Βασιλακόπουλος: Σύσταση για εμβολιασμό με την τέταρτη δόση στους άνω των 30 ετών (VIDEO)

Βασιλακόπουλος: Σύσταση για εμβολιασμό με την τέταρτη δόση στους άνω των 30 ετών (VIDEO)

Υπέρ του εμβολιασμού με την τέταρτη δόση, τάχθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο».

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βεβαίως και παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού, η οποία είναι πολυπαραγοντική.

Κατ’ αρχήν τα περισσότερα μέτρα έχουν αρθεί, ό,τι μπορούμε να κερδίσουμε είναι χρήσιμο, τα κρούσματα υπάρχουν και γιατί επικράτησε το Όμικρον 4 και το Όμικρον 5 και γιατί έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έχει γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου και η ανοσία έχει μειωθεί και γιατί άνοιξε ο τουρισμός και έπρεπε να ανοίξει, γιατί είμαστε ανταγωνιστική χώρα με άλλες χώρες που επίσης έχουν τουρισμό και εκεί δεν υπήρχε κανένα μέτρο και γιατί και εμείς οι Έλληνες, δεν θέλαμε να συνεχίσουμε τα μέτρα.

Το να έχουμε κρούσματα είναι πολύ μικρότερο πρόβλημα, από το να έχουμε νοσηλείες, διασωληνωμένους και νεκρούς και αυτή τη στιγμή με την τέταρτη δόση του εμβολίου, δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε 100% ότι κάποιος δεν θα κολλήσει, γιατί ο ιός έχει αλλάξει πολύ, μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε σε τρομερά υψηλό ποσοστό, ότι και να κολλήσει, δεν θα μπει στο νοσοκομείο, δεν θα νοσηλευτεί, δεν θα μπει στη ΜΕΘ, δεν θα πεθάνει.

Άρα η δικιά μου άποψη είναι όσοι περισσότεροι Έλληνες πάνω από τα 30 να κάνουν την τέταρτη δόση, αυτό μόνο καλό θα κάνει και καμία επιπλοκή δεν έχει.

Το πιο εξελιγμένο εμβόλιο θα έρθει τον Οκτώβριο, το νωρίτερο, και σε μεγάλες ποσότητες ώστε να φτάνει για όλους τους Έλληνες, θα έρθει ακόμα αργότερα και αυτούς τους πέντε μήνες, αυτός που δεν θα το έχει κάνει θα είναι απροστάτευτος. Αυτός που θα κάνει τώρα την τέταρτη δόση, δεν θα του απαγορευτεί να κάνει την πέμπτη.

Με ξεπερνάει σαν άνθρωπο και σαν επιστήμονα, ν ακούω την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τη μία μέρα να ανοίγει τη δόση για τους 30 και πάνω και την επόμενη μέρα να βγαίνει και να κάνει δηλώσεις ότι μόνο όσοι είναι πάνω από 70 πρέπει να κάνουν και όσοι είναι πάνω από 60 ευπαθείς. Αυτά δεν έχουν καμία λογική, προκαλούν σύγχυση στον κόσμο και λάθος μήνυμα δίνουν.

Το πιο ωραίο παράδειγμα το έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είναι νέος άνθρωπος και από όσο γνωρίζω δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα και πήγε και έκανε την τέταρτη δόση για να προστατέψει τον εαυτό του, την οικογένειά του και να δώσει το καλό παράδειγμα. Κοινή λογική χρειάζεται για κάποια πράγματα.

Από τους 95 διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή, οι 40 είναι κάτω από τα 65, άρα το να φροντίσουμε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να αυξήσουμε την προστασία, έστω και αν αυτή δεν είναι απόλυτη, είναι κοινή λογική.

Όπως είναι κοινή λογική, όπου υπάρχει συνωστισμός να βάλω τη μάσκα μου, δεν παθαίνω τίποτα.

Aνοσία στο εμβόλιο δεν παθαίνει κανένας, αντίθετα κάθε αναμνηστική δόση βελτιώνει την ανοσία που έχουμε, το εμβόλιο αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο αποδοτικό για την ήπια νόσο, όσο ήταν στην αρχή, γιατί έχει αλλάξει ο ιός, αλλά είναι τρομερά αποδοτικό για τη σοβαρή νόσο.

Οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις έχουν 80% προστασία από τη διασωλήνωση και το θάνατο, οι εμβολιασμένοι με τέταρτη δόση 99%.
Θα αυξηθούν τα κρούσματα και το πρόβλημα είναι ότι αυξάνονται οι νοσηλείες, τις τρεις τελευταίες μέρες έχουμε σταθερά πάνω από 300 ανθρώπους που μπαίνουν στα νοσοκομεία και πριν 25 μέρες είχαμε 80-85.

Το πρόβλημα δεν είναι αν θα αντέξουν τα νοσοκομεία, προφανώς και θα αντέξουν, αλλά από αυτούς που μπαίνουν στα νοσοκομεία, δυστυχώς ένα ποσοστό θα μπει στη ΜΕΘ, θα διασωληνωθεί και κάποιοι θα χάσουν και τη ζωή τους. Γι αυτό πρέπει να προστατευτούμε και ο μόνος τρόπος προστασίας, προς το παρόν είναι αυτός.

Θα αργήσουμε να φτάσουμε στο pick των διασωληνωμένων γιατί από τότε που μπαίνει κανείς στο νοσοκομείο, κάνει καμιά βδομάδα, θα δείτε ότι σιγά-σιγά οι διασωληνωμένοι θα αυξάνονται, όμως δεν πρέπει πρώτα να δούμε τα νούμερα που μας τρομάζουν και μετά να πάρουμε δράση. προφανώς τώρα η επιστήμη έχει περισσότερα όπλα, εκτός το εμβόλιο, υπάρχουν τα χάπια – δυστυχώς τα χάπια δεν πιάνουν για όλους – αλλά πρέπει όλοι να βάλουμε ένα χεράκι, εμβολιαζόμενοι αν και δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μας κάνει 1000% καλό, φορώντας τη μάσκα μας εκεί που μπορούμε, και βεβαίως όποιοι άνθρωποι έχουν συμπτώματα, πρέπει άμεσα να εξετάζονται».

Πηγή: ΕΡΤ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top