Μετά τη δοκιμή του μεστού AKRATHOS Xinomavro 2016, είχε έρθει η ώρα για το GRTimes.gr, να γνωρίσει αυτή τη «διεθνή των οινοποιών» που στα υψώματα γύρω από τη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, στις ανατολικές πλαγιές του Χολομώντα, βιολογικά καλλιεργεί και παράγει κρασιά αξιώσεων.
Έτσι κι΄έγινε, για να διαπιστώσουμε την πολύ σοβαρή καλλιεργητική και οινοποιητική δουλειά που γίνεται από τους Μπεκραίους, τον κ. Χαράλαμπο Μπεκρή και το γιό του Πάνο, που έχουν πάρει πάνω τους την ευθύνη του Κτήματος Akrathos και της Akrathos Newlands Winery, υποστηριζόμενοι από τον «ιπτάμενο» οινολόγο Κυριάκο Κυνηγόπουλο, τον Θεσσαλονικιό που έχει κάνει δεύτερη πατρίδα του τη Βουργουνδία.
Άμα τραβάει η φλέβα – οικογενειακή παράδοση
Το Κτήμα Αkrathos, εκεί στην άκρη του Άθωνα, έχει τη δική του ιστορία που ξεκινάει από την αγάπη του Χαράλαμπου Μπεκρή για τη γη, την αμπελουργία, το κρασί.
Με καταγωγή από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, δεύτερης γενιάς οινοπαραγωγός, ο Χαράλαμπος Μπεκρής βρέθηκε στην περιοχή το 1998 σαν στέλεχος της τότε TVX Hellas. Kι’ όπως είπε ο γιός του Πάνος, «είδε τα τούμπια, τους λόφους της Μεγάλης Παναγίας και οραματίστηκε τη δημιουργία αμπελώνα».
Το όραμα του Χαράλαμπου- Μπάμπη Μπεκρή συνεπήρε τη διεθνή ομάδα που τον στήριξε στην πραγμάτωσή του. Έτσι, σταδιακά και αφού έγιναν εδαφολογικές αναλύσεις, το 2008 αγοράσθηκαν στην τοποθεσία Καρούδες οι πρώτες εκτάσεις γης, σε υψόμετρο 550-770 μέτρων και άρχισαν οι φυτεύσεις κυρίως ελληνικών ποικιλιών στα αργιλοαμμώδη και σχιστολιθικά εδάφη που δροσίζονται από τη θαλάσσια αύρα.
Οι πρώτες φυτεύσεις έγιναν το 2010 και στη συνέχεια μεταξύ 2012- 2015 oλοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου, το οποίο πλέον είναι επισκέψιμο και προσανατολισμένο, όχι μόνο στην παραγωγή ποιοτικών βιολογικών κρασιών (πιστοποίηση από ΔΗΩ), αλλά και στον οινοτουρισμό.
Κάθε ημέρα, από το πρωί ως το βράδυ, στο Κτήμα είναι ο Πάνος Μπεκρής με τη σύζυγό του Αιμιλία Μπεκρή, ενώ ο Χαράλαμπος Μπεκρής «τρέχει» τις πωλήσεις στο υπόλοιπο της χώρας.
Οι βασικές ποικιλίες του Κτήματος είναι το Ασύρτικο, το Ξινόμαυρο και το Αηγιωργίτικο, ενώ από δίπλα φυτεύτηκαν η Μαλαγουζιά και οι διεθνείς Syrah, Sauvignon Blanc και Gewurtztraminer, για να «βοηθήσουν» στα blends. Στα 105 στρέμματα του ιδιόκτητου αμπελώνα, τα 55 είναι φυτεμένα με Ασύρτικο, το οποίο φέρνει το 60% των πωλήσεων του Akrathos. Yπάρχουν και 15 στρέμματα σε αγρανάπαυση που στα επόμενα χρόνια το πιθανότερο είναι να φυτευτούνε με πρέμνα Ασύρτικου, αυτή την τόσο δυναμική ελληνική λευκή ποικιλία που δίνει εξαιρετικά κρασιά και από αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας.
