Άδεια τα κάμπινγκ και τα ενοικιαζόμενα, στη Χαλκιδική

Άδεια τα κάμπινγκ και τα ενοικιαζόμενα, στη Χαλκιδική

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Σκούρα ή μάλλον «άδεια» είναι τα πράγματα στα κάμπινγκ και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Χαλκιδικής, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι θα συμβεί σε περίπτωση εκδήλωσης κρουσμάτων του covid-19, καθώς όπως δήλωσε στο GRTimes.gr o κ. Αντώνης Δεληδημητρίου πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Κάμπινγκ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ, υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία στις υγειονομικές οδηγίες που έχουν δοθεί.

Από τα 32 κάμπινγκ που υπάρχουν στη Χαλκιδική, με συνολικά περίπου 10.000 θέσεις, τα περισσότερα έχουν ανοίξει αλλά ακόμη είναι ουσιαστικά άδεια και, τα υπόλοιπα, εκτιμάται ότι θα ανοίξουν στις επόμενες ημέρες, εκτός και εάν τα κόστη κάλυψης των ιατρικών δαπανών σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο αποτρέψουν κάποιες επιχειρήσεις από το να λειτουργήσουν.

«Το 50%-60% των τουριστών που κατασκηνώνουν στα κάμπινγκ είναι αλλοδαποί, πολλοί Βαλκάνιοι αλλά και Δυτικοευρωπαίοι, ενώ ο Αύγουστος είναι συνήθως ο μήνας των Ιταλών. Φέτος με την Ιταλία να βρίσκεται στην «εθνική του κορωνοϊού», δεν ξέρουμε αν θα έχουμε Ιταλούς κατασκηνωτές. Έως τώρα έχουμε κάποιες κρατήσεις αλλά συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, πολύ λίγες γι’ αυτό και τα άτομα που θα απασχοληθούν από τις επιχειρήσεις είναι λιγότερα κατά 35%-40%», είπε ο κ. Δεληδημητρίου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ Χαλκιδικής επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα σημεία σε σχέση με τις υγειονομικού χαρακτήρα απαιτήσεις που έχουν τεθεί από πλευράς υπουργείων.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να συνάψουμε συμβάσεις με γιατρούς, τις οποίες και θα πρέπει να αναρτήσουμε σε πλατφόρμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Ωστόσο στη Χαλκιδική οι γιατροί είναι λίγοι σε αριθμό, ενώ πέραν αυτού, δεν έχει οριστεί το ύψος της αποζημίωσής τους, με τα ποσά που ζητούνται να διαφέρουν σημαντικά. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί το ποιος θα καταβάλει το κόστος σε περίπτωση που τουρίστας εκδηλώσει συμπτώματα – βήχα, καταρροή π.χ.- και κληθεί γιατρός να τον εξετάσει. Θα πληρώσει η επιχείρηση ή ο φιλοξενούμενος; Θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη, όπως και τιμολόγιο για επίσκεψη γιατρού στη διάρκεια της νύχτας ή του Σαββατοκύριακου» εξήγησε ο κ. Δεληδημητρίου για να προσθέσει:

«Επίσης, σε περίπτωση κρούσματος ο τουρίστας θα πρέπει να απομονωθεί στο κατασκηνωτικό του μέσο, δηλαδή στη σκηνή ή στο τροχόσπιτό του, εκτός και αν κριθεί αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Στην περίπτωση κρουσμάτων,  η κατάσταση δυσχεραίνεται για την επιχείρηση, ενώ προκύπτει και πρόσθετο κόστος. Σε χρονιές με τόσο χαμηλές πληρότητες, τις οποίες ακόμη δεν μπορούμε καν να σταθμίσουμε, κάθε επιβάρυνση του κόστους, μετράει πολλαπλά».

Ο κ. Δεληδημητρίου τονίζει ότι δεν υπάρχει λεπτομερής πρόβλεψη  για το πως θα πρέπει να αντιμετωπισθούν τυχόν κρούσματα και πως υπάρχει κίνδυνος, να χαθούν τα οφέλη από τη μέχρι σήμερα επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας.

