Τράπεζα Θεμάτων: Ίχνη ρωσόφιλων χάκερ στις κυβερνοεπιθέσεις

Τράπεζα Θεμάτων: Ίχνη ρωσόφιλων χάκερ στις κυβερνοεπιθέσεις

Το ίχνος ρωσόφιλων χάκερ εντόπισαν οι ελληνικές αστυνομικές αρχές, πίσω από ορισμένες διευθύνσεις που εμπλέκονται στη μαζική κυβερνοπίθεση που δέχτηκε η Τράπεζα Θεμάτων.

Στη μαζική επίθεση συμμετείχαν περίπου 100.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IP), ενώ έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για 7.500 από αυτές.

Στις έρευνες συμμετέχει και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περίπου 30 από αυτές τις διευθύνσεις είναι καταχωρημένες από την ΕΥΠ και κυρίως ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, ως σχετιζόμενες με την ομάδα ρωσόφιλων χάκερ Killnet.

Αρμόδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το δείγμα είναι πολύ μικρό για να διακριβωθεί με βεβαιότητα η εμπλοκή ρωσόφιλων χάκερ.

Η ψηφιακή κερκόπορτα της Τράπεζας Θεμάτων

Περίπου 24 ώρες μετά το πρώτο κύμα της κυβερνοεπίθεσης στην Τράπεζα Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το πρωί της Τρίτης παρατηρήθηκε ασυνήθιστη κίνηση στην υπηρεσία ταυτοποίησης και εξουσιοδότησης Single Sign On του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Η κορύφωσή της κράτησε περίπου 25 λεπτά, από τις 7.45 έως τις 8.10. Αυτή η υπηρεσία, όμως, δεν κατέρρευσε.

Τα συστήματα ασφαλείας που ήδη, εδώ και καιρό, είχε θέσει σε λειτουργία φαίνεται πως ήταν αρκετά για να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή. Δεν συνέβη το ίδιο όμως και με την Τράπεζα Θεμάτων, η οποία δέχθηκε τη Δευτέρα επίθεση άρνησης υπηρεσίας DDoS, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων και να ακολουθήσει παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να διερευνηθεί η υπόθεση.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στις Βρύσες Αποκορώνου ο Κ. Μητσοτάκης-«Να επαναβεβαιώσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου»

Μητσοτάκης: Θα συνεχίσω να είμαι δίπλα στους κτηνοτρόφους στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα

Μητσοτάκης για τον θάνατο του Πάγκαλου: Για πάνω από μισό αιώνα υπήρξε μαχητικός πολιτικός

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top