουρισμού της Πιερίας μπαίνουν και η Σκανδιναβία αλλά και οι Κάτω Χώρες όπως, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

«Οι μονάδες μας εκσυγχρονίζονται και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και στις απαιτήσεις αυτών των αγορών» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Βεϊδαμενίδης.

Χαλκιδική – «Φρένο» στις προκρατήσεις

Από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας για τους Γερμανούς τουρίστες είναι η Χαλκιδική. Ένας προορισμός που συνδυάζει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καλύπτοντας τα άκρα της σεζόν και βεβαίως το δημοφιλέστερο μοντέλο «ήλιος + θάλασσα».

Όλο το δυναμικό της Χαλκιδικής θα δώσει το «παρών» στην διεθνή τουριστική έκθεση ITB του Βερολίνου, αποτυπώνοντας τις τελευταίες τρέχουσες εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, οι προκρατήσεις μέχρι στιγμής, για τον νομό, παρουσιάζουν μια υστέρηση, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, ακόμη και με την περσινή.

Ο λόγος είναι ότι και η γερμανική οικονομία παρουσιάζει ύφεση, γεγονός που αποτυπώνεται και στη διάθεση των πολιτών της χώρας να αναζητήσουν τις διακοπές τους. «Ψάχνουν πιο συστηματικά τις προσφορές, κάτι που δεν γινόταν παλαιότερα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΞΧ Γιάννης Λασπάς.

Για τη Χαλκιδική, η γερμανική αγορά είναι «νούμερο ένα», τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, επανήλθε πολύ δυναμικά η Μ. Βρετανία, ενώ σ’ ότι αφορά φέτος, μέχρι στιγμής, υπάρχει ερωτηματικό, το οποίο και θα απαντηθεί, μετά την ολοκλήρωση της ITB του Βερολίνου.

Θάσος – Δημοφιλής προορισμός και για τους Γερμανούς

Άλλος ένας δημοφιλής προορισμός της Βόρειας Ελλάδας, το νησί της Θάσου, κάθε χρόνο προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών έχοντας μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Εκπρόσωποι της Θάσου θα δώσουν το «παρών» στην ITB του Βερολίνου, μαζί με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Η γερμανική αγορά για τη Θάσο είναι νούμερο ένα σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις στο διεθνές αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Χρυσούπολη Καβάλας. Σύμφωνα με στοιχεία της Fraport Greece, διαχειρίστριας εταιρίας του αεροδρομίου, για το 2022, η επιβατική κίνηση από Γερμανία ανήλθε στους 109.254 επιβάτες. Οι πτήσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο με 2.029 επιβάτες και κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αντίστοιχα, το 2023, τον Απρίλιο, πραγματοποιήθηκαν 1.233 αφίξεις, τον Μάιο του 2023 7.557 αφίξεις, τον Ιούνιο 12.614 αφίξεις, τον Ιούλιο 14.870, τον Αύγουστο 13.660, τον Σεπτέμβριο 10.326 και τον Οκτώβριο του 2023 καταγράφηκαν 4.139 αφίξεις από Γερμανία.

Σύμφωνα με τους tour operators, η Θάσος κατέχει την 5η θέση σ’ ότι αφορά την αναζήτηση πληροφοριών για διακοπές στο νησί. Προηγούνται η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Ζάκυνθος.

«Μέχρι στιγμής, αυτή η αναζήτηση δεν έχει αποτυπωθεί και σε κρατήσεις» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρις Παρασχούδης εξηγώντας πως οι προκρατήσεις (early bookings) του Φεβρουαρίου θα φανούν στα συστήματά τους στα μέσα Μαρτίου. Σημειώνεται ότι για το νησί της Θάσου, δημοφιλέστερη αγορά τουριστών είναι η Ρουμανία με τους τουρίστες να φθάνουν στον προορισμό οδικώς.

Πότε ξεκινάει η σεζόν

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν. Ανάλογα τη γεωγραφική ενότητα, σε κάποιες περιοχές ξεκινάει εντός του μήνα, αλλά τον επόμενο, με το σύνολο της τουριστικής δραστηριότητας να έρχεται εντός του Μαΐου.

Στην Πιερία, η σεζόν ξεκινάει στα τέλη Απριλίου, όπου για ένα διήμερο – τριήμερο, θα πραγματοποιηθεί το «Balkan Party». Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 3.000 – 4.000 Βαλκάνιοι (Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Σκοπιανοί) θα κατακλύσουν την παραλιακή περιοχή της Πιερίας (Παραλία, Ολυμπιακή Ακτή κλπ.) όπου και θα συμμετέχουν στην εν λόγω διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Στη Χαλκιδική, η φετινή σεζόν ξεκινάει και εκεί, τέλη Απριλίου, όπου σε συνδυασμό με το Ορθόδοξο Πάσχα, θα ανοίξει περίπου το 50% των ξενοδοχείων του νομού. «Το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της Χαλκιδικής θα ανοίξει στα μέσα Μαΐου» υπογραμμίζει στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γιάννης Λασπάς.

Στη Θάσο, η σεζόν ξεκινάει στα τέλη Απριλίου, με τις πρώτες αεροπορικές αφίξεις να πραγματοποιούνται από τη Γερμανία.

Αφίξεις και εισπράξεις από Γερμανία

Σύμφωνα με στοιχεία του INSETE Intelligence, την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά +7,1% και διαμορφώθηκε σε 4.543.000 ταξιδιώτες, όταν το 2022 ήταν 4.352.000. Αντίστοιχα, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά +6,0% και διαμορφώθηκαν στα 3.397.000 ευρώ. Το έτος 2022 οι εισπράξεις από Γερμανία ανήλθαν σε 3.255.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Καμπανάκια» για FlyOver και αυτοκινητόδρομο: Η Πιερία σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις εν όψει τουριστικής σεζόν

ΕΞΕΠ: Ευρεία σύσκεψη με φορείς της Πιερίας για Flyover και Εθνική Οδό-Η εναλλακτική λύση του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου

Ξενοδοχεία: Έως και 10 € ανά διανυκτέρευση το τέλος ανθεκτικότητας – Ποιοι εξαιρούνται

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top