Βόλος – Πήλιο: Προορισμός για αυθεντικές εμπειρίες – Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού στο GRTimes.gr

Βόλος – Πήλιο: Προορισμός για αυθεντικές εμπειρίες – Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού στο GRTimes.gr

Μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, στο μέσο περίπου της χώρας, και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια, ο Βόλος, φυσικό λιμάνι του Παγασητικού κόλπου, σε απόσταση αναπνοής από το μυθικό βουνό του Πηλίου με τα 24 γραφικά του χωριά. «Ο Βόλος και το Πήλιο είναι προορισμός που απευθύνεται στους ταξιδιώτες που αναζητούν την αυθεντική εμπειρία, απευθύνεται σε ανθρώπους που αναζητούν την αυθεντική Ελλάδα» δηλώνει στο GRTimes.gr η Αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Βόλου Γεωργία Μποντού Τοκαλή εξηγώντας παράλληλα το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του δήμου Βόλου.

Συνέντευξη: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

«Η περιοχή μας, ο Βόλος και το Πήλιο, είναι ένας προορισμός ο οποίος αντιστέκεται στον μαζικό τουρισμό και παράλληλα απευθύνεται στους ταξιδιώτες που αναζητούν την αυθεντική εμπειρία, την αυθεντική Ελλάδα» αναφέρει στο GRTimes.gr η Αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Βόλου Γεωργία Μποντού Τοκαλή στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε 8-10 Απριλίου.

Κάτι που βεβαίως το διαπιστώσαμε κα ιδίοις όμμασι, δίνοντας το ‘παρών’ και συμμετέχοντας στις δράσεις στις οποίες εστιάζει το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του δήμου Βόλου, στην ανάδειξη τεσσάρων μορφών τουρισμού.

Όπως μας εξηγεί η αντιδήμαρχος Τουρισμού Βόλου εστιάζει σε τέσσερις άξονες:

α. τον πολιτιστικό τουρισμό

β. τον περιπατητικό τουρισμό

γ. τον θαλάσσιο τουρισμό

δ. τον γαστρονομικό τουρισμό.

«Εστιάζουμε στον πολιτιστικό τουρισμό, καθώς η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πάρα πολύ πλούσια» δήλωσε η κα. Μποντού Τοκαλή, αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στα μουσεία, την ιστορία, τη μυθολογία, τη μυθική Αργώ – το έμβλημα της πόλης του Βόλου- αφού από εκεί ξεκίνησε με τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες με σκοπό να ταξιδέψουν στην Κολχίδα της Μαύρης Θάλασσας για να φέρουν πίσω το ‘χρυσόμαλλο δέρας’.

Όπως η ίδια δήλωσε, στον προγραμματισμό της τοπικής αρχής είναι η δημιουργία του μουσείου της Αργούς, το οποίο θα ανεγερθεί στο Πεδίο του Άρεως, στην παραλία της πόλης. Ο δήμος Βόλου όπως επισημαίνεται έχει ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες ενώ να σημειώσουμε ότι έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 14 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σήμανση μονοπατιών σε 21 διαδρομές

Η περιοχή του Πηλίου, μεταξύ άλλων, φημίζεται για τα μονοπάτια και τα καλντερίμια που ενώνουν οικισμούς και παλαιότερα πριν τη διάνοιξη δρόμων, γινόταν μέσω αυτών η πρόσβαση από το ένα χωριό στ’ άλλο.

Όπως επισημαίνει η αντιδήμαρχος Τουρισμού, «το μαγικό βουνό του Πηλίου μας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε τον περιπατητικό τουρισμό, με τα μονοπάτια του Πηλίου, που ως δημοτική αρχή τα έχουμε εντάξει σε πρόγραμμα Leader» εξηγώντας πως ξεκινάει η ανάδειξή τους, μέσα από την καθαριότητα αλλά και τη σήμανση με πέντε (5) ειδών πινακίδες, σε 21 διαδρομές και σε μήκος 120 χλμ.

«Τα μονοπάτια μας αποτελούν ένα τουριστικό προϊόν που συνδυάζει την επαφή με τη φύση, με τον πολιτισμό, τους μύθους, είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουμε ακόμη περισσότερο την αυθεντικότητα της φιλοξενίας του Πηλίου» δηλώνει η κα. Μποντού Τοκαλή επισημαίνοντας πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των πρώτων πινακίδων, με το έργο να παραδίδεται μέσα στο καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν εκδοθεί σχετικοί χάρτες που έχουν τον τίτλο Pelion Routes.

Εκτός από το βουνό και η… θάλασσα

Ο Βόλος και το Πήλιο είναι ένας προνομιακός τόπος που συνδυάζει άριστα τη θάλασσα και το βουνό, και μέσα σε λίγη ώρα, μπορεί να κάνεις σκι στο χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια και στη συνέχεια να πίνεις τα τσιπουράκια σου στη θάλασσα.

Άλλη μια μορφή εναλλακτικής μορφής τουρισμού στην οποία εστιάζει ο δήμος Βόλου είναι και ο θαλάσσιος τουρισμός, τον οποίο ενισχύουν μέσα από την προβολή του στις διάφορες εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όπως επισήμανε η κα. Μποντού Τοκαλή στο GRTimes.gr, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάθε εβδομάδα ξεκινούν από το λιμάνι του Βόλου 164 σκάφη για ιστιοπλοϊκές διαδρομές, δίνοντας στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα της ελευθερίας, το να προσεγγίσουν σημεία που δεν μπορεί να φτάσει κανείς με άλλον τρόπο.

