Β. Παπαευαγγέλου: Ο μ.ο. στα 23 έτη – Αναγκαία η χρήση μάσκας και ο εμβολιασμός

Β. Παπαευαγγέλου: Ο μ.ο. στα 23 έτη – Αναγκαία η χρήση μάσκας και ο εμβολιασμός

Στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά και στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας στάθηκε ιδιαίτερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαυαγγέλου, προκειμένου να μπει σε ύφεση το νέο κύμα της πανδημίας που σαρώνει την χώρα.

«Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση αυτή τη φορά απειλώντας κυρίως τους νέους μας. Σήμερα, πολλές Περιφερειακές Ενότητες εμφανίζουν αυξητικές τάσεις στα κρούσματα. Η διάμεση ηλικία μειώθηκε στα 23 έτη. Το 75% όσων έχουν νοσήσει αφορά άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών. Δεν βλέπουμε ακόμη αύξηση σε ενήλικες άνω των 65 ετών» τόνισε αρχικά η κα. Παπαευαγγέλου.

«Η χαλάρωση των μέτρων, οι διακοπές, που ήρθαν να συνδυαστούν με τη διασπορά της Μετάλλαξης Δέλτα προκάλεσαν τη νέα έκρηξη, όπως και ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της βραδινής διασκέδασης. Ωστόσο, γίνονται πλέον 44.000 τεστ ανά μέρα. Ιδίως από τις ΚΟΜΥ γίνονται 10.000 τεστ στο πλαίσιο της γενικότερης ανησυχίας του κοινού αλλά της και ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων προκειμένου να ταξιδέψουν. Επιπλέον έχουμε αύξηση του δείκτη θετικότητας σε τεστ που γίνονται σε δομές υγείας» πρόσθεσε.

Σ’  ότι αφορά τα ενεργά κρούσματα, η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν, περίπου 9.000 ασθενείς σε μια εβδομάδα και περίπου 4.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική. Ο μ.ό. εισαγωγών στα νοσοκομεία ανά ημέρα είναι 48, ενώ 1/3 που νοσηλεύονται είναι νέοι. «Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν είναι άτρωτος» συμπλήρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και πρόσθεσε ότι «στη διάρκεια της η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και σήμερα αφορά άτομα μικρότερης ηλικίας που νοσούν στο σπίτι. Προς το παρόν η έξαρση δεν μεταφράζεται στο ΕΣΥ. Το τέταρτο κύμα δεν δείχνει να είναι το ίδιο με τα υπόλοιπα, ακόμα και αν νοσήσουν κάποιοι, θα νοσήσουν ελαφρά».

Συμπλήρωσε δε, ότι «σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως ο Νότιος Τομέας Αττικής που σε κάποιους δήμους φτάνει ακόμη και το 70% τα κρούσματα είναι πολύ νεαρής ηλικίας, ενώ αντίθετα, στη Δ. Αττική σχεδόν αυτόματα η πανδημία μεταδόθηκε και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι λοιπόν πιθανό να δούμε ανεμβολίαστους ενήλικες άνω των 50 ετών. Κάνουμε έκκληση, για άμεσο εμβολιασμό όλων όσων δίστασαν να το κάνουν μέχρι σήμερα».

Απαραίτητη η μάσκα

Τέλος σε «121 δείγματα του στελέχους Δέλτα, το 84% των κρουσμάτων είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ μόλις το 7% έχει λάβει και τις δύο δόσεις. Κανείς – κανείς από αυτούς που νοσηλεύεται δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Ο πρωτεύον στόχος είναι η εμβολιαστική κάλυψη σε άτομα άνω των 50 ετών. Παράλληλα η συνεπής διενέργεια διαγνωστικού τεστ θα εμφανίσει αποτελέσματα πριν προλάβει να ξεκινήσει η μετάδοση και επιπλέον να μην ξεχνάμε τη σημασία της τήρησης των μέτρων κοινωνικής προστασίας. Η Μάσκα είναι από τα βασικότερα μέτρα προστασίας μας.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζουμε ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους με συγχρωτισμό. Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, οπουδήποτε, ακόμα και όταν περπατάμε σε πολυσύχναστους δρόμους. Ακόμα και κατά τη μετάβασή μας, σε χώρους ψυχαγωγίας φοράμε μάσκα. Η πορεία της πανδημίας εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