Τουρισμός – Ρόδος: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή σεζόν

Τουρισμός – Ρόδος: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή σεζόν

Με τα πρώτα τσάρτερ να προσγειώνονται στο νησί των Ιπποτών – τη Ρόδο-  στις 24 Μαρτίου, προερχόμενα από το Ισραήλ, κορωνοϊού επιτρέποντος, θα ‘ανοίξει’ ουσιαστικά, έστω και δειλά, η φετινή σεζόν. «Το σπουδαιότερο εργαλείο είναι να είναι ο τόπος υγιής και σ’ αυτόν τον τομέα είχαμε πολύ σωστή διαχείριση» αναφέρει στο GRTimes.gr ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ Διονύσης Τσιλιγκίρης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Το νησί του ήλιου – λόγω της παρατεταμένης ηλιοφάνειας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου-, ή αν θέλετε το νησί των Ιπποτών λόγω των πολλών μνημείων που άφησε το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, η Ρόδος, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, και μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, ετοιμάζεται δυναμικά να υποδεχθεί χιλιάδες τουρίστες απ’ όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, και αυτή η σεζόν θα είναι ‘προβληματική’ σε σχέση με το κορυφαίο 2019, η εμπειρία των εμπλεκόμενων του τουρισμού από το περσινό καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, φαίνεται ότι θα προσθέσει πόντους στον δημοφιλή προορισμό.

Η καλή επιδημιολογική εικόνα του νησιού αλλά και η σωστή και συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων και των εμπλεκόμενων του τουρισμού για την τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής και όλων των κανόνων, με οργανωμένα σεμινάρια τόσο από την πλευρά του δήμου Ρόδου όσο και των ίδιων των επιχειρήσεων – ξενοδοχείων, εστιατορίων, χώρων αναψυχής κτλ.-, ήταν βασικοί παράγοντες ώστε η σεζόν του 2020 να κινηθεί για τη Ρόδο σε ικανοποιητικά επίπεδα.

«Δεδομένου των καταστάσεων, με το τι περιμέναμε και σε σχέση με άλλους προορισμούς, τα πήγαμε πολύ καλά» αναφέρει στο GRTimes.gr ο διευθυντής του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ) Διονύσης Τσιλιγκίρης.

Ο ίδιος εξηγεί πως την καταστροφική χρονιά του 2020 η Ρόδος υποδέχθηκε 600.000 τουρίστες έναντι 1.900.000 το 2019.

«Απορροφήσαμε το 33%, δουλέψαμε με λιγότερες αγορές αλλά και μικρότερη σεζόν» επισημαίνει στο GRTimes.gr ο κ. Τσιλιγκίρης προσθέτοντας ότι η σεζόν πέρυσι ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου, κατά τη διάρκεια ‘έκλεισαν’ αγορές όπως η Σκανδιναβία, η Μεγάλη Βρετανία, οι Βαλτικές χώρες άνοιξαν και έκλεισαν, η Ρωσία δεν πήγε καθόλου, «στις 14 Σεπτεμβρίου ‘έκλεισε’ η Ολλανδία, στις 22 Σεπτεμβρίου η Πολωνία, παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε και σταθήκαμε όρθιοι».

Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι από τους 600.000 τουρίστες που επισκέφτηκαν πέρυσι την Ρόδο, για το 40% εξ’ αυτών, δεν ήταν επιλογή τους να κάνουν διακοπές στο νησί της Δωδεκανήσου. Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ρόδος στάθηκε υγιής προορισμός και αντιμετώπισε με επιτυχία την πανδημία, οι tour operators ταξίδεψαν τους πελάτες τους στο «νησί του ήλιου» ακυρώνοντας τους αρχικούς προορισμούς όπως η Ισπανία, η Αττάλεια της Τουρκίας κτλ.

Ισραηλινοί οι πρώτες τουρίστες

Η πρόσφατη συμφωνία για τη διευρυμένη, πιο συστηματική και στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα του τουρισμού που υπέγραψαν πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού  Χάρης Θεοχάρης με την Ισραηλινή ομόλογό του Orit Farkash-Hacohen, όπως φαίνεται, παίρνει ‘σάρκα και οστά’, αρχής γενομένης τα τέλη Μαρτίου.

