Βέροια-Λιανεμπόριο: “Βουτιά” στον τζίρο, “άνθρακες” οι εκπτώσεις

Βέροια-Λιανεμπόριο: “Βουτιά” στον τζίρο, “άνθρακες” οι εκπτώσεις

Αποκαρδιωτική χαρακτηρίζουν την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα οι επιχειρηματίες της Βέροιας, η οποία κατά την εορταστική περίοδο κατέγραψε μείωση 40% σε σχέση με το 2019, ενώ και η πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων ήταν καταστροφική. «Ευελπιστούμε ότι θα κινηθούμε λίγο, όταν θα πληρωθούν οι συντάξεις» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Τσιπουρίδου προσθέτοντας ότι, ήδη, με επιστολή τους προς τον υπουργό Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τους τοπικούς βουλευτές της Ημαθίας, ζητούν άμεσα, λήψη μέτρων για τη βιωσιμότητα του λιανεμπορίου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μπορεί τα εμπορικά καταστήματα να έχουν ξεκινήσει ήδη ελκυστικές προσφορές και εκπτώσεις που αγγίζουν και το 70%, στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων, μεταξύ 10 Ιανουαρίου και 28 Φεβρουαρίου 2022, ωστόσο η εικόνα που επικρατεί στα καταστήματα της Βέροιας είναι αποκαρδιωτική, όπως την χαρακτηρίζουν.

Χθες, Κυριακή 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το νόμο, τα εμπορικά καταστήματα είχαν το δικαίωμα να ανοίξουν, ωστόσο όπως αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Τσιπουρίδου, «η επίσημη θέση του Εμπορικού Συλλόγου είναι να μην ανοίγουν» προσθέτοντας ότι κάποιες επιχειρήσεις άνοιξαν, όμως η κίνηση ήταν υποτονική. Όπως η ίδια προσθέτει, «φάνηκε ότι η κατανάλωση δεν είναι θέμα ημερών, είναι θέμα χρημάτων».

Σήμερα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, η Βέροια τιμά και εορτάζει τον πολιούχο της, τον Όσιο Αντώνιο το Νέο, ωστόσο, τόσο τα εμπορικά καταστήματα όσο και οι δημόσιες υπηρεσίες θα είναι σε λειτουργία.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, πριν 31 χρόνια, και συγκεκριμένα το 1991 είχε ψηφιστεί από τους φορείς της πόλης, αυτή η μέρα να λειτουργεί ως προσκύνημα, και, έκτοτε, κάθε χρόνο ανήμερα του Αγίου Αντωνίου, μετά τη Θεία Λειτουργία, τα καταστήματα είναι ανοιχτά, και συγκεκριμένα, θα ανοίξουν λίγο μετά τις 11 το πρωί.

Μείωση τζίρου 40%

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες όλο αυτό το διάστημα, και αφενός κατά την εορταστική περίοδο – ημέρες που, υπό κανονικές συνθήκες, καταγράφεται αύξηση του τζίρου-, σημείωσαν πτώση, αφετέρου και την πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων η εικόνα ήταν απογοητευτική, με αποτέλεσμα να ζητούν από την Πολιτεία άμεση λήψη μέτρων για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.

«Από το Νοέμβριο και μετά, που ξεκίνησε ο περιορισμός των μέτρων κατά της πανδημίας, με την επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης είτε rapid test για τους ανεμβολίαστους η πτώση ήταν κατακόρυφη» δηλώνει με έντονο προβληματισμό στο GRTimes.gr η πρόεδρος του ΕΣΒ.

Η ίδια προσθέτει ότι και η πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων κινήθηκε ιδιαίτερα αρνητικά, ενώ οι λίγες ελπίδες τους εναποθέτονται με τις πληρωμές των συντάξεων, των κοινωνικών επιδομάτων κτλ.

Σε επιστολή που απεστάλη στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και στους τοπικούς βουλευτές της Ημαθίας, η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας περιγράφει τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει οι έμποροι της πόλης, μετά τους μειωμένους τζίρους που καταγράφηκαν κατά την εορταστική περίοδο, αλλά και την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων.  Μάλιστα, τα μέλη της Διοίκησης καλούν τον αρμόδιο υπουργό να αφουγκραστεί τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες και προτείνουν την λήψη νέων μέτρων που θα βοηθήσουν στην βιωσιμότητα του λιανεμπορίου.

Οι προτάσεις του ΕΣΒ

Με τον προβληματισμό να κυριαρχεί για το πώς οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου θα ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους, δίχως ρευστότητα, καταθέτουν τις προτάσεις τους για άμεση στήριξη όπως:

-Την παράταση του μέτρου χωρίς τόκους και προσαυξήσεις για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ούτως ώστε να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά και να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η υγειονομική κρίση

– Την κάλυψη των πάγιων δαπανών

– Τη δυνατότητα αποπληρωμής όλων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε βάθος χρόνου. Σε αντίθετη περίπτωση, μεγάλο μέρος των οφειλών θα παραμείνει ανείσπρακτο γιατί πολλές επιχειρήσεις με συσσωρευμένα προ πανδημίας χρέη, δεν αντέχουν να αποπληρώνουν ταυτόχρονα τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τις μεγάλες καταβολές που αντιστοιχούν στις ρυθμίσεις

-Επίσης, θα πρέπει να μετατεθεί ο χρόνος καταβολής των υποχρεώσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

– Τέλος, είναι αναγκαίο να εξετάσετε την επαναφορά και λειτουργία του Προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία και για τα εμπορικά καταστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Εκπτώσεις και ανοιχτά καταστήματα έφεραν κόσμο στην αγορά (ΦΩΤΟ)

Πρεμιέρα σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσεις 2022 – Ποια Κυριακή θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά

Σέλι: «Βούλιαξε» από κόσμο, φράκαρε από αυτοκίνητα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top