Τουριστικοί πράκτορες: Είμαστε ζωντανοί νεκροί –Απώλεια τζίρου 40% από τις ακυρώσεις σχολικών εκδρομών

Τουριστικοί πράκτορες: Είμαστε ζωντανοί νεκροί –Απώλεια τζίρου 40% από τις ακυρώσεις σχολικών εκδρομών

Ντόμινο ακυρώσεων επικρατεί στον κλάδο των τουριστικών πρακτόρων, που ύστερα από μια ιδιαίτερα υποτονική εορταστική περίοδο, έρχονται και οι ακυρώσεις των σχολικών εκδρομών, ένα σημαντικό κομμάτι στον ετήσιο κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων τους. «Είμαστε δίχως αντικείμενο, έχουμε μηδενικούς τζίρους, είμαστε ‘ανοιχτά κλειστά’ δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης Βύρων Θεολόγης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μπορεί δημοφιλείς προορισμοί στην Ελλάδα, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, να κατέγραψαν για την εορταστική περίοδο, πληρότητες έως και 100%, ωστόσο το ίδιο δε συνέβη αφενός στα περισσότερα ορεινά μέρη, αφετέρου αισθητά υποτονικά κινήθηκαν και τα οργανωμένα ταξίδια εντός και εκτός χώρας.

Μεγάλο ποσοστό ταξιδιωτικών πρακτόρων, ήδη από την αρχή του έτους, καταγράφουν μηδενικούς τζίρους με τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο να είναι από τους δυσκολότερους της σεζόν. Στα πολλαπλά προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τουριστικοί πράκτορες από την έναρξη της πανδημίας (Μάρτιος του 2020), έρχονται να προστεθούν και οι ακυρώσεις των σχολικών εκδρομών.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 29/12/2021, σχετικά με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, μεταξύ άλλων, αναστέλλεται η πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών με οποιαδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της Επικράτειας. Τα παραπάνω μέτρα ισχύουν ήδη από τις 30/12/2021 έως και τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 στις 6.00 π.μ., μέχρι νεωτέρας.

Ακυρώσεις και περικοπές

Σημαντικά πληττόμενος ο κλάδος των ταξιδιωτικών γραφείων και των οργανωμένων εκδρομών, ακόμη και για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έφερε ‘τσουνάμι’ ακυρώσεων.

Τώρα ακολουθούν οι σχολικές εκδρομές  και όπως σχολιάζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης Βύρων Θεολόγης «Είναι καταστροφικό για τον κλάδο, οι σχολικές εκδρομές ήταν μια μικρή διέξοδος, ήταν ένα σημαντικό κομμάτι για τα τουριστικά γραφεία».

Στη δυσχερή θέση που βρίσκονται οι τουριστικοί πράκτορες, εκτός από την ακύρωση των σχολικών εκδρομών, έρχονται να προστεθούν και οι περικοπές αεροπορικών δρομολογίων, οι ακυρώσεις για ταξίδια αναψυχής αλλά και η συρρίκνωση των επαγγελματικών ταξιδίων.

«Το επιχειρηματικό ταξίδι έχει υποστεί μείωση της τάξεως του 60% – 70%» αναφέρει ο κ. Θεολόγης λέγοντας πως οι τηλεδιασκέψεις και οι διαδικτυακές συναντήσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλη ζημία στον κλάδο τους.

Μας αφαιρούν ένα πολύ σημαντικό έσοδο

Τρίτη χρονιά που ο κλάδος των τουριστικών γραφείων καταγράφει οριακή λειτουργία, και σε πολλές περιπτώσεις με μηδενικούς τζίρους. Για τα γραφεία που ασχολούνται με τον εξερχόμενο τουρισμό (outgoing) ο Έλληνας πελάτης, ταξιδιώτης είναι ‘ανέκδοτο’ όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν εμπλεκόμενοι του χώρου.

Σ’ ότι αφορά την ακύρωση των σχολικών εκδρομών, οι οποίες, υπό κανονικές συνθήκες, διεξάγονται, ως επί το πλείστον, Ιανουάριο με Μάρτιο, Απρίλιο, επηρεάζει μεγάλο αριθμό γραφείων τα οποία συντηρούνται από αυτές.

