Βαρβαρίδης: Χωρίς ενίσχυση ο Δήμος Λαγκαδά μετά τη «ΘΑΛΕΙΑ»

Βαρβαρίδης: Χωρίς ενίσχυση ο Δήμος Λαγκαδά μετά τη «ΘΑΛΕΙΑ»

O πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών του Δήμου Λαγκαδά, κ. Σταύρος Βαρβαρίδης, μιλώντας στο GRTimes.gr περιγράφει τις τραγικές επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο Νέος Σύλλογος Εμποροεπαγγελματοβιοτεχνών Δήμου Λαγκαδά προέβη σε αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας – πρόσκλησης σε συζήτηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη

Ο κ. Βαρβαρίδης, σε δηλώσεις του στο GRTimes.gr, αναφέρει τις καταστροφές στα καταστήματα του Δήμου Λαγκαδά εξαιτίας της κακοκαιρίας «ΘΑΛΕΙΑ», τονίζει την παντελή ανυπαρξία κρατικής μέριμνας, καθώς και δεν υπήρξε καμία οικονομική ενίσχυση και δε δόθηκε καμία αποζημίωση, ενώ εξηγεί πως στόχος τους είναι η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς με συζήτηση και όχι αντιπαράθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Στην επόμενη νεροποντή θα γίνουν πάλι τα ίδια»

«Το πρώτο μέλημα του Νέου Συλλόγου Εμποροεπαγγελματοβιοτεχνών Δήμου Λαγκαδά είναι να είναι δίπλα στους επαγγελματίες του Δήμου. Με την κλιματική αλλαγή, έντονα καιρικά φαινόμενα όπως έντονες βροχτοπτώσεις, δημιούργησαν πολλά προβλήματα. Πλημμύρισαν καταστήματα, καταστράφηκαν εμπορεύματα ύψους 80 έως και 120 χιλιάδων ευρώ», αναφέρει ο κ. Βαρβαρίδης, ενώ υπενθυμίζει: «Παρόμοια κατάσταση, αλλά όχι τόσο ακραία σε σχέση με τον Ιούνιο, αντιμετωπίσαμε και πέρυσι τον Οκτώβρη. Πάλι δεν υπήρξε κάποια μέριμνα για να προλάβουμε μία επόμενη καταστροφή και ακόμη και τώρα γνωρίζουμε πως στην επόμενη νεροποντή θα γίνουν πάλι τα ίδια.»

«Δεν ζητούμε κάτι παράλογο»

Ο κ. Βαρβαρίδης εντοπίζει πως σε άλλες περιοχές που συνέβησαν παρόμοιες καταστροφές, το κράτος ήταν παρόν. Ωστόσο, όπως αναφέρει, δεν θέλει να σκεφτεί πως αυτό συμβαίνει εξαιτίας μεροληψίας και προσθέτει: «Δεν ζητούμε κάτι παράλογο. Ζητούμε να γίνει σωστή καταγραφή των πληγέντων, καθώς και έγινε με πολύ λάθος τρόπο, αφού την καταγραφή ανέλαβαν άτομα που δεν ήταν εμπειρογνώμονες. Πρέπει να εκτιμηθεί σωστά το ύψος των ζημιών, να ληφθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις και να υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες. Κατόπιν, να γίνουν κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα, να φτιαχτούν κατάλληλες αποχετεύσεις, έτσι ώστε να αποφύγουμε μία καταστροφή ξανά στο μέλλον.»

«Δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε ένα ευρώ»

«Πως θα ζήσουν οι άνθρωποι που υπέστησαν τόσες καταστροφές; Δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε ένα ευρώ αποζημίωση. Αναγκάζονται να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Καταλαβαίνετε πως όταν καταστρέφεται το εμπόρευμα οι άνθρωποι δεν μπορούν να μπουν στη νέα σεζόν με νέο με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση.», αναφέρει ο κ. Βαρβαρίδης, ενώ επισημαίνει πως παρόλο που οι επιχειρήσεις δεν έχουν καταστραφεί πλήρως, βρίσκονται ένα βήμα πριν.

«Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Ο κ. Βαρβαρίδης εκτιμά πως ευθύνες δεν μπορούν να απευθυνθούν στον τωρινό Δήμαρχο Λαγκαδά, Γιάννη Ταχματζίδη, ούτε γενικά στην τωρινή Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωστόσο είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να εξετάσουν: «Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε καμία αντιπαράθεση με την Tοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν ζητούμε τίποτα παράλογο και θέλω να πιστεύω πως έχουμε τον ίδιο στόχο, ο οποίος είναι το κοινό καλό. Η επιστολή που στείλαμε ήταν το πρώτο βήμα και ζητούμε μία συζήτηση με τους αρμόδιους, ζητούμε να ακουστούμε. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Οι αιρετοί είναι εκλεγμένοι για να βοηθούν τους επαγγελματίες».

Δείτε αναλυτικά την Επιστολή Διαμαρτυρίας-Πρόσκληση:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ-ΠΡΟΣΚΛΗΣ

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