«Ενισχύουμε τον τομέα της θάλασσας, δίνουμε βαρύτητα στις παραλίες μας, το παραλιακό μέτωπο του Βόλου εκτείνεται σε μήκος περίπου 60 χλμ., και τα τελευταία χρόνια έχουμε αξιοποιήσει τις παραλίες μας και έχουμε βραβευτεί με Γαλάζιες Σημαίες» ανέφερε η αντιδήμαρχος η οποία στάθηκε και στα δικαιώματα όλων των συμπολιτών μας.

«Δίνουμε έμφαση στο σύνθημα «διακοπές για όλους», και τι σημαίνει αυτό, ότι σε τέσσερις (4) παραλίες – Νέα Αγχίαλο, Αλυκές, Άναυβρο και Καρνάγιο- με τα συστήματα Sea Access, υπάρχει η δυνατότητα για άτομα με κινητικά προβλήματα  να μπορούν να έχουν πρόσβαση και να απολαμβάνουν τη θάλασσα» εξηγεί.

Σχετικά με τη Γαλάζια Σημαία, αυτή κυματίζει σε 11 παραλίες του Δήμου Βόλου, ο οποίος στο παραλιακό του μέτωπο φτάνει μέχρι τα Κάτω Λεχώνια (και ορεινά μέχρι τα Χάνια).

Τα φημισμένα τσιπουράδικα και η υποβολή για εγγραφή στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Τελευταίος πυλώνας ανάπτυξης και προώθησης από το δήμο Βόλου είναι αναμφίβολα η  γαστρονομία της περιοχής, τα τσιπουράδικα του Βόλου, που είναι και η μοναδική περιοχή όπου υπάρχουν.

«Έχουμε στόχο να τα αναδείξουμε ακόμη περισσότερο’  τα τσιπουράδικα του Βόλου είναι τα πιο κοινωνικά εστιατόρια της Ελλάδας, είναι ένας τρόπος ζωής όπου οι γαστρονομικές αναμνήσεις αποτυπώνονται πολύ έντονα και αυτό μας χαροποιεί» δηλώνει η αντιδήμαρχος Τουρισμού Γεωργία Μποντού Τοκαλή και προσθέτει χαρακτηριστικά «πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ‘πάμε στο Βόλο για τα τσιπουράδικα;».

Όπως η ίδια αναφέρει ο Δήμος Βόλου έχει καταθέσει φάκελο προκειμένου τα τσιπουράδικα του Βόλου να ενταχθούν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Πρόσφατα, η υποβολή της πρότασης για την εγγραφή των τσιπουράδικων του Βόλου και της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (περίοδος 2022) πέρασε στο Β’ στάδιο της διαδικασίας ενώ θα ακολουθήσει και τρίτο στάδιο, προκειμένου το στοιχείο, κατόπιν σχετικής εισήγησης να εγγραφεί ή μη.

Τα φημισμένα τσιπουράδικα

Τσιπουράδικα επί της παραλιακής του Βόλου, στα στενά του δρομάκια αλλά και στη Νέα Ιωνία. Τα τσιπουράδικα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας με ιστορία 100 ετών, εκτός από στοιχείο σύμφυτο με την τοπική κοινωνία, αποτελούν μια ζώσα παράδοση στον ενιαίο Δήμο Βόλου.

Τα πρώτα παραδοσιακά μικρασιατικά τσιπουράδικα εμφανίστηκαν στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία μετά το 1922, από τους πρόσφυγες της Μικρασίας που εγκαταστάθηκαν στον Βόλο και δούλευαν στη θάλασσα και στο λιμάνι. Το μεσημέρι, μετά τη δουλειά, μαζεύονταν στα καφενεδάκια του λιμανιού και στα στενά της Νέας Ιωνίας και του Βόλου πίνοντας το τσιπουράκι τους, που το συνόδευαν με μεζέδες, σερβιρισμένους πάντα σε μικρά πιατάκια. Η εξέλιξη στην κουζίνα των τσιπουράδικων του Βόλου και της Νέας Ιωνίας μπολιάστηκε από τους μεζέδες της θάλασσας, ενισχύθηκε με μαγειρευτά, τα οποία συνήθως μαγείρευαν οι γυναίκες των ιδιοκτητών των τσιπουράδικων, εμπλουτίστηκε με ιδιαίτερους μεζέδες όπως γυαλιστερές και οστρακοειδή και άλλες γαστρονομικές απολαύσεις.

Σήμερα στον ενιαίο Δήμο Βόλου υπάρχουν εκατοντάδες τσιπουράδικα, στα οποία συγκεντρώνονται οικογένειες του Βόλου και χιλιάδες επισκέπτες, για να μιλήσουν, να συνευρεθούν και να γευτούν τους περίφημους τσιπουρομέζεδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τουρισμός για ΑμεΑ: Δύσκολη η προσβασιμότητα σε τουριστικές επιχειρήσεις – Απαιτείται χαμόγελο και εκπαίδευση

Βόλος – Πήλιο: Εξωστρέφεια και 12μηνος τουρισμός – Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού στο GRTimes.gr

Η Μακεδονική κουζίνα και ο αγιορείτικος μπακαλιάρος ταξιδεύουν στα πέρατα της γης

Κικίλιας: Συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με την Google

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top