Βέροια: Το ρεβανί είναι έτοιμο να «γλυκάνει» τις Βρυξέλλες και να γίνει προϊόν ΠΓΕ

Βέροια: Το ρεβανί είναι έτοιμο να «γλυκάνει» τις Βρυξέλλες και να γίνει προϊόν ΠΓΕ

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Στη λίστα των προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ετικέτα «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» είναι έτοιμο να μπει το παραδοσιακό ρεβανί της Βέροιας, το οποίο επί σειρά ετών, μαζί με τα ροδάκινα, αποτελεί ναυαρχίδα της γαστρονομίας στην περιοχή.

Για τον λόγο αυτό, σήμερα το απόγευμα στη Βέροια είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των υπευθύνων του υπουργείου Εσωτερικών, αρμοδίων για τη Μακεδονία και τη Θράκη, με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς επίσης και εκπροσώπους του εμπορικού κλάδου της περιοχής, όπως ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ημαθίας, ο Εμπορικός Σύλλογος κ.α. προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμπλήρωση του φακέλου που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες.

«Για εμάς ο στόχος είναι διπλός. Θέλουμε αφενός να κατοχυρώσουμε την γεωγραφική ένδειξη και σε δεύτερο βαθμό να βάλουμε ένα λιθαράκι στην τουριστική εξωστρέφεια της πόλη μας. Είναι ιδανικό ένα προϊόν να συνδέεται με έναν τόπο, πολύ δε περισσότερο όταν μιλάμε για ένα τόσο νόστιμο γλύκισμα όπως το ρεβανί» ανέφερε χαρακτηριστικά στο GRTimes ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης.

Πολύ τιμητικό για εμάς το γεγονός

Μιλώντας για το ίδιο θέμα στο GRTimes, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Βέροιας, Λάζαρος Ασλανίδης, έκανε λόγο για μια πολύ τιμητική επιλογή που θα την αναδείξει διεθνώς περιοχή και προϊόν.

«Για εμάς είναι μια πολύ τιμητική κίνηση. Ανεξάρτητα εάν απομένουν βήματα για την ολοκλήρωσή της με αίσια κατάληξη, εμείς θα καλοδεχτούμε το προϊόν με την καινούργια ένδειξη. Θεωρούμε ότι ζούμε στην περίοδο των πιστοποιήσεων και το ρεβανί μαζί με το ροδάκινο είναι τα πρώτα προϊόντα της Ημαθίας που αφορούν τη γαστρονομία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι αμέσως μετά το συμπλήρωμα και την αποστολή του σχετικού φακέλου στις Βρυξέλλες, για την οριστική λήψη της απόφασης και την επισημοποίηση του γεγονότος απαιτούνται ακόμη από 9 μήνες μέχρι ένας χρόνος.

Τι είναι η ένδειξη ΠΓΕ

Η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου μια συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του καταγωγή.

Αναλυτικά πρόκειται για:

Προϊόντα

Τρόφιμα, Γεωργικά προϊόντα και Οίνοι

Προδιαγραφές

Για τα περισσότερα προϊόντα, τουλάχιστον ένα από τα στάδια της παραγωγής, της μεταποίησης ή της παρασκευής πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στην περίπτωση των οίνων, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 80% των χρησιμοποιούμενων σταφυλιών πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από τη γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγεται πραγματικά ο οίνος.  

Παράδειγμα

Το χοιρομέρι με την ΠΓΕ Westfälischer Knochenschinken παράγεται στη Βεστφαλία της Γερμανίας με πατροπαράδοτες τεχνικές, αλλά το χρησιμοποιούμενο κρέας δεν προέρχεται αποκλειστικά από ζώα που γεννήθηκαν και εκτράφηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή της Γερμανίας.

Ετικέτα

-Υποχρεωτική για τα τρόφιμα, τα γεωργικά προϊόντα

-Προαιρετική για τους οίνους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top