Τουριστικά λεωφορεία: Πανελλαδική κινητοποίηση για την πλήρη απαλλαγή πληρωμής τελών κυκλοφορίας – Πρόεδροι Σωματείων στο GRTimes.gr

Τουριστικά λεωφορεία: Πανελλαδική κινητοποίηση για την πλήρη απαλλαγή πληρωμής τελών κυκλοφορίας – Πρόεδροι Σωματείων στο GRTimes.gr

Λύνουν χειρόφρενα και κατεβαίνουν στο δρόμο οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων σ’ όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση, ζητώντας από την κυβέρνηση την πλήρη απαλλαγή πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2021. «Το υπουργείο Οικονομικών μας πληροφόρησε για την πληρωμή τους κατά το ήμισυ, δηλαδή 300 ευρώ, και αυτά θα πρέπει να πληρωθούν έως την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου που εκπνέει η παράταση πληρωμής τους» αναφέρουν ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων ανά την Ελλάδα στο GRTimes.gr.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Σε ήπιες διαμαρτυρίες προχωρούν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, ζητώντας από την Κυβέρνηση την πλήρη απαλλαγή πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2021. Ένας κλάδος ιδιαίτερα πληττόμενος από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει να εργαστεί σχεδόν ένα χρόνο και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη, και από τη Δυτική Μακεδονία μέχρι τη Μαγνησία, Σύνδεσμοι, Σωματεία, Ενώσεις Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων, προχωρούν σε κινητοποιήσεις, με σκοπό να πάρει δημοσιότητα το πρόβλημά τους, και σε καμία περίπτωση, όπως εξηγούν στο GRTimes.gr, δεν έχουν σκοπό να παρεμποδίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων, των συμπολιτών τους, «δεν θέλουμε  να αποκόψουμε ούτε μια θέση στάθμευσης από τα αυτοκίνητα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε πρωινή τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 31 σωματεία παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλου, συζητήθηκε το βασικό αίτημα των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, -η απαλλαγή πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2021- οι οποίοι όπως επισημαίνουν ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 προπληρώσανε τα τέλη κυκλοφορίας για το 2020, όπως και όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, ωστόσο «από τον Φεβρουάριο 2020, μετά τα κυβερνητικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, τα τουριστικά λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν, και οι επιχειρήσεις μας έμειναν ουσιαστικά χωρίς έργο. Η αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού δεν ήλθε κατά την διάρκεια όλου του προηγούμενου έτους και τα έσοδα των επιχειρήσεων μας μηδενίστηκαν».

Μείωση κατά 50%

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μειώνονται τα τέλη κυκλοφορίας στα τουριστικά λεωφορεία για το 2021. Συγκεκριμένα,

-για την Α΄ κατηγορία (τουριστικών λεωφορείων έως 40 θέσεων), τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται από 430 ευρώ σε 215 ευρώ.

β) για τη Β΄ κατηγορία (τουριστικών λεωφορείων 41 θέσεων και άνω), τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται από 595 ευρώ σε 300 ευρώ.

Επίσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία καταργείται η προϋπόθεση της υπαγωγής των βεβαιωμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και στα ασφαλιστικά ταμεία σε καθεστώς τμηματικής καταβολής.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση καθίσταται επιβεβλημένη, λόγω των πρακτικών προβλημάτων που προέκυψαν κατά την έκδοση και εξόφληση των οικείων χρηματικών ενταλμάτων, αλλά και για να διευκολυνθεί η παροχή ρευστότητας σε αυτές τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Θεσσαλονίκη

«Αντιδρούμε, διότι μπορεί κάποιοι να μπορούν να τα πληρώσουν αυτά τα χρήματα, είναι όμως και πολλοί συνάδελφοι που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν» εξηγεί στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας Θράκης Μιχάλης Πεζίκογλου προσθέτοντας, ότι στην ουσία ζητούν συμψηφισμό για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 που προπληρώσανε το 2019. «Τα οχήματα δεν κυκλοφορούσαν το 2020, ήταν ακινητοποιημένα» συμπληρώνει ο κ. Πεζίκογλου.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, τουλάχιστον 400 λεωφορεία, θα παραταχθούν γύρω στις 09.30 το πρωί ως ένδειξη διαμαρτυρίας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, στο ύψος του Εμπορικού κέντρου «Mediterranean Cosmos».

