ΑΛΟΥΜΥΛ: Ετοιμάζεται η Ξάνθη, για εξαγωγές στη Γαλλία

ΑΛΟΥΜΥΛ: Ετοιμάζεται η Ξάνθη, για εξαγωγές στη Γαλλία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΑΛΟΥΜΥΛ στην Ξάνθη αποτελεί και συμβολικά την καλύτερη δικαίωση των προσπαθειών του Ομίλου, να ξεπεράσει τα προβλήματα που είχε προξενήσει η πολυετής οικονομική κρίση. Kι’όχι μόνο θα ξαναλειτουργήσει τον Απρίλιο το εργοστάσιο της Ξάνθης, αλλά  θα παράγει υψηλής προστιθέμενης αξίας αρχιτεκτονικά προφίλ για την αγορά της Γαλλίας, τη μεγαλύτερη διεθνή αγορά για τον Όμιλο.

Για την απόφαση επαναλειτουργίας του παραγωγικού συγκροτήματος της Ξάνθης, σε μία εποχή που ο Όμιλος τρέχει και δεν προλαβαίνει τη ζήτηση από Ελλάδα και εξωτερικό, μίλησε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΛΟΥΜΥΛ κ. Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος κατέθεσε και την εκτίμησή του για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά η εκτίναξη του παραγωγικού κόστους, αν και ο Όμιλος, με πολύ ισχυρή παρουσία πλέον στο εξωτερικό, δεν έχει λόγους ανησυχίας.

Η ΑΛΟΥΜΥΛ, αφού ρύθμισε τις υψηλές δανειακές της υποχρεώσεις και  έχει επιστρέψει σε καθαρή κερδοφορία από το 2019, αποδεικνύει ότι συνδυάζει τις ικανότητες δρομέα αντοχής με αυτές του sprinter.  Ο Όμιλος, που άντεξε στις επιπτώσεις της πολυετούς κρίσης και τώρα φορτσάρει αναπτυξιακά στη διεθνή αγορά αλουμινίου, δείχνει προς πάσα κατεύθυνση ότι το κλείσιμο του παραγωγικού συγκροτήματος της Ξάνθης, ήταν μόνο μία γκρίζα παύση στη λειτουργία του πρώτου εργοστασίου που είχε δημιουργήσει η οικογένεια Μυλωνά.

Κρίση και εταιρική αναδιάρθρωση

Όσοι παρακολουθούν την πορεία αυτού του μεγάλου διελαστή, θα θυμούνται ότι το βιομηχανικό συγκρότημα της ΑΛΟΥΜΥΛ στην Ξάνθη, έκλεισε το 2013, αφού προηγουμένως, το 2011, στο πλαίσιο των μέτρων αναδιάρθρωσης, η διοίκηση του Ομίλου, είχε προβεί στην απορρόφηση της θυγατρικής ΑΛΟΥΝΕΦ.

Η οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε το 2009 ήταν βαθιά, δεν αφορούσε μόνο την χώρα μας αλλά, όπως αποδείχθηκε, για την Ελλάδα είχε και μεγάλη διάρκεια. Ο Όμιλος είχε αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις, στην απορρόφηση της ΑΛΟΥΝΕΦ από την ΑΛΟΥΜΥΛ και, τελικά στην παύση εργασιών του εργοστασίου Ξάνθης σε μία περίοδο που η ελληνική αγορά, στην οποία απευθυνόταν η παραγωγή της πρώην ΑΛΟΥΝΕΦ, είχε καταποντιστεί.

Στην Ξάνθη το πρώτο εργοστάσιο της οικ. Μυλωνά

Όμως το βιομηχανικό συγκρότημα της Ξάνθης, ήταν το πρώτο του Ομίλου, ένα εργοστάσιο τις βάσεις του οποίου είχε θέσει το 1978 ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, πατέρας του σημερινού προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΑΛΟΥΜΥΛ.

Τώρα, που οι πωλήσεις του Ομίλου τρέχουν με +30% (σ.σ. το 2021) και υπάρχει μεγάλη ζήτηση από πελάτες του εξωτερικού για αρχιτεκτονικά προφίλ, ήρθε η ώρα επαναλειτουργίας του εργοστασίου της Ξάνθης, κάτι που έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Απρίλιο.

Έτσι, μετά από οκτώ χρόνια παύσης, το εργοστάσιο – κάλυψης 26.000 τ.μ.- ξαναμπαίνει σε παραγωγική λειτουργία. Σε πρώτη φάση υλοποιείται στο συγκρότημα της Ξάνθης επένδυση περίπου 500.000 ευρώ, καθώς προστίθενται γραμμές κατεργασίας των προφίλ αλουμινίου, επειδή το συγκεκριμένο εργοστάσιο διέλασης, θα παράγει προϊόντα εξαγώγιμα, που απευθείας θα διατίθενται σε διεθνείς πελάτες.