Για το νησί της Ρόδου, οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ στο πλήρες ανακαινισμένο αεροδρόμιο της Ρόδου «Διαγόρας» (σ.σ. βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Fraport Greece), αναμένονται στις 24 Μαρτίου. Οι Ισραηλινοί τουρίστες θα παραμείνουν στο νησί περί τις δέκα ημέρες, εορτάζοντας παράλληλα το Εβραϊκό Πάσχα, που φέτος γιορτάζεται 27 Μαρτίου με 4 Απριλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν για πτήσεις στα τέλη Μαρτίου και από Σκανδιναβικές χώρες ενώ η Βρετανική Jet2Holidays έχει ορίσει ως ημερομηνία έναρξης των τσάρτερ της προς Ρόδο την 16η Απριλίου, φαίνεται όμως ότι θα μετακινηθούν προς τα τέλη Μαΐου.

20 κρατήσεις/εβδομάδα από Γερμανία αντί 1.500

Κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχειακών μονάδων της Ρόδου, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, υπάρχουν και για γκρουπ από Γαλλία και Πολωνία. Πρόκειται κυρίως για περσινές ακυρώσεις οι οποίες είχαν μετακυλήσει για τη φετινή σεζόν.

Σ’ ότι αφορά την γερμανική αγορά, οι κρατήσεις κινούνται με αργούς ρυθμούς και ενώ μέχρι τέλος του έτους ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα, από τις αρχές του νέου έχουν ‘παγώσει’.

«Έχουμε 20 κρατήσεις την εβδομάδα από tour operators, όταν αντίστοιχα τέτοια εποχή είχαμε 1.500» αναφέρει στο GRTimes.gr ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ, που συμμετείχε στην πρόσφατη διαδικτυακή έκθεση FVW TravelTalk Virtual Counter Days με περισσότερους από 2.500 τουριστικούς πράκτορες και επαγγελματίες του τουρισμού εγγεγραμμένους (σ.σ. κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της), η οποία απευθυνόταν στην γερμανική και αυστριακή αγορά.

Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη διήμερη έκθεση (11-12/02) από την Ελλάδα συμμετείχαν εκτός της Ρόδου με τον ΠΡΟΤΟΥΡ, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Κεφαλονιά, ξενοδοχειακοί όμιλοι κτλ.

Σχετικά με την φετινή πορεία της γερμανικής αγοράς, σαφής εικόνα θα υπάρξει κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής τουριστικής έκθεσης ITB του Βερολίνου, η οποία θα διεξαχθεί 9 – 12 Μαρτίου.

Ρόδος για τους Έλληνες

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (ή Παλιά Πόλη) μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO από το 1988, το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, τα εντυπωσιακά μνημεία και μουσεία του νησιού, η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, η γραφική Λίνδος και η Ακρόπολή της, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του νησιού, οι μαγευτικές παραλίες, η διασκέδαση και η γαστρονομία της, η μακραίωνη ιστορία της είναι λόγοι που αξίζει κανείς να επισκεφτεί το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου και τέταρτο της Ελλάδας (μετά την Κρήτη, την Εύβοια και τη Λέσβο).

Μπορεί το ποσοστό των Ελλήνων που επισκέπτεται το νησί να είναι ελάχιστο σε σύγκριση με τους αλλοδαπούς, ωστόσο αποτελεί αγαπητό και δημοφιλή προορισμό, που θα φτάσετε είτε αεροπορικώς με απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη, Αθήνα είτε ακτοπλοϊκώς.

Όπως ανέφερε η ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου με έδρα στη Θεσσαλονίκη με εμπειρία 35 χρόνων στον τουρισμό και εξειδίκευση στον προορισμό Ρόδος, και αντιπρόεδρος της ΕΤΓΜ-Θ, Πόπη Ξυνοπούλου, «ετοιμάζουμε ελκυστικά πακέτα για το καλοκαίρι και σε συνεργασία με την Aegean με απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη, δίνουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες να απολαύσουν οικονομικές διακοπές, τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Στο πλαίσιο διαδικτυακής παρουσίασης, με τη συμμετοχή ταξιδιωτικών πρακτόρων – μελών της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης (ΕΤΓΜ-Θ), του προορισμού καθώς και των ξενοδοχείων με τα οποία συνεργάζεται το ταξιδιωτικό γραφείο, επισημάνθηκε ότι κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, ιδιαίτερα υψηλή ήταν η ζήτηση στα πακέτα «fly & drive» που, μεταξύ άλλων, δίνουν αυτονομία στον πελάτη να κινηθεί στο νησί, δίχως συγχρωτισμό.

Τα δε στελέχη των ξενοδοχειακών μονάδων με τα οποία συνεργάζεται το έμπειρο ταξιδιωτικό γραφείο επισήμαναν πως η ελληνική αγορά ήταν ανέκαθεν στη φιλοσοφία τους, δίχως να υποβαθμίζεται από τις ξένες αγορές.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