Αθήνα

«Ζητάμε την πλήρη απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας για το 2021, αφού δεν έχει δουλέψει κανένα τουριστικό λεωφορείο, και όπως φαίνεται, και αυτήν την χρονιά το πρόβλημα συνεχίζεται, τουλάχιστον έως τον Ιούνιο» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Λεωφορείων Αθηνών – Πειραιώς Κώστας Πραχάλης.

Σχολιάζοντας την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για πληρωμή κατά το ήμισυ, ο κ. Πραχάλης επισημαίνει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, δεν μπορούν καν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Σχετικά με την πανελλαδική κινητοποίηση της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, δεν είχε αποφασισθεί το σημείο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Δυτική Μακεδονία

Τοπικές διαμαρτυρίες σε ήπιο κλίμα θα πραγματοποιήσουν οι ιδιοκτήτες λεωφορείων στη Δυτική Μακεδονία, και συγκεκριμένα σε Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά, Πτολεμαΐδα.

Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων & Γραφείων Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννης Στογιάννης, «είναι έντονος ο προβληματισμός, αν όχι στο 100%, τουλάχιστον στο 98% των ιδιοκτητών, για το πώς θα ανταπεξέλθουν».

Ο ίδιος εξηγεί πως η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, δεν παρουσίασε μεταφορικό έργο, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων να μην έχουν την παραμικρή είσπραξη. «Δεν έχουν ούτε αυτά τα χρήματα, τα 300 ευρώ, να πληρώσουν» συμπληρώνει.

Σχετικά με την πανελλαδική κινητοποίηση της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου, τα λεωφορεία θα παραταχθούν στις εισόδους των πόλεων (Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά, Πτολεμαΐδα), δίχως να παρεμποδίζουν το συγκοινωνιακό έργο, «θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημά μας’ δεν θέλουμε να αποκόψουμε ούτε μια θέση στάθμευσης στα οχήματα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στογιάννης.

Ημαθία – Πέλλα

Ομόφωνη απόφαση από τα Σωματεία, τις Ενώσεις, τους Συνδέσμους και τις Ομοσπονδίες στο να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων σε κινητοποιήσεις προς ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Θα συγκεντρωθούμε δίχως να παρεμποδίσουμε ούτε την κυκλοφορία των οχημάτων, ούτε τους συμπολίτες μας» εξηγεί στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της  Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων & Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ν. Ημαθίας – Πέλλας Αποστόλης Εμμανουηλίδης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των τελών κυκλοφορίας για το 2021 κατά 50%, «είναι μια διευκόλυνση, ζητήσαμε παράταση πέραν της 26ης Φεβρουαρίου, κάτι που δεν μπορεί να γίνει» προσθέτοντας «είναι ένας αγώνας δρόμου».

Μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, δεν είχαν αποφασισθεί τα σημεία στα οποία θα παραταχθούν τα λεωφορεία.

Μαγνησία

Και οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων «Η Μαγνησία» με έδρα το Βόλο συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου και όπως επισημαίνει στο GRTimes.gr ο γραμματέας  του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων & Γραφείων «Η Μαγνησία» Θανάσης Σιμώτας «ζητάμε την πλήρη απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας για το 2021».  (σ.σ. μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας δεν έχει ορισθεί το σημείο παράταξης των τουριστικών λεωφορείων).

Όπως επισημαίνεται, σχεδόν ένα χρόνο,  τα περισσότερα τουριστικά λεωφορεία παραμένουν ακινητοποιημένα και ο κύκλος εργασιών του κλάδου έχει καταρρεύσει κατά 95%, με κλειστές επιχειρήσεις και εργαζομένους σε αναστολή εργασίας.

Σημειώνεται ότι σ’ όλη την Ελλάδα είναι καταγεγραμμένα 7.500 τουριστικά λεωφορεία, εκ των οποία τα 3.500 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