Χαλκιδική: Μείωση ως 43% στη τιμή της ελιάς- στόχος η έκτακτη ενίσχυση

Χαλκιδική: Μείωση ως 43% στη τιμή της ελιάς- στόχος η έκτακτη ενίσχυση

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η πανδημία του covid-19 και το… ακορντεόν των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που λαμβάνονται παγκόσμια, με κυλιόμενα lock down, τοπικά και εθνικά, έχουν χτυπήσει και τις πωλήσεις του ισχυρότερου εξαγώγιμου αγροτικού προϊόντος της Χαλκιδικής, της βρώσιμης πράσινης ελιάς, με τις τιμές παραγωγού φέτος να είναι μειωμένες κατά 33% ως και 43%, σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι.

Το GRTimes.gr μίλησε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννη Κουφίδη, καθώς  από τις αρχές Οκτωβρίου και όσο συνεχιζόταν η συγκομιδή των καρπών, στάλθηκε το πρώτο αίτημα προς το ΥΠΑΑ&Τ και τον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη, προκειμένου και οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής να συμπεριληφθούν στους αγρότες που θα λάβουν φέτος έκτακτη ενίσχυση στο πλαίσιο των μέτρων covid.

«Οι τιμές παραγωγού φέτος ίσα που καλύπτουν το κόστος παραγωγής, κι’ αυτό ανάλογα με την κατηγορία του προϊόντος. Η χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης θα είναι πολύ σημαντική για το νομό, του οποίου η οικονομία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα λόγω της πολύ δύσκολης σεζόν για τον Τουρισμό», τόνισε στο GRTimes.gr o κ. Κουφίδης.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια η τιμή παραγωγού είχε διαμορφωθεί στο 1,40  – 1,50 ευρώ/ κιλό. Η τιμή για φέτος ανέρχεται στο 1 ευρώ/κιλό για την πρώτη κατηγορία , ενώ ο μέσος όρος πώλησης ανά κιλό προσδιορίζεται στα 0,70 με 0,75 λεπτά του ευρώ ανά κιλό.

Οι παράγοντες που επιδρούν στις τιμές

Ο τουρισμός φέτος δεν «δούλεψε», οι εξαγωγές σε καθεστώς covid-19 μειώθηκαν, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μεγαλύτερα αποθέματα. Στη Χαλκιδική, που πήγε καλά από πλευράς παραγωγής, οι εταιρείες αναγκάζονται να αγοράζουν πρόσθετες δεξαμενές για να συγκεντρώσουν το προϊόν.

Μία άλλη προσέγγιση στο θέμα κατέθεσε στο GRTimes.gr o κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, μέτοχος και υπεύθυνος Εξαγωγών της «OLYMP Κωνσταντόπουλος ΑΕ» όπως και πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

«Οι εξαγωγές βρώσιμης ελληνικής ελιάς μειώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο κατά 1,2% σε αξία, αλλά με την τροπή που πήρε η πανδημία μέσα στο καλοκαίρι και τη δεύτερη έξαρση του κορωνοϊού που βιώνουμε τώρα, οι εξελίξεις για τον κλάδο δεν είναι καλές», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος είναι και Β΄Αντιπρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, δηλαδή της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο. Αλλεπάλληλες συσκέψεις με τον Υπουργό κ. Βορίδη και με στελέχη του Υπουργείου, προκειμένου, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων που κατ’ εξαίρεση και λόγω κορωνοϊού επιτρέπει η Κοινότητα, να μπορέσουν να δοθούν έκτακτες ενισχύσεις στους παραγωγούς, ανάλογα με την περιοχή και την έκταση της βλάβης που υφίστανται. Για παράδειγμα, η ελιά Καλαμών πέρυσι έφθανε στα 2,30 ευρώ το κιλό και φέτος, έπεσε η τιμή παραγωγού στα 0,80 ευρώ.

