Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, έναντι επιδείνωσης στην ευρωζώνη

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, έναντι επιδείνωσης στην ευρωζώνη

Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, παρότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης υπάρχουν μπροστά μας -όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη- σημαντικές δυσκολίες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και αυτό σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην ευρωζώνη, όπου καταγράφεται σημαντική επιδείνωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στις 105,1 μονάδες από 101,7 τον Αύγουστο, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε στις 92,6 από 96,1 μονάδες. Η βελτίωση αυτή της χώρας δεν οφείλεται μόνο στην καλή πορεία του τουρισμού, αλλά και στη θεαματική αύξηση της εμπιστοσύνης στον τομέα υπηρεσιών. Βελτίωση, όμως, σημείωσαν και οι άλλοι τομείς, όπως το λιανεμπόριο και ο κατασκευαστικός τομέας.

Οι δείκτες που καταδεικνύουν τη δυναμική της οικονομίας

Όπως υπογραμμίζουν πηγές, παρά τις πολλαπλές εξωγενείς προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η χώρα, η κυβερνητική πολιτική αποδίδει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα, που αφενός δίνουν ευρύτατα περιθώρια στήριξης στην κοινωνία κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο και αφετέρου εμπνέουν εμπιστοσύνη για την επόμενη μέρα.

Ανάμεσα στα άλλα:

–1ον. Το ΑΕΠ αυξάνεται ισχυρά. Παρά την ενεργειακή κρίση, η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, σχεδόν διπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η εκτίμηση αναθεωρείται ανοδικά, στο 5,3% για το 2022, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1%.

–2ον. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 5 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας, ενώ στο πρώτο εξάμηνο έχουν ξεπεράσει το 90% του προηγούμενου έτους.

–3ον: Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 41% του Α.Ε.Π. (74,3 δισ. ευρώ) το 2021, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα. Η καλή πορεία τους συνεχίζεται και στο α’ εξάμηνο του 2022 αφού βρίσκονται ήδη στα 45 δισ. ευρώ.

4ον. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 154,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

–5ον. Ο κύκλος εργασιών επιχειρήσεων το α’ εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε 203 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019 που ήταν 153 δισ. ευρώ.

–6ον. Τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών υποχώρησαν στο 10% του συνόλου των δανείων, έναντι 44% του συνόλου, τον Ιούνιο του 2019.

–7ον. Η ανεργία έχει υποχωρήσει περίπου 6 μονάδες, σε σχέση με το 2019, και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνά τα 4,2 εκατ. πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το Embryolab καινοτομεί στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή-Η συμμετοχή στην έκθεση Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΦΩΤΟ)

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν όλο το Κουπιάνσκ – Μοίρασαν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους

Εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη η 2η Διεθνής Έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας Beyond

Επικοινωνία Ντράγκι-Μελόνι για την ενεργειακή κρίση

Nord Stream AG: Περιμένει επίσημη άδεια για να ξεκινήσει την εκτίμηση της ζημιάς

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top