Αμπελώνες Χατζησάββα: Το μέλλον για το Εβρίτικο κρασί είναι στις τοπικές ποικιλίες

Αμπελώνες Χατζησάββα: Το μέλλον για το Εβρίτικο κρασί είναι στις τοπικές ποικιλίες

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Για την Κική Χατζησάββα το μέλλον του οικογενειακού αμπελώνα, βρίσκεται στις τοπικές ποικιλίες. Η στροφή έχει ήδη αρχίσει σταδιακά να γίνεται, από τα προηγούμενα χρόνια, με φυτεύσεις ελληνικών ποικιλιών, αλλά από εδώ και πέρα μπροστά μπαίνουν οι Εβρίτικες και Θρακιώτικες ποικιλίες.

Η βιολόγος και οινολόγος Κική Χατζησάββα, είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα των ανθρώπων εκείνων, που τολμούν μεγάλες αλλαγές γιατί έχουν αγάπη και όραμα γι’ αυτό που επιλέγουν να κάνουν. Η «μαγιά» υπήρχε, η οικογένεια είχε στην ιδιοκτησία της  έκταση γης βορειοδυτικά της Αλεξανδρούπολης, υπήρχε και ένας μικρός αμπελώνας, μωσαϊκός, για να έχουν στο σπίτι το δικό τους κρασί, αλλά… ίσαμε εκεί.

Όπως σε τόσες και τόσες περιπτώσεις, οι επιχειρηματικές αποφάσεις, είναι αποφάσεις ζωής, με ρίζες σε βιώματα και εμπειρίες που αποδεικνύονται καθοριστικές. Αυτή είναι και η περίπτωση της Κικής Χατζησάββα, βιολόγου με μεταπτυχιακές σπουδές, που «κόλλησε» το μικρόβιο της Οινολογίας στην Αυστρία, όταν έκανε ένα πρόγραμμα σπουδών στο πλαίσιο του Erasmus.

Από τη φαρμακοβιομηχανία, στο αμπέλι

Αυτό το «μικρόβιο» την έκανε να αφήσει, μετά από πέντε χρόνια, δουλειά σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, να επιστρέψει στον τόπο της και να αναλάβει τον μικρό αμπελώνα που από τα 5 στρέμματα είχε φτάσει λίγο- λίγο στα 25. Τώρα πλέον μιλάμε για έναν πάλι μικρό ενιαίο αμπελώνα, που εκτείνεται όμως σε 70 στρέμματα, βορειοδυτικά της πόλης, στη θέση ‘Αλίκη’ και σε απόσταση μόλις 5χλμ από τη θάλασσα. Μιλάμε για έναν αμπελώνα, που θέλει να «αφήσει» το μωσαϊκό των αρχικών φυτεύσεων, για έναν αμπελώνα που έχει ήδη στραφεί στις ελληνικές ποικιλίες, για έναν αμπελώνα που θέλει να επεκταθεί αλλά και να αναπτυχθεί αξιοποιώντας το δυναμικό που κρύβουν οι Εβρίτικες και Θρακιώτικες ποικιλίες.

Σήμερα στον Αμπελώνα, καλλιεργούνται οι εξής ποικιλίες: Merlot, Cabernet Sauvignon, Μαυρούδι, Βιδιανό, Ασσύρτικο και Μαλαγουζιά.

Την Κική Χατζησάββα την «πετύχαμε» εχθές στο τηλέφωνο, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι από το χωράφι, καθώς οι Αμπελώνες και το Οινοποιείο Χατζησάββα, είναι ουσιαστικά one woman’s show, όπως χαρακτηριστικά είπε στο GRTimes.gr.

Επένδυση για επέκταση του οινοποιείου

Αυτή ήταν η δεύτερη από τις πιο πρόσφατες επικοινωνίες που είχε το GRTimes.gr μαζί της, καθώς αρχές Φλεβάρη, είχε ξεκινήσει μία μεγάλη επίσκεψη σε αρκετά οινοποιεία, για να αντλήσει από την γνώση έμπειρών οινοποιών, καθώς ένας από τους επόμενους, άμεσους στόχους, είναι η επέκταση του μικρού οινοποιείου του κτήματος και η προμήθεια μηχανημάτων για τον πρόσθετο εξοπλισμό του.

«Η παραγωγή του 2021 ήταν μόλις 12.000 φιάλες, αλλά φέτος, που θα έχουν καλύτερη απόδοση οι πιο πρόσφατες φυτεύσεις με Ασσύρτικο και Μαλαγουζιά, εκτιμώ ότι η παραγωγή θα φτάσει στις 20.000 φιάλες. Στα επόμενα δύο- τρία χρόνια, θα πάρουμε σταφύλια και από τις νεώτερες φυτεύσεις με Βιδιανό και Μαυρούδι. Όταν θα αποδίδουν και τα 70 στρέμματα του αμπελώνα, η παραγωγή του κτήματος θα φτάσει στις 35.000 φιάλες.