«Η πανδημία έπληξε τις εξαγωγές, χτύπησε την αγορά HORECA, δηλαδή εστίαση, ξενοδοχεία, catering και σήμερα από Αίγυπτο, Τουρκία, Τυνησία, δίνουν τις επιτραπέζιες ελιές σχεδόν τζάμπα και πάλι δε βρίσκονται αγοραστές», κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Το ΥΠΑΑ&Τ θέλει να στηρίξει τους αγρότες μέσω ανακατανομής των αδιάθετων κονδυλίων του Τομεακού του προγράμματος, αλλά πρόκειται για δύσκολη άσκηση καθώς κανείς δε θέλει να διακινδυνέψει την επιβολή δασμών από ΗΠΑ και τρίτες χώρες, λόγω κρατικών ενισχύσεων.

Για τον κλάδο οι εξαγωγές είναι πολύ σημαντικές, τόνισε και η γεωπόνος κα. Κατερίνα Ζωγράφου Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η Ελλάδα που έχει την 3η θέση στη διακίνηση βρώσιμης ελιάς, είναι χαμηλά στην κατά κεφαλή ετήσια κατανάλωση. «Από τις εξαγωγές ελιάς κερδίζουμε υπεραξία που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε από τις εγχώριες πωλήσεις», υπογράμμισε.

«Ούτε μία ελιά δεν έμεινε σε δένδρο»

Στη Χαλκιδική η συγκομιδή ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, λόγω και της κινητοποίησης που έγινε έγκαιρα από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και ομάδες παραγωγών, οπότε και εξασφαλίσθηκαν οι χιλιάδες των εργατών γης που χρειάζονταν για το μάζεμα της επιτραπέζιας ελιάς.  Έτσι , όπως είπε ο κ. Κουφίδης, «ούτε μία ελιά δεν έμεινε σε δένδρο».

Για το νομό, η βρώσιμη πράσινη ελιά, είναι πηγή πλούτου. Η Χαλκιδική στις καλές χρονιές παράγει από 100.000 ως 120.000 τόνους επιτραπέζιας ελιάς, από την οποία το 90%-95% εξάγεται.

Δυνατό εξαγώγιμο προϊόν αλλά κι’ αυτό με τα προβλήματά του.

«Η ελιά δεν πρέπει να πωλείται σε βαρέλια των 150 κιλών. Το προϊόν μας, όπως και όλα τα εκλεκτά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, πρέπει να πωλούνται στο εξωτερικό με ταυτότητα και  σε μικροσυσκευασίες, γιατί έτσι κερδίζουν προστιθέμενη αξία. Η ελιά Χαλκιδικής πρέπει στο εξωτερικό να έχει …ονοματεπώνυμο και να μη διοχετεύεται στην κατανάλωση με «σημαίες» άλλων χωρών», τόνισε ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Η μεταποίηση γίνεται ως επί το πλείστον στις μονάδες που υπάρχουν στη Χαλκιδική, αλλά μεγάλες ποσότητα bulk φεύγουν στην Ιταλία, ενώ τα προηγούμενα χρόνια εξάγονταν, έτσι, δίχως ταυτότητα, και στην Αλβανία.

Το Επιμελητήριο προσπαθεί με ενημερώσεις και σεμινάρια, να πείσει τους μικρότερους παραγωγούς να κάνουν μικροσυσκευασία, στέλνοντας ταυτόχρονα το ίδιο μήνυμα και στους μεγάλους παραγωγούς και μεταποιητές.

Βεβαίως, όπως υπογράμμισε ο κ. Κουφίδης, η δυσκολία δε βρίσκεται στο κομμάτι της συσκευασίας του προϊόντος, αλλά της διάθεσής του στην αγορά, καθώς το επώνυμο προϊόν θα πρέπει να ανοίξει αγορές, να βρει πελάτες και να «χτίσει» όνομα και φήμη εκτός Ελλάδος, αποδεικνύοντας τα ιδιαίτερα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