Τσίπρας στο GRTimes: Το Μετρό δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025 (VIDEO)

Τσίπρας στο GRTimes: Το Μετρό δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025 (VIDEO)

Για άστοχες επιλογές της κυβέρνησης που βγάζουν εκτός πλαισίου το χρονοδιάγραμμα και τον προγραμματισμό της ολοκλήρωσης του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τη «νύφη να την πληρώνει» ο πολίτης της Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην ερώτηση του GRTimes και της διευθύντριας Μαρίας Σαμολαδά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. Εκτίμησε, ότι το μετρό δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2025.

Η ερώτηση της κυρίας Σαμολαδά:

«Κύριε πρόεδρε, ο πρωθυπουργός και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη ΔΕΘ, κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λέει ψέματα για το θέμα του Μετρό και για τον Σταθμό Βενιζέλου. «Πώς μπορείς να πιστέψεις ένα κόμμα το οποίο ζωγράφισε μουσαμάδες», διερωτήθηκε υποστηρίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε ολοκληρωθεί ποτέ το έργο.

Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Θα λειτουργούσε σήμερα το μετρό αν δεν άλλαζε ο σχεδιασμός από την παρούσα κυβέρνηση για τα αρχαία της Βενιζέλου;

Και, επίσης, έχετε αμφιβολίες για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος τόσο για τη λειτουργία της βασικής γραμμής έως το τέλος του 2023 όσο και για την επανατοποθέτηση του 92% των αρχαίων στον Σταθμό Βενιζέλου; Ή φοβάστε πως τελικά τα ευρήματα που ανέδειξε η ανασκαφή θα μείνουν σε… κιβώτια και αποθήκες;»

Η απάντηση του κ. Τσίπρα:

«Είναι απορίας άξιον πώς μπορεί να λέει αυτά τα πράγματα ο κ. Μητσοτάκης. Εδώ έχουμε μια περίπτωση όπου παραλάβαμε ένα έργο που ήταν τελματωμένο, εργοτάξια, που ήταν κλειστά και μάλιστα τελματωμένο για πάρα πολλά χρόνια, το πιο σύντομο ανέκδοτο στην πόλη και μέσα σε τρία χρόνια φτάσαμε στο 75% του έργου.

Ολοκληρώσαμε σχεδόν όλο το τροχαίο υλικό, με προοπτική το 2020 να τεθεί σε λειτουργία το μετρό, με μία εξαίρεση, το σταθμό Βενιζέλου, διότι είχαμε έναν σχεδιασμό που θα μας επέτρεπε να αναδείξουμε και τα αρχαία και το μετρό. Θα άνοιγε ο σταθμός σε μία επόμενη φάση, αφού αναδεικνύαμε τα αρχαία.

Και μπήκαν σε μια λογική – άγνωστο για ποιο λόγο – η οποία εκ των πραγμάτων, θα μας οδηγούσε σε μία πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Κατανοώ ότι είχαν μια διαφορετική άποψη -αν και δε συμφωνώ καθόλου- για το πώς θα αξιοποιηθούν τα αρχαία.

Η άποψή τους ήταν να φέρουν κομμάτι κομμάτι τα αρχαία από το σταθμό Βενιζέλου στο μουσείο και μετά να τα επανατοποθετήσουν. Λάθος κατά την άποψή μας.

Παρόλα αυτά, ακόμα και αν δεχτεί κανείς ότι είχαμε μια διαφορετική προσέγγιση, αυτό εκ των πραγμάτων θα οδηγούσε σε τρομακτική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Και έτσι, αντί για το τέλος του 2020, τώρα πηγαίνουμε….

Μην τα ακούτε αυτά για το 2023… είναι 212 μελέτες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Με βάσει το χρονοδιάγραμμα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν ολοκληρώθηκαν σε τρία χρόνια και θα ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες;

Μετά από αυτή την απόφαση του κυρίου Μητσοτάκη και της κυρίας Μενδώνη, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2025, να το γνωρίζετε αυτό.

Δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί. Και όσο καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του εργολάβου προς το ελληνικό δημόσιο.

Και πληρώνεται ο εργολάβος γιατί οι καθυστερήσεις είναι με υπαιτιότητα του ελληνικού δημοσίου και όχι του εργολάβου.

Εδώ λοιπόν έχουμε πραγματικά μια υπόθεση που κανείς σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Και βεβαίως έχουμε μια υπόθεση η οποία στο τέλος της ημέρας αυτούς που επιβαρύνει, είναι τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και το πολιτισμικό μας προϊόν.

Τα αρχαία τα οποία ξηλώθηκαν και θα είχαμε και μετρό και αρχαία.

Είχαμε τις διαμαρτυρίες όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενώσεων αρχαιολόγων και προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Δεν ήμασταν εμείς μόνο οι οποίοι διαμαρτυρηθήκαμε για αυτό.

Δεν ξέρω ποια είναι η αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης για τον Πολιτισμό συνολικότερα, (μάλλον έχω μια εκτίμηση για το πώς αντιλαμβάνονται τον Πολιτισμό, την είδαμε αυτή την προσέγγιση και στο τελευταίο νομοσχέδιο της κυρίας Μενδώνη, που στην ουσία νομιμοποίησε μια μεγάλη αρχαιοκαπηλία, αυτό έκανε)….

Για να επανέλθω, έχουμε μία τρομακτική επιβάρυνση των πολιτών της Θεσσαλονίκης, χωρίς κανένα λόγο, από επιλογές που είναι πέρα για πέρα άστοχες και βγάζουν εκτός πλαισίου το χρονοδιάγραμμα και τον προγραμματισμό και επαναλαμβάνω δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ. Σημασία έχει ότι τη νύφη την πληρώνει ο πολίτης της Θεσσαλονίκης και η πόλη συνολικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλ. Τσίπρας για ΑΠΘ: Τα καθεστώτα λίγο πριν πέσουν καταφεύγουν στον αυταρχισμό και την καταστολή

ΚΚΕ για εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ: Καμία εμπιστοσύνη σε εκείνους που προσπαθούν να ξαναεμφανιστούν ως «σωτήρες» του λαού

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top