«Το 2020 είναι μία χρονιά χαμένη για τον τουρισμό, θα πρέπει να προσέξουμε για να μη χαθεί και το 2021», υποστήριξε ο κ. Δεληδημητρίου, λέγοντας ότι η σεζόν φέτος θα στηριχθεί στους Έλληνες, τους πελάτες που είναι «ερωτευμένοι» με τη Χαλκιδική, τις θάλασσές της και το κάμπινγκ σαν τρόπο διακοπών.

«Οι τακτικοί μας πελάτες θα έρθουν αλλά για μικρότερη περίοδο και οπωσδήποτε ο εσωτερικός τουρισμός δεν μπορεί να καλύψει την μεγάλη απώλεια από τον εισερχόμενο. Περιμένουμε ότι θα δουλέψουμε από τα μέσα Ιουλίου ως και τον Αύγουστο, αλλά με ενάμισι μήνα και μάλιστα μικρότερων πληροτήτων, η χρονιά δεν σώζεται», κατέληξε ο επιχειρηματίας.

Ελάχιστοι Σέρβοι και Βούλγαροι

Οι επιχειρήσεις των ενοικιαζομένων δωματίων, δεν αντιμετωπίζουν τις πολύ υψηλότερες μισθολογικές δαπάνες των κάμπινγκ και των ξενοδοχείων, όμως παρόλα αυτά οι μισές δεν έχουν ακόμη ανοίξει.

«Η κατάσταση περιγράφεται με μία λέξη, «χάλια». Οι πληρότητες όσων καταλυμάτων άνοιξαν είναι γύρω στο 20%,  ελάχιστοι τουρίστες, μερικοί Βούλγαροι και λίγο περισσότεροι Σέρβοι . Αυτοί που ήρθαν είχαν κάνει κρατήσεις μέσω πρακτορείων από το χειμώνα. Αλλά οι πελάτες είναι μετρημένοι, ελάχιστοι και πέραν αυτού, οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν το φόβο της εκδήλωσης κρουσμάτων covid-19», είπε στο GRTimes.gr o κ. Δημήτρης Χαδαλής , πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής.

Στις επιχειρήσεις των ενοικιαζομένων δωματίων, οι απασχολούμενοι είναι λίγοι καθώς ως επί το πλείστον τις διάφορες εργασίες αναλαμβάνουν τα μέλη των οικογενειών που έχουν επενδύσει σε αυτά τα καταλύματα.  Αυτός είναι και ένας λόγος, που πολλοί καθυστερούν να ανοίξουν γιατί πάνε με το «βλέποντας και κάνοντας». Εάν υπάρξουν κρατήσεις από το εξωτερικό ή και κάποιο ενδιαφέρον από Έλληνες με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, είναι εύκολο να ανοίξουν σε σύντομο χρόνο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε μία ξενοδοχειακή μονάδα ή σε κάμπινγκ, που χρειάζονται, ανάλογα με το μέγεθός τους, από λίγες ως και πολλές δεκάδες προσωπικού.

«Οι επιχειρήσεις των ενοικιαζομένων, επειδή έχουν λιγότερα των 50 δωματίων, δεν είναι υποχρεωμένες να υπογράψουν συμβάσεις με γιατρούς. Εάν υπάρξει ανάγκη, έχουμε έρθει σε συνεννόηση με τοπικούς γιατρούς για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Προς το παρόν, οι κρατήσεις που έγιναν είναι ελάχιστες και κυρίως για το μήνα Αύγουστο. Αυτό που κυρίως μας απασχολεί είναι το να μην εκδηλωθούν κρούσματα και , σε περίπτωση που εκδηλωθούν, πως θα αντιμετωπισθούν. Υπάρχει ανησυχία από τη στιγμή που άνοιξαν τα σύνορα στον εισερχόμενο τουρισμό», πρόσθεσε ο κ. Χαδαλής.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top