Μετρημένη σε φιάλες, η ετήσια παραγωγή του Akrathos, κυμαίνεται μεταξύ 40.000- 45.000.
Τα κρασιά του Akrathos
Ως σήμερα τα κρασιά του Akrathos είναι τέσσερα, δύο λευκά και δύο ερυθρά. Μονοποικιλιακά από Ασύρτικο και Ξινόμαυρο και blendς, το λευκό Oros από Ασύρτικο και Sauvignon Blanc και, το ερυθρό Philosopher από Aηγιωργίτικο 90% με ένα touch 10% Ξινόμαυρου.
Την πρώτη μεγάλη εμπορική ώθηση τα κρασιά του Akrathos, πήραν με το Assyrtiko, όταν αυτό, από τον master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη συμπεριλήφθηκε στη λίστα κρασιών για τη business class της Aegean, ενώ ακολούθησε και η βράβευση του με χρυσό μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων της Θεσσαλονίκης.
Σε τούτη τη φάση, όπως εξήγησε ο Πάνος Μπεκρής, δοκιμάζονται νέοι, πειραματικοί οίνοι, με σκοπό την τοποθέτηση στην αγορά καινούργιων ετικετών, είτε ακόμη ενός μονοποικιλιακού κρασιού, είτε και νέων blends.
Τα κρασιά του Akrathos απευθύνονται στον καταναλωτή μέσα από την κρύα αγορά της εστίασης και προσφέρονται σε ορισμένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης της Αθήνας και της Νότιας Ελλάδας, αλλά και τουριστικών νησιών όπως της Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης και Σίφνου.
Από πέρυσι έγιναν και κάποιες εξαγωγές σε Αυστρία, Ελβετία και Γερμανία, στην Κολωνία συγκεκριμένα, πάλι σε εστιατόρια.
Έμφαση στον οινοτουρισμό
Υπεύθυνος Φιλοξενίας ο κ. Πάνος Μπεκρής, εξηγεί μεταξύ γευσιγνωσιών, ότι από πέρυσι το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και μάλιστα φέτος, σχεδόν μέρα παρά μέρα, δέχεται αρκετούς Έλληνες αλλά και ξένους επισκέπτες, πολλούς Ρώσους, αλλά και Ρουμάνους, Μολδαβούς και Σέρβους, παρέες που τις περισσότερες φορές έχουν δοκιμάσει τα κρασιά του Κτήματος σε εστιατόρια της Χαλκιδικής.
Ωστόσο το Akrathos, σύντομα θα μπορεί και να φιλοξενήσει οινοτουρίστες, καθώς ήδη στον όροφο του κτιρίου που στεγάζει τον εσωτερικό χώρο γευσιγνωσίας, έχουν δημιουργηθεί δύο αυτόνομα δωμάτια φιλοξενίας, ενώ για την ίδια χρήση, έχει κτιστεί με πέτρα και ένα ανεξάρτητο, μονόχωρο σπιτάκι.
«Έκανα σπουδές Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, αλλά από το 2014 και μετά με τράβηξε το Κτήμα. Παρακολούθησα το 18μηνο σεμινάριο Αμπελουργίας του καθηγητή του ΑΠΘ Στέφανου Κουνδουρά, το σεμινάριο της Genius in Gastronomy και στόχο έχω να παρακολουθήσω και το σεμινάριο του WSPC του κ. Λαζαράκη.
«Ο πατέρας μου έχει στο DNA του την οινοποίηση και φαίνεται πως την αγάπη για το αμπέλι και το κρασί μου την κληροδότησε», λέει χαμογελαστά ο Πάνος Μπεκρής, συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης που από τα γόνιμα χώματα της Μεσσηνίας, βρήκε γη και άπλωσε στη Χαλκιδική.