«Μας αφαιρούν ένα πολύ σημαντικό έσοδο’ οι σχολικές εκδρομές έχουν χαθεί την τελευταία τριετία και αισθάνομαι ότι εξασθενίζει και ο ίδιος ο θεσμός των εκδρομών» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Πασχάλης Γερεμπακάνης διευθυντής ταξιδιωτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη που διοργανώνει εκδρομές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει «για εμάς, η ακύρωση των σχολικών εκδρομών σημαίνει απώλεια εσόδων τουλάχιστον 30% του ετήσιου τζίρου μας» και προσθέτει «δεν υπάρχει εξειδικευμένο πρόγραμμα στήριξης που να αφορά τα τουριστικά γραφεία».

Πώς θα επιστραφούν τα χρήματα;

Σχολική εκδρομή με 60 μαθητές και προορισμό το CERN, μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας, που ήταν προγραμματισμένη για τις 16 Ιανουαρίου 2022, έχει ήδη ακυρωθεί, ενώ σ’ ότι αφορά τα αεροπορικά εισιτήρια τα οποία είχαν κλειστεί με χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία, οι διοργανωτές αναμένουν απάντηση για το πώς και πότε θα αξιοποιηθούν.

Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο Βαγγέλης Μπιβολάρης διευθυντής ταξιδιωτικού οργανισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, «δεν γνωρίζουμε πότε και αν θα επιστραφούν τα χρήματα από τα ξενοδοχεία και τις αεροπορικές εταιρίες και με ποιόν τρόπο’ θα είναι τύπου voucher;» προσθέτοντας πως η ακύρωση των σχολικών εκδρομών είναι «και ταλαιπωρία και οικονομική ζημία για την επιχείρηση».

Μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, από τον συγκεκριμένο τουριστικό οργανισμό έχουν ακυρωθεί τουλάχιστον δέκα σχολικές εκδρομές, αρκετές από τις οποίες έχουν μετατεθεί για τους επόμενους μήνες, πάντα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Ζημίες και μείωση τζίρου κατά 80%

Ζημίες, ακυρωτικά, αυξημένα λειτουργικά έξοδα, έντονος προβληματισμός ήταν όλα όσα κυριάρχησαν στον χώρο των τουριστικών γραφείων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Ενώ είχε ξεκινήσει με συγκρατημένη αισιοδοξία και κρατήσεις κυρίως σε δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού, από την ανακοίνωση του lockdown στην Αυστρία, αλλά και τα νέα μέτρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον που αφορούσε την είσοδο στην Ελλάδα με την υποχρεωτική επίδειξη PCR ή rapid τεστ για όλους τους πολίτες (εμβολιασμένους και μη), η μια ακύρωση διαδέχονταν την άλλη.

Η ζημία στον τζίρο ταξιδιωτικών γραφείων της Θεσσαλονίκης για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς 2021 άγγιξε και το 80%. «Επενδύσαμε σε ξενοδοχεία, σε αεροπορικές θέσεις, σε διαφημιστική καμπάνια, και τελικά τα ακυρωτικά, και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη απορροφήθηκαν από εμάς» δηλώνει με έντονο προβληματισμό ο κ. Γερεμπακάνης.

Όπως επισημαίνεται, αρκετές εκδρομές πραγματοποιήθηκαν, έστω και με αρκετά μικρό αριθμό συμμετεχόντων, «θέλαμε να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία μας αλλά και να τιμήσουμε τους πελάτες μας που δήλωσαν συμμετοχή σε εκδρομή».

Προσδοκίες για το… Πάσχα  

Με τον Ιανουάριο να κινείται τουλάχιστον στο – 90%, οι επιχειρηματίες των τουριστικών γραφείων έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις ημέρες του Πάσχα (σ.σ. 24 Απριλίου εορτάζεται φέτος το Άγιο Πάσχα).

Την Καθαρά Δευτέρα – 7 Μαρτίου- ούτε καν την έχουν συμπεριλάβει στον προγραμματισμό τους, ενώ και οι αεροπορικές εταιρίες, σ’ ότι αφορά κρατήσεις θέσεων για γκρουπ, βλέπουν φως στο τούνελ από Πάσχα και έπειτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οργανωμένα ταξίδια στο εξωτερικό: Ο κόσμος θέλει να κάνει διακοπές, όχι τεστ!

Χριστούγεννα – Lockdown: «Πάγωσαν» τα οργανωμένα ταξίδια στην Κεντροδυτική Ευρώπη

Ορεινός τουρισμός: «Κραυγή» αγωνίας από τους ξενοδόχους – Στο 12% η μέση πληρότητα για τη σεζόν

Χειμερινοί προορισμοί: «Τσουνάμι» ακυρώσεων με τα νέα μέτρα – Ανάκαμψη τα Θεοφάνεια

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top