Βέροια: Αίτημα για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης – Ακολουθεί η Πέλλα

Βέροια: Αίτημα για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης – Ακολουθεί η Πέλλα

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Για «ολική καταστροφή που αγγίζει τα επίπεδα του 2003» στις αγροτικές καλλιέργειες κάνει λόγο ο δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιατζίδης, ο οποίος έχει υποβάλλει αίτημα προς τις αρχές, ώστε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Είχαμε τους παγετούς της 25ης και 26ης Μαρτίου, οι οποίοι προκάλεσαν αρκετές ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής, όμως δυστυχώς στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας το φαινόμενο επαναλήφθηκε με αποτέλεσμα να επέλθουν ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές τις οποίες μπορούμε να συγκρίνουμε μόνο με αυτές του 2003 όπου στη Βέροια δεν είχε μείνει σχεδόν τίποτα» αναφέρει στο GRTimes ο κ. Βοργιατζίδης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο και τα στοιχεία που έχουν δοθεί από αγροτικούς συνεταιρισμούς και συλλόγους, μεγάλες ζημιές καταγράφονται κυρίως στις καλλιέργειες ροδακίνων, συμπύρηνων, κερασιών, ακτινιδίων, βερικόκων, δαμάσκηνων που αποτελούν ουσιαστικά τη βάση της αγροτικής παραγωγής στην Ημαθία.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο και στη Πέλλα

Αντίστοιχη ωστόσο, είναι η εικόνα και στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με τον αντιπεριφερειάρχη, Ιορδάνη Τζαμτζή να είναι έτοιμος να προχωρήσει στην υποβολή ανάλογου αιτήματος προς τις αρχές. «Εξετάζουμε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο γιατί η ενημέρωση που έχω αλλά και οι αυτοψίες που πραγματοποίησα σε αγροτικές περιοχές έδειξαν ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες. Δυστυχώς την περασμένη εβδομάδα οι θερμοκρασίες, έπεσαν στο -3 και -4, είχαμε έναν πολύ ύπουλο καιρό, ο οποίος τώρα που καλυτέρεψε ανέδειξε και τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε» ανέφερε ο κ. Τζαμτζής στο GRTimes.

Χρονοβόρα η διαδικασία

Να σημειωθεί πάντως -όπως αναφέρει και ο δήμαρχος Βέροιας – η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, καθώς «θα πρέπει να προσληφθούν άμεσα επιπλέον γεωπόνοι στους τοπικούς ΕΛΓΑ, οι οποίοι θα προβούν στους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής», ενώ όλη αυτή η διαδικασία δεν θα επηρεάσει μόνο τον αγροτικό κόσμο, αλλά και πολλά επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτόν.

«Υπάρχουν οι εργαζόμενοι στην κομποστοποίηση, στα διαλογητήρια των φρούτων, αλλά και οι μεταφορείς, που θα επηρεαστούν άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί. Για τους λόγους αυτούς ζητάμε να κηρυχθεί η περιοχή μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κατέληξε ο Κ. Βοργιατζίδης στο GRTimes.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