Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πλησιάζει, ωστόσο τα σκαμπανεβάσματα του καιρού δεν βοηθούν, μέχρι στιγμής, για δυνατές προκρατήσεις. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Όσο για τη φετινή σεζόν, φαίνεται ότι θα κυλήσει δυνατά, παρά το γεγονός ότι ακόμη και οι εκλογές έχουν φέρει ένα μούδιασμα στον εσωτερικό τουρισμό. Φορείς του τουρισμού μιλούν στο GRTimes.gr.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μόλις λίγες ημέρες απομένουν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, το οποίο παραδοσιακά «ανοίγει» τη σεζόν τουλάχιστον σ’ ότι αφορά τους Έλληνες, και οι προορισμοί καταγράφουν, δίχως απρόοπτα, υψηλές πληρότητες για εκείνες τις ημέρες.

Η αστάθεια του καιρού και οι συνεχείς βροχές και καταιγίδες που -όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι- θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για προκρατήσεις. «Θα είναι της τελευταίας στιγμής» δηλώνουν φορείς της φιλοξενίας – ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων καταλυμάτων και κάμπινγκ- στο GRTimes.gr που καταγράφει την εικόνα σε Χαλκιδική, Πιερία, Πήλιο, Σκιάθο.

Πιερία – Ισχυρή ζήτηση για το καλοκαίρι, της τελευταίας στιγμής για του Αγ. Πνεύματος

Στην Πιερία, ένας προορισμός που κατά κύριο λόγο εξαρτάται από τον οδικό τουρισμό, η κίνηση για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο δείχνει ότι θα κινηθεί ικανοποιητικά. Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης, «υπάρχει ισχυρή ζήτηση για το καλοκαίρι, όμως ο Μάιος δεν ήταν καλός, ήταν ένας κακός μήνας, σε αντίθεση  με τον Απρίλιο που κινήθηκε αρκετά καλά».

Σ’ ότι αφορά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, «αν βοηθήσει ο καιρός, θα πάει καλά» δηλώνει ο κ. Τσιτλακίδης προσθέτοντας πως οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής κυμαίνονται περίπου στο 45% – 50%, «που για οδικό τουρισμό είναι ικανοποιητικά» υπογραμμίζει.

Να σημειώσουμε ότι στην Πιερία έχει ανοίξει σχεδόν το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού. Οι δε τιμές κυμαίνονται από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και διαμορφώνονται ανάλογα τον τύπο του ξενοδοχείου.

Χαλκιδική – Νέες αγορές και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για του Αγίου Πνεύματος

Νέες αγορές, άνοδος των Ρουμάνων και αισθητή μείωση των Σέρβων, αναζήτηση για προσωπικό -από τα καταλύματα μέχρι τα σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια, τα καταστήματα με τουριστικά είδη-, αυξημένες τιμές και περιορισμένη κατανάλωση στην εστίαση είναι η εικόνα που επικρατεί στη Χαλκιδική αλλά και σε ότι αφορά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο του νομού.

Ο άστατος καιρός δεν βοηθάει στις πληρότητες που θα ήθελαν οι επιχειρηματίες των μικρών ενοικιαζόμενων καταλυμάτων. Ακόμη και για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο κλάδος «βαδίζει» σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς -όπως ενημερώνουν οι μετεωρολόγοι- και εκείνες οι μέρες θα «κυλήσουν» με βροχές.

«Τηλέφωνα υπάρχουν, όμως δεν έχουμε επιβεβαιώσεις. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαθεσιμότητα» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου προσθέτοντας ότι με μια καλή έρευνα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν σε παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής δωμάτια από 35 ευρώ το δίκλινο ανά ημέρα.   

Πώς, όμως, κινήθηκε μέχρι στιγμής η ροή στα ενοικιαζόμενα της Χαλκιδικής και τι προβλέπεται για τη φετινή σεζόν; Ο κ. Παπαϊωάννου απαντά στο GRTimes: «Ο Μάιος σημείωσε μείωση 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και αυτό οφείλεται αφενός στο ότι οι Γερμανόφωνοι που έχουμε τέτοια εποχή, ήταν αρκετά πιο μειωμένοι και αφετέρου οι Βούλγαροι λόγω άστατου καιρού ήταν… εξαφανισμένοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Γερμανόφωνοι τουρίστες ήταν, επίσης, πολύ συγκρατημένοι στα ημερήσια έξοδά τους. Για παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε, εάν το 2022 η μέση δαπάνη στην εστίαση ήταν κατά μέσο όρο 100 – 120 ευρώ, φέτος κυμαίνεται στα 40 ευρώ/ημέρα!

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου δεν υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση και από τις 20 Ιουνίου και μετά, τα μεσαία και προσιτά σε τιμές καταλύματα καταγράφουν πληρότητες άνω του 80%, «κάτι που δεν συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, και πάνε καλύτερα ακόμη και από το 2019» υπογραμμίζει ο κ. Παπαϊωάννου. Μάλιστα η υψηλή σεζόν είναι ήδη γεμάτη.

Στα δε πιο ακριβά καταλύματα οι προκρατήσεις κυμαίνονται περίπου στο 50% και σ’ αυτού του τύπου τις βίλες/σουίτες συνήθως κλείνουν την τελευταία στιγμή. Και λέγοντας προσιτά καταλύματα αναφερόμαστε σε τιμές από 60 – 65 ευρώ και για τα ακριβά σε τιμές που ξεκινούν από 250 – 300 ευρώ.

