Απόκριες – Νάουσα: «Γενίτσαροι και Μπούλες» εκτοξεύουν τις πληρότητες στο 100% – Γεμάτες και οι όμορες περιοχές

Απόκριες – Νάουσα: «Γενίτσαροι και Μπούλες» εκτοξεύουν τις πληρότητες στο 100% – Γεμάτες και οι όμορες περιοχές

Με «πρόσωπο» στην παράδοση, η Νάουσα αναβιώνει το ιστορικό της έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» και με σύμμαχο τον καλό καιρό υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες από κάθε άκρη της Ελλάδας. Οι πληρότητες, και γι’ αυτό το τριήμερο -της Καθαράς Δευτέρας- αγγίζουν το 100%, με αποτέλεσμα και οι όμορες περιοχές να φουλάρουν από κόσμο!

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η Νάουσα, αυτές τις ημέρες, πρωταγωνιστεί, η Νάουσα ‘βουλιάζει’ από κόσμο, η Νάουσα αναβιώνει, υπό κανονικές συνθήκες, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, το ιστορικό της έθιμο, που δεν είναι άλλο, από το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες».

Οι εκδηλώσεις «Νάουσα-Αποκριά 2023» ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη με χάλκινα πνευστά και άφθονο κέφι το οποίο και συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών. Σειρά πήρε το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» την περασμένη Κυριακή της Αποκριάς, 19 Φεβρουαρίου, όπου παρουσία χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών από πολλές περιοχές της Ελλάδας, ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας  υποδέχτηκε στο δημαρχείο τους αρχηγούς των τριών μπουλουκιών και έδωσε την «άδεια» να χορέψουν στους δρόμους της πόλης, σύμφωνα με το τελετουργικό του ιστορικού εθίμου.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, και αυτό το Σαββατοκύριακο της Τυρινής, η Νάουσα, ήδη από σήμερα ‘βουλιάζει’ από κόσμο που επιλέγει τόσο την πόλη όσο και την ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας, για να παρακολουθήσει αυτό το μοναδικό έθιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νάουσα: Πλήθος κόσμου στην αναβίωση του δρώμενου «Γενίτσαροι και Μπούλες» την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς (ΦΩΤΟ)

Επισκέπτες από Κρήτη

«Είμαστε στο 100%, ήδη από σήμερα, Παρασκευή 24/2 έως και την Κυριακή 26/2» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος, επισημαίνοντας πως αρκετοί επισκέπτες έχουν επιλέξει την περιοχή και για 4ήμερα – 5ήμερα.

Τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν, ωστόσο, οι κρατήσεις στα καταλύματα της Νάουσας, και γενικότερα στην Ημαθία, έχουν αγγίξει το 100%. Δεν είναι μόνο οι επισκέπτες από τις γύρω περιοχές που θέλουν να βρεθούν στη Νάουσα αυτές τις ημέρες για το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» αλλά και πολλοί νησιώτες και από Νότια Ελλάδα.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, ήδη από σήμερα, Παρασκευή 24/2, κάποια καταλύματα έχουν στο πελατολόγιό τους επισκέπτες από Κρήτη, ενώ από αύριο, Σάββατο 25/2, τουλάχιστον δυο λεωφορεία με εκδρομικά γκρουπ από τη Μεγαλόνησο, θα βρίσκονται στην περιοχή. «Εκείνοι που έκαναν κρατήσεις από τις αρχές Ιανουαρίου θα είναι εδώ» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ.Μάντσιος, προσθέτοντας πως τα υπόλοιπα γκρουπ θα έρθουν, μεν, αυθημερόν στη Νάουσα, ωστόσο, η διανυκτέρευσή τους θα είναι σε όμορες περιοχές, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Πέλλα και την Πιερία.

