Τουρισμός – Ξεναγοί: Ετήσια ενίσχυση 1.868 ευρώ εμείς, έως και… 19.000 ευρώ οι Ευρωπαίοι

Τουρισμός – Ξεναγοί: Ετήσια ενίσχυση 1.868 ευρώ εμείς, έως και… 19.000 ευρώ οι Ευρωπαίοι

Το μαρτύριο της σταγόνας ζουν καθημερινά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, οι ξεναγοί της Ελλάδας, λέγοντας ότι ο κλάδος τους έχει εγκαταλειφτεί από την πολιτεία και πως η όποια στήριξή τους γίνεται με… δόσεις. «Είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας» δηλώνουν με αγωνία και τεράστια ανασφάλεια για το μέλλον τους οι 2.500 περίπου ξεναγοί της Ελλάδας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Με ένα καταστροφικό 2020 τόσο για την υγειονομική όσο και για την οικονομική κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο τουρισμός, η «βαριά» βιομηχανία της Ελλάδας, έχει περάσει στην αντίπερα όχθη, συμπαρασύροντας δεκάδες επαγγέλματα που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από αυτόν. Ένα από τα άμεσα επαγγέλματα είναι και αυτό των ξεναγών, οι οποίοι, παραμένουν ανενεργοί, ουσιαστικά έναν περίπου χρόνο, από τον Μάρτιο του 2020.

Όπως επισημαίνεται, το 2020 έκλεισε για τους ξεναγούς με ενίσχυση 1.868 ευρώ, για έναν ολόκληρο χρόνο.

«Μπορούν αυτοί που αποφασίζουν για την ζωή μας να ζήσουν με 1.868 ευρώ για περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο;» αναρωτιούνται οι ξεναγοί, ζητώντας ουσιαστικά τα αυτονόητα, την περαιτέρω στήριξη από την πολιτεία και σε καμιά περίπτωση τον διαχωρισμό απ’ άλλα επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα, των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, με τους οποίους ήταν ενταγμένοι στην ίδια πλατφόρμα των ειδικών κατηγοριών (ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, καλλιτέχνες).

Εξηγούν ότι στα νέα μέτρα στήριξης εξαιτίας του νέου κύματος της πανδημίας που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι ξεναγοί εξαιρέθηκαν από την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020. Διευκρινίζεται, ότι αποζημίωση ειδικού σκοπού θα τους δοθεί για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2021.

«Ενώ είμαστε στην ίδια πλατφόρμα των ειδικών κατηγοριών με τους ανθρώπους του πολιτισμού, εκείνοι επιδοτήθηκαν για Νοέμβριο και Δεκέμβριο και εντάχθηκαν στην αποζημίωση, όπως και έπρεπε, και τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞΕΝ Νίκος Ξυλουράς προσθέτοντας ότι στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών είναι μόλις περίπου 2.500 μέλη, όταν αντίστοιχα στον πολιτισμό είναι γύρω στα 35.000.

Την εξαίρεση από την αποζημίωση ειδικού σκοπού για Νοέμβριο και Δεκέμβριο, θίγει και η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) και πρόεδρος των Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος Αναστασία Γαϊτάνου εξηγώντας ότι τον περασμένο Δεκέμβριο τροπολογία του νόμου 4764/2020, άρθρο 121, απέκλεισε τους ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, εξακολουθώντας να συμπεριλαμβάνει τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΞΕΝ υπενθυμίζουν πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη «Κλείνει επίσης και το θέμα με τους ξεναγούς, οι οποίοι είναι διπλά χτυπημένοι. Και ο τουρισμός το 2020 ήταν σαφώς χαμηλότερος από τα προηγούμενα έτη, αλλά και όσοι επισκέπτες ήρθαν στην Ελλάδα, προτίμησαν την απομόνωση, αποφεύγοντας τις επισκέψεις σε πολυσύχναστα μέρη, όπως τα μουσεία. Όμως, δουλέψαμε αμέσως, μαζί με το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να ενταχθούν και οι ξεναγοί στο πρόγραμμα στήριξης. Σε λίγες ημέρες το ζήτημα αυτό θα θεωρείται λυμένο».

Όχι άλλη απαξίωση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας τη στήριξη της Πολιτείας. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της ζητάει:

  • υποστήριξη από τους βουλευτές όλων των κομμάτων
  • αναδρομική στήριξη των ξεναγών για τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο, «γιατί δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ»
  • αποζημίωση ειδικού σκοπού για Νοέμβριο και Δεκέμβριο
  • η αποζημίωση ειδικού σκοπού να συνεχιστεί μέχρι Απρίλιο τουλάχιστον και μετά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Κρατικές ευρωπαϊκές ενισχύσεις έως και… 19.000 ευρώ

Αξιοσημείωτη είναι η πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG), μέσα από την οποία, μεταξύ άλλων, προκύπτει, ότι οι Ευρωπαίοι ξεναγοί έχουν εισπράξει από κρατικές ενισχύσεις στις άλλες χώρες της Ευρώπης έως και 19.000 ευρώ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.834 ξεναγοί από όλη την Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία, το Κόσοβο ενώ από την Ελλάδα συμμετείχαν 183 επαγγελματίες ξεναγοί (το 6,46%), μέλη της FEG.

Στην ερώτηση, πόση δουλειά χάσατε εξαιτίας των ακυρώσεων λόγω της πανδημίας, το 75,81% απάντησε σε ποσοστό από 80% – 100% ενώ το 12,46% των ερωτηθέντων (348) απάντησε σε ποσοστό 50%-80%.

Στην ερώτηση, λάβατε κάποιο βοήθημα από την Κυβέρνηση για τη δουλειά που χάσατε το 2020, το 56,34% των ερωτηθέντων (1.574) απάντησαν ναι και το 43,66% (1220) απάντησαν όχι.

Στην επόμενη ερώτηση, Εάν ναι, πόσα χρήματα εισπράξατε (ή σας υποσχέθηκαν) για το 2020, εκεί, πραγματικά τα ποσά υπέστησαν ένα σκωτζέζικο ντους! Ποσά που ξεκινούσαν από 600 ευρώ, που ανέβαιναν στα 1.257 ευρώ/μήνα αλλά και  σκαρφάλωναν στα 11.000, στα 13.000, στα 15.000 έως και τα 19.000 ευρώ. Σημειώνεται, ότι στην έρευνα το 24,31% των ερωτηθέντων (689) προέρχονταν από την ισχυρή Γερμανία.

Σε ερώτηση, σε τι ποσοστό πιστεύετε ότι θα καλυφθεί η δουλειά σας το 2021, 1.679 ερωτηθέντες (65,05%) απάντησαν σε ποσοστό από 0% – 20%, 781 ερωτηθέντες (30,26%) απάντησαν σε ποσοστό από 20% έως 50%, 105 ερωτηθέντες (4,07%) από 50% έως 80% και μόλις 16 ερωτηθέντες (0,62%) είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το 2021 απαντώντας από 80% έως 100%.

Το 54,86% των ξεναγών ανά την Ευρώπη δηλώνει ότι ψάχνει άλλη δουλειά, το 81,56% επιδιώκει να συνεχίσει να εργάζεται ως ξεναγός ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κατ’ επέκταση της ανεργίας τους, πολλοί ξεναγοί άδραξαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους μαθαίνοντας μια καινούργια γλώσσα!

(σ.σ. Περισσότερα σχετικά με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG) για την Ελλάδα θα σας μεταφέρουμε σε επόμενο ρεπορτάζ).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