Η ανάπτυξη θέλει επενδύσεις

Όπως είπε ο κ. Γιώργος Μυλωνάς, σχεδιάζεται και επόμενο επενδυτικό πρόγραμμα, μεγαλύτερο, τόσο για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, όσο και για την παραγωγή πιο εξειδικευμένων προϊόντων, αφού όμως αποσαφηνιστούν πλήρως οι απαιτήσεις πελατών του εξωτερικού.

Το εργοστάσιο της Ξάνθης, σε αυτή τη νέα φάση λειτουργίας, βλέπει πιο μακριά και πιο φιλόδοξα, καθώς τα προϊόντα που θα παράγονται θα εξάγονται στη γαλλική αγορά, στην πιο σημαντική αγορά εξωτερικού για τον όμιλο της ΑΛΟΥΜΥΛ, μία αγορά που απορροφά υψηλής προστιθέμενης αξίας αρχιτεκτονικά προφίλ.

Εννοείται πως η ΑΛΟΥΜΥΛ έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει την επαναλειτουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος, στο οποίο σε πρώτη φάση θα απασχοληθούν περί τα 140 άτομα, ενώ ήδη έχουν επιστρέψει στην Εταιρεία τα άτομα που στο παρελθόν ήταν  σε θέσεις- κλειδιά για τη λειτουργία του εργοστασίου.

Εκτίναξη πωλήσεων και κερδών το 2021

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου ΑΛΟΥΜΥΛ το 2021, οι εκτιμήσεις τοποθετούν τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 315 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 74 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνον του 2020 (+30%). Όσο για τα αποτελέσματα , είναι «εξαιρετικά», όπως περιορίστηκε να δηλώσει ο κ. Μυλωνάς.

Για τον Όμιλο ΑΛΟΥΜΥΛ, το 2022 προβλέπεται να είναι καλό, χάρη στις διεθνείς αγορές, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα εκδηλωθεί κάποια υποχώρηση στη ζήτηση, συνεπεία των πολύ μεγάλων αυξήσεων στις τιμές του πρωτόχυτου αλουμινίου, αλλά και των ανατιμήσεων σε ενεργειακό και μεταφορικό κόστος.

Οι τιμές του αλουμινίου στα ύψη

«Οι τιμές του αλουμινίου, έχουν αυξηθεί πέρα από κάθε προηγούμενο. Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, δεν το έχουμε ξαναζήσει τα τελευταία 15-20 χρόνια. H βασική  τιμή, το λεγόμενο LME, έχει φτάσει στις 3.300 δολάρια τον τόνο και εκτιμούμε ότι τις επόμενες ημέρες θα φτάσει στις 3.500 δολάρια, όταν τον Νοέμβριο του 2021 ήταν στις 2.700-2.800 δολάρια τον μετρικό τόνο και, το Μάϊο του 2020 ήταν στα 1.460 δολάρια.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις κάποια στιγμή θα επηρεάσουν αρνητικά την κατανάλωση, ακόμη και για λόγους ψυχολογίας. Όμως η AΛΟΥΜΥΛ έχει πολύ ισχυρές αντιστάσεις γιατί έχει ανοιχτεί σε πολλές καινούργιες αγορές και πολλούς καινούργιους πελάτες και πλέον δρέπει τις εντατικές προσπάθειες διεθνοποίησης, που έγιναν κατά την προηγούμενη δεκαετία. Έχουμε επεκταθεί σημαντικά στην Ασία. Μετά την Ινδία, μία πολύ μεγάλη αγορά, μπήκαμε με επιτυχία σε Ινδονησία, Βιετνάμ , ενώ πολύ περισσότερο έχουμε εξαπλωθεί στην Αφρική. Με κέντρο την Κένυα, έχουμε επεκταθεί σε όλη την Ανατολική Αφρική», πρόσθεσε ο πρόεδρος και CEO του Ομίλου.

*Η ΑΛΟΥΜΥΛ, με 33 ετών εμπειρία στη διέλαση αλουμινίου, διαθέτει 12 εργοστάσια σε έξι χώρες και 32 θυγατρικές εταιρείες.

Η ΑΛΟΥΜΥΛ επαναλειτουργεί το εργοστάσιο της Ξάνθης!

ΑΛΟΥΜΥΛ: Πάει για ρεκόρ κερδών και τζίρο άνω των 300 εκατ. €

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top