Να σημειώσουμε στο 4ο Φεστιβάλ «Ηράκλειο, Ημέρες Γαστρονομίας 2022» που διεξήχθη στο Ηράκλειο της Κρήτης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, Τιμώμενη Περιοχή ήταν η Ημαθία η οποία και έδωσε δυναμικό ‘παρών’ στους νησιώτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο – 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Οι κρητικές γεύσεις «παντρεύονται» με τα προϊόντα της Ημαθίας (ΦΩΤΟ)

Άνω των 50 λεωφορείων

Όπως και την προηγούμενη Κυριακή 19/2, πλήθος κόσμου παρακολούθησε το μοναδικό δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» που λαμβάνει χώρα στην πόλη της Νάουσας μόνο κατά την διάρκεια της Αποκριάς, προβάλλοντας την παράδοση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα των ανθρώπων που το υποστηρίζουν, το διαφυλάττουν και το διαιωνίζουν μέσα από την πιστή τήρηση του εθιμικού.

Έτσι θα γίνει και αυτήν την Κυριακή της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου, και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr τουλάχιστον πενήντα (50) λεωφορεία με γκρουπ θα επισκεφτούν την πόλη για να παρακολουθήσουν το δρώμενο. Αυτό σημαίνει ότι αφενός επιστρατεύονται διάφοροι χώροι για τη διευκόλυνση στάθμευσης τόσο των λεωφορείων, όσο και των μεμονωμένων επισκεπτών, όπως για παράδειγμα, οι αυλές των σχολείων θα μετατραπούν προσωρινά σε πάρκινγκ καθώς και τα πάρκινγκ των σούπερ μάρκετ θα εξυπηρετήσουν τα λεωφορεία κτλ., ενώ σ’ ότι αφορά τις διανυκτερεύσεις, ο νομός Ημαθίας διαθέτει 1.560 κλίνες, που σημαίνει ότι για αυτές τις ημέρες δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Έτσι, όπως επισημαίνεται στο GRTimes.gr εκτός από την Ημαθία, πληρότητες καταγράφονται και στους όμορους νομούς, στην Πέλλα και την Πιερία. Αντίστοιχη, θα είναι η εικόνα και στην σίτιση, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr η φέρουσα ικανότητα της περιοχής δεν επαρκεί με τον όγκο των επισκεπτών.

«Είμαστε οριακά» επισημαίνουν πηγές του GRTimes.gr εξηγώντας πως για τις συγκεκριμένες ημέρες, μεγάλη ‘μερίδα της πίτας’ των τουριστών, διοχετεύεται, εκτός από την Ημαθία, και σε όμορες περιοχές.

Οι εκδηλώσεις

Σ’ ότι αφορά τις εκδηλώσεις ««Νάουσα-Αποκριά 2023» έχει ως εξής:

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

 • Οδός Δημ. Βλάχου, ώρα 19:00: «Συνάντηση Γεύσεων», εκδήλωση γαστρονομίας από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας
 • Κτίριο Συλλόγου Βλάχων (οδός Σοφρωνίου 23), ώρα 19:00: «Γλεντάμε ξανά όπως παλιά», παραδοσιακό γλέντι από τον Σύλλογο Βλάχων Νάουσας με κρασί και εδέσματα και πατινάδα στους δρόμους της πόλης
 • Κέντρο Πόλης, ώρα 19:00: «Γλεντάμε ξανά όπως παλιά», παραδοσιακή πατινάδα στους δρόμους της πόλης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Νταβέλης»
 • Κέντρο Πόλης, ώρα 19:00: «Γλεντάμε ξανά όπως παλιά», παραδοσιακή πατινάδα στους δρόμους της πόλης από την «Ομάδα Ανταρτών»
 • Κέντρο Πόλης, ώρα 20:00: «Γλεντάμε ξανά όπως παλιά», παραδοσιακή πατινάδα στους δρόμους της πόλης από τον Όμιλο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας «Η Αράπιτσα»

 Σάββατο 25 Φεβρουαρίου  2023

«ΜΙΑ ΠΟΛΗ, ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ» Ολοήμερο ξέφρενο γλέντι σε όλη την πόλη, προσφορά των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ανοιχτό σε όλο τον κόσμο

 • Οδός Δημ. Βλάχου, ώρα 14:00: Σατιρικό γλέντι με την ομάδα «Ανταρτών» με το γνωστό της ναουσαίικο ύφος

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

ΕΘΙΜΟ «ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ»