Ρουμάνοι κατά 70% – Νέες αγορές στον νομό

Οι εθνικότητες που προτιμούν φέτος να κάνουν διακοπές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο της Χαλκιδικής είναι ως επί το πλείστον Ρουμάνοι, σε ποσοστό που φτάνει και το 70%. Σε αντίθεση με τους Σέρβους απ’ όπου παρατηρείται μεγάλη μείωση λόγω αυξημένων τιμών τουλάχιστον κατά 15% σε σχέση με πέρυσι (σ.σ. όπου πέρυσι υπήρχε αύξηση 10%), ενώ το κενό που δημιούργησαν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί λόγω της πολεμικής εμπλοκής τους έφερε νέες αγορές όπως η Ιταλία αλλά και η Αυστρία και Γαλλία.

«Μας λένε οι Ιταλοί ότι είναι πολύ πιο προσιτές οι διακοπές τους στη Χαλκιδική παρά στη χώρα τους, όπου και εκεί τα πάντα έχουν αυξηθεί» σχολιάζει στο GRTimes.gr ο κ. Παπαϊωάννου. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες πάντως σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, «χαμογελάνε» για το καλοκαίρι.

Στο 60% το Πήλιο

Το Πήλιο, προορισμός που συνδυάζει και θάλασσα και βουνό, αποτελεί ελκυστικό προορισμό τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους, Κεντροδυτικοευρωπαίους, Ισραηλινούς και Βαλκάνιους.

Η εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής για την περιοχή του Πηλίου και του Βόλου είναι ότι θα έχει μια δυναμική, ωστόσο ο Ιούνιος δεν θα είναι «αυτός που θα θέλαμε» δηλώνει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης.

Οι πτήσεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από Μόναχο και Λονδίνο, έχουν ήδη ξεκινήσει, οι Βαλκάνιοι θα εμφανιστούν από τα μέσα Ιουνίου και μετά, Ισραηλινοί δίνουν το «παρών» κυρίως για τριήμερα, ενώ σ’ ότι αφορά τους Έλληνες παρατηρείται μια υστέρηση αφενός λόγω καιρικών συνθηκών αφετέρου λόγω διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, «αυτή τη στιγμή είμαστε στο 60%, κατά μέσο όρο» αναφέρει ο κ. Ζαφείρης, ενώ οι τιμές είναι αυτές που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, «από 60 έως 140 ευρώ το δίκλινο με πρωινό». Και στην περιοχή της Μαγνησίας, όπως φαίνεται, θα υπάρχουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ανάλογα πάντα με την εξέλιξη του καιρού.

 Στο 80% η Σκιάθος – Ξεκινάει και η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη

Το δημοφιλές νησί των Σποράδων, η Σκιάθος αυτήν την περίοδο καταγράφει πληρότητες που αγγίζουν το 80%, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τη βρετανική αγορά και από Σκανδιναβικές χώρες.

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου, οι πτήσεις έχουν ξεκινήσει από την 1η Μαΐου, ωστόσο σ’ ότι αφορά την υψηλή περίοδο, Ιούλιο και Αύγουστο, «είναι λίγο “παγωμένες” οι κρατήσεις. Θεωρώ όμως ότι η εικόνα θα βελτιωθεί» σχολιάζει ο ίδιος.

Σχετικά με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ευσταθίου, το νησί θα είναι γεμάτο. Οι τιμές στα ξενοδοχεία της Σκιάθου κυμαίνονται από 60 – 500 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Εδώ να σημειώσουμε ότι από την Παρασκευή 2 Ιουνίου ξεκινάει και η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση από Θεσσαλονίκη για Σποράδες. Αρχικά θα εκτελούνται τρία δρομολόγια την εβδομάδα (Δευτέρα, Παρασκευή, Σάββατο) ενώ από 4 Ιουλίου προστίθεται και ένα επιπλέον, κάθε Τετάρτη.

«Μουδιασμένα» τα κάμπινγκ

Άστατος καιρός και εκλογές έχουν φρενάρει την κίνηση στα κάμπινγκ της χώρας η οποία μέχρι στιγμής είναι αρκετά «μουδιασμένη». Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής Αντώνης Δεληδημητρίου «ικανοποιητική κίνηση έχουμε στην Πελοπόννησο με ξένους, ενώ στα υπόλοιπα μέρη είναι υποτονικά» προσθέτοντας πως δεν βοηθάει καθόλου ο καιρός.

Οι Βούλγαροι που πήγαιναν παραδοσιακά τέτοια εποχή στη Χαλκιδική έκαναν «κοιλιά», ακόμη και την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι ήταν αργία για την χώρα τους. Στη Χαλκιδική έχουν ανοίξει όλα τα κάμπινγκ – 25 στο σύνολο- και σ’ ότι αφορά την εικόνα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αυτή «θα φανεί προς τα τέλη της εβδομάδας, Πέμπτη με Παρασκευή. Και αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν θα βοηθήσει ο καιρός» υπογραμμίζει ο κ. Δεληδημητρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο περσινό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είχαν καταγραφεί σημαντικές ακυρώσεις, της τελευταίας στιγμής, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Από αρχές Ιουνίου η ακτοπλοϊκή σύνδεση για τα νησιά –Νέο δρομολόγιο και τιμές

Webinar στις 31 Μαΐου για τις παγκόσμιες προκλήσεις και προοπτικές στον κλάδο του τουρισμού

Παράδοση-παραλαβή υπ. Τουρισμού-Κικίλιας: Ενισχύσαμε τη φήμη και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό (ΦΩΤΟ)

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις και ποιες θα είναι οι αλλαγές

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top