«Οι στρεμματικές αποδόσεις του αμπελώνα είναι χαμηλές γιατί η καλλιέργεια είναι οργανική και κάτι παραπάνω, θα έλεγα. Ωστόσο, έχοντας σα στόχο και όριο, σε ποσότητες, τις 50.000 φιάλες, πρέπει να επεκταθεί το οινοποιείο και να συμπληρωθεί ο μηχανικός εξοπλισμός. Θα απαιτηθεί μία επένδυση της τάξης των 200.000-250.000 ευρώ, η οποία ελπίζω ότι θα ενταχθεί στον νέο αναπτυξιακό», είπε η κα. Χατζησάββα.

Επέκταση του αμπελώνα

Στα σχέδια για την επόμενη τριετία είναι η επέκταση του οινοποιείου αλλά και η επέκταση του αμπελώνα σε 30 στρέμματα, χωράφια που ανήκουν στην οικογένεια, ενώ υπάρχουν συζητήσεις και για την απόκτηση ακόμη 20 στρεμμάτων.

«Οι νέες φυτεύσεις θα αφορούν τοπικές ποικιλίες όπως Παμίτι, Κερατσούδα, Σέφκα. Η Θρακική γη είναι πλούσια σε οινική ιστορία και οι ντόπιες ποικιλίες έχουν δυναμικό που όταν απελευθερώνεται δίνει πολύ ενδιαφέροντα κρασιά. Ήδη από το 2015 κάνω πειραματικές οινοποιήσεις για το σκοπό αυτό», εξήγησε η Κική Χατζησάββα.

Να σημειωθεί ότι από τις ντόπιες ποικιλίες, στον αμπελώνα ήδη έχει βρει τη θέση του το Μαυρούδι, το οποίο συμμετέχει στις 4 από τις 5 ετικέτες που έχουν τοποθετηθεί στην αγορά.

Βιολογικός αμπελώνας, φυσικά κρασιά.

Τα κρασιά των Αμπελώνων Χατζησάββα, όπως υπογραμμίζει η Κική Χατζησάββα είναι φυσικά, ήπιας διαχείρισης, ζυμωμένα με ιθαγενείς ζύμες και, εκτός από ελάχιστα θειώδη, δίχως πρόσθετα.

«Αξιοποιούνται, στον αμπελώνα, παραδοσιακές καλλιεργητικές μέθοδοι, η αξία των οποίων έχει επιβεβαιωθεί από την εξελιγμένη επιστημονική και τεχνική γνώση. Προσπαθώ το όλο εγχείρημα να είναι όσο πιο eco friendly γίνεται, με ελάχιστες παρεμβάσεις, φυσικά μέσα με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, χρήση ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας. Ακριβώς για το σκοπό αυτό γίνεται χρήση χουμικών, καθαρά οργανικών εδαφοβελτιωτικών, ενώ χρησιμοποιούνται εκχυλίσματα φυτών για παράδειγμα από τσουκνίδα, πολυκόμπι, χαμομήλι, για τους ψεκασμούς των αμπελιών».

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών οι Αμπελώνες Χατζησάββα, συνεργάστηκαν κατά καιρούς με πανεπιστήμια και φορείς που υλοποιούν ερευνητικά προγράμματα. Τέτοιες συνεργασίες ήταν:  Mε το Grow Observatory, για την καταγραφή της υγρασίας του εδάφους από αισθητήρες.  Mε το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, σε μελέτη καταγραφής του μικροβιώματος του αμπελώνα. Τώρα με το Research and Innovation Center «Athena» στα πλαίσια του προγράμματος Agro4 «Ολιστική προσέγγιση στη γεωργία για νέους αγρότες», για τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα από τις εργασίες στο αμπέλι και το οινοποιείο.

Στο πνεύμα και την πρακτική της κυκλικής οικονομίας, ό,τι βγαίνει από το αμπέλι επαναχρησιμοποιείται ως οργανική ύλη πάλι στο αμπέλι. Από τα υπολείμματα της οινοποιητικής διαδικασίας φτιάχνονται σαπουνακια με κουκούτσια, οινολάσπες και γιγαρτέλαιο, ενώ φούρνος της περιοχής παρασκευάζει ψωμί με οινολάσπες.

Από την Αλεξανδρούπολη ως τη Ρόδο

Η πολύ μικρή σε ποσότητες παραγωγή των Αμπελώνων, διατίθεται σχεδόν στο σύνολό της με προπωλήσεις. Οι Αμπελώνες Χατζησάββα δείχνουν να γέρνουν προς τη μεριά των ερυθρών κρασιών, καθώς από τις πέντε ετικέτες οι τρεις είναι ερυθρών κρασιών, μία λευκού ξηρού από Ασσύρτικο και μία ακόμη, ξηρού ροζέ.

Τα κρασιά διατίθενται κυρίως στην Αλεξανδρούπολη , αλλά υπάρχουν  συνεργασίες των Αμπελώνων Χατζησάββα με καλούς πελάτες σε Ρόδο, Σύβοτα Θεσπρωτίας, Χαλκιδική, αλλά και Θεσσαλονίκη.

Από τα κρασιά της Κικής Χατζησάββα, σταδιακά σε best seller αναδεικνύεται ο Oiagros, ερυθρό ξηρό κρασί, από Μαυρούδι και Cabernet Sauvignon.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top