 • 09:00, Παραδοσιακό κτίριο Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες», πρώην σησαμοτριβείο «Μάκη», περιοχή «Μπατάνια»: Το Ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού
 • 11:00, Δημαρχείο: Το προσκύνημα. Τα μπουλούκια παίρνουν διαδοχικά την άδεια από τον Δήμαρχο και ακολουθεί η καθορισμένη διαδρομή τους στην πόλη
 • 17:00, Πλατεία Αλωνίων: Το βγάλσιμο του «πρόσωπου», χορός με τη συμμετοχή όλου του κόσμου. Ακολουθούμε τα μπουλούκια στο πιο συγκινητικό μέρος του εθίμου από τα Αλώνια στον στραβό πλάτανο όπου τα παιδιά και οι συνοδοί των μπουλουκιών τραγουδούν τις παραδοσιακές πατινάδες
 • Πλατεία Καρατάσου, ώρα 13:00: Αναπαράσταση παραδοσιακού ναουσαίικου γάμου από τον Όμιλο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας «Η Αράπιτσα»
 • Κέντρο πόλης, ώρα13:00: Παραδοσιακές πατινάδες, γλέντια και χοροί στους δρόμους της πόλης από τους λαογραφικούς συλλόγους της Νάουσας και φιλοξενούμενους συλλόγους από όλη την Ελλάδα
 • 7ο Δημοτικό Σχολείο, ώρα 13:30: Παραδοσιακό γλέντι με ποντιακή μουσική με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας
 • Πλατεία Καρατάσου, ώρα 14:00: Αποκριάτικη γιορτή του Δήμου Νάουσας με μουσική συναυλία και παραδοσιακό γλέντι από την «Μπάντα της Φλώρινας» των αδελφών Βαλκάνη

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

ΕΘΙΜΟ «ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ»: Ελεύθερη πορεία των μπουλουκιών στην πόλη χωρίς τον «πρόσωπο»

ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ «ΚΟΥΛΟΥΜΑ»

 • Κοινότητες Δήμου Η.Π. Νάουσας, ώρα 10:00:«Κούλουμα» με φασολάδα, λαγάνα, σαρακοστιανά και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Η.Π. Νάουσας
 • Πλατεία Καρατάσου, ώρα 12:00: Η καθιερωμένη «Γιορτή Φασολάδας» από τον σύλλογο «Φίλοι του Καρναβαλιού»

 Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

 • Δημοτικό Θέατρο, ώρα 21:00: «Κοινή ησυχία», μουσικοθεατρική παράσταση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Οδυσσέα Ιωάννου. Σκηνοθεσία: Ελένη Ράντου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Σοφία Πανάγου, Νίκος Βατικιώτης. Παίζουν οι μουσικοί: Ανδρέας Αποστόλου: Πιάνο-ενορχηστρώσεις, Μαίρη Μπρόζη: Βιολί-τραγούδι, Βαγγέλης Πατεράκης: Μπάσο, Στέφανος Δημητρίου: Κρουστά, Γιάννης Αυγέρης: Κιθάρες. (Προπώληση εισιτηρίων: Γρ. Πολιτισμού Δήμου Η.Π. Νάουσας & viva.gr)

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

 • Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, ώρα 09:00: Αρχιερατική πανηγυρική λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση για την 201η Επέτειο Κήρυξης της Επανάστασης της Νάουσας το 1822
 • Τέρμα οδού Φιλώτα Κόκκινου, ώρα 10:30: ΕΘΙΜΟ «ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ»,τα μπουλούκια των συλλόγων που τελούν το έθιμο χορεύουν στο «Σπήλαιο»

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αίθουσα «Καμίνι»: «Στο ξύλο χαραγμένα», έκθεση πυρογραφίας του εκπαιδευτικού Λάζαρου Μπιλιούρη, με θέμα το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» και παλιά παραδοσιακά σπίτια της Νάουσας.

Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 20.30. Διάρκεια έκθεσης: 17-26 Φεβρουαρίου. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 10:00-12:00 & 18:30-20:30, Σάββατο-Κυριακή: 11:00-14:00.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απόκριες 2023 – Β. Ελλάδα: Πατινάδες, μασκαρέματα, έθιμα και τυμπανιστές

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top