Τσιτλακίδης – Πιερία: «Όχι» στον αποκλεισμό 283 ξενοδοχείων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Τσιτλακίδης – Πιερία: «Όχι» στον αποκλεισμό 283 ξενοδοχείων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Την ένταξη όλων των κατηγοριών ξενοδοχείων, και του ενός (1) και 2 αστέρων που έχουν αποκλειστεί από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ζητούν οι επιχειρηματίες του κλάδου στην Πιερία. «Τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων έχουν το πλεονέκτημα της προσωποποιημένης υπηρεσίας’ ζητούμε να μην αποκλείονται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία» επισημαίνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Διανύοντας άλλη μια πανδημική χρονιά, και προερχόμενοι από δυο συνεχείς χρονιές Covid, όπου τα έσοδα (και) των τουριστικών επιχειρήσεων καταγράφονται μειωμένα, ένα ακόμη ‘αγκάθι’ έρχεται να προστεθεί με αφορμή τις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου. Πρόκειται για τον αποκλεισμό των ξενοδοχείων 1 και 2 αστέρων, στερώντας τους ουσιαστικά την όποια αναβάθμισή τους.

«Μιλάμε για 283 επιχειρήσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, δηλαδή ένα ποσοστό 75,5%, ή σε επίπεδο επικράτειας 4.909 επιχειρήσεις που μεταφράζεται στο 48,8% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Μάλιστα η ΕΞΠ σε επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, με κοινοποίηση στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και τους βουλευτές της Πιερίας, επισημαίνει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων από τον αποκλεισμό τους από τις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου.

«Η κατάταξη ενός ξενοδοχειακού καταλύματος σε ανώτερη κατηγορία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι δυνατή για αντικειμενικούς λόγους (εξάντληση συντελεστή δόμησης, πολεοδομικοί περιορισμοί, μορφή κτιρίου κλπ.) και άρα αδυναμία εκπλήρωσης των τεχνικών προδιαγραφών (διαστάσεις δωματίων, επιφάνειες κοινόχρηστων χώρων κλπ.) υψηλότερης κατηγορίας» δηλώνει ο κ. Τσιτλακίδης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων δεν θα πρέπει να αποκλείονται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία (αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ Παγίων κτλ.) ενώ έχει ήδη προτείνει να υπάρξει ένα αναπτυξιακό μοντέλο οικογενειακού ξενοδοχείου (family hotel) αντίστοιχου με τα boutique hotels.

«Τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων έχουν το πλεονέκτημα της προσωποποιημένης υπηρεσίας» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΕΞΠ εξηγώντας πως σ’ αυτές τις επιχειρήσεις ο επισκέπτης βιώνει την παραμονή του ως, κατά κάποιο τρόπο ‘ντόπιος’, μέλος της τοπικής κοινωνίας και κουλτούρας.

Ο αποκλεισμός αφορά το 75,5% των ξενοδοχείων της Πιερίας

Στην επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας προς τους αρμόδιους υπουργός και τους βουλευτές του νομού, επισημαίνεται πως τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων είναι στην μεγάλη τους πλειοψηφία πολύ μικρές οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις, που τα τελευταία χρόνια αποκλείονται από τις διάφορες ενισχύσεις (ΕΣΠΑ Παγίων, Επιστρεπτέα προκαταβολή) λόγω του κριτηρίου των απαιτούμενων Ετησίων Μονάδων Εργασίας (ΕΜΕ κλπ.), παρότι είναι επιχειρήσεις που διαχέουν και αναδιανέμουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εσόδων τους στην τοπική αγορά συμβάλλοντας τα μέγιστα στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη καθώς και στη συνεκτικότητα του κοινωνικού ιστού.

Επίσης, δίνουν εξαγωγική διέξοδο τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τριτογενή τομέα, όντας επιχειρήσεις σταθερά προσδεδεμένες με τον παραγωγικό ιστό της κάθε περιοχής. Σε αυτές τις επιχειρήσεις ο επισκέπτης βιώνει την παραμονή του ως, κατά κάποιο τρόπο ‘ντόπιος’, μέλος της τοπικής κοινωνίας και κουλτούρας, απολαμβάνοντας προσωποποιημένη παροχή υπηρεσιών, ερχόμενος σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους του τόπου. Είναι σίγουρα ένα φαινόμενο που συνάδει με τη διεθνή τάση για τουρισμό εμπειρίας και ξεφεύγει από τη μέχρι τώρα κατάσταση του μαζικού και απρόσωπου τουρισμού.

Ο κ. Τσιτλακίδης επισημαίνει ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας είναι 283 επιχειρήσεις ή το 75,5% του συνόλου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΤΕΠ και του ΞΕΕ για το 2020.

Αυτήν δε την περίοδο είναι σε λειτουργία περίπου 25 μονάδες (Κατερίνη, Παραλία, ορεινός όγκος – Ελατοχώρι, Παλαιός Παντελεήμονας κτλ.) επί του συνόλου των 375 επιχειρήσεων.

Τουριστική πολιτική σ’ όλα τα καταλύματα

Όπως επισημαίνει η σχετική επιστολή, «Το ζητούμενο της ποιότητας για τον ελληνικό τουρισμό, που ορθά αποτελεί καθοριστικής σημασίας στόχο της τουριστικής πολιτικής, δεν αφορά μόνο σε υψηλών κατηγοριών καταλύματα όπως σε κάποιες περιπτώσεις τείνει να πιστεύεται. Αφορά εξ ίσου σε όλα τα καταλύματα της χώρας 1,2,3,4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία. Το να εξαιρούνται στρατηγικά από την ποιοτική αναβάθμιση οι μισές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, είναι σίγουρο ότι δυναμιτίζει συνολικά την τουριστική αναβάθμιση της χώρας, διότι στόχος σίγουρα δεν είναι να απομείνουμε ως χώρα και οικονομία μόνο με τις άλλες μισές επιχειρήσεις υψηλότερων κατηγοριών.

»Η παροχή της δυνατότητας αναβάθμισης των ξενοδοχείων 1 και 2 αστέρων που αποτελούν το 49% περίπου του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, είναι προϋπόθεση επιβίωσης τους, διότι είναι αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών τους και βελτίωσης των υπηρεσιών τους.

Πιστεύοντας πως ο ελληνικός τουρισμός έχει ανάγκη και αυτά τα ξενοδοχεία όπως χρειάζεται και τα ξενοδοχεία υψηλότερων κατηγοριών, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες» επισημαίνεται στην επιστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παπαϊωάννου – Χαλκιδική: 3.200 ενοικιαζόμενα καταλύματα εκτός  του αναπτυξιακού νόμου

Έρευνα – Ξενοδόχοι: Τα “μικρά” ξενοδοχεία “πλήρωσαν το μάρμαρο” της πανδημίας

Να “τρέξει” το ’13’ της ανάπτυξης, που φέρνει ο νέος επενδυτικός νόμος

